The Pond Library

Vraag en Antwoord

hoe plaats je best ...
 
Notifications
Clear all
hoe plaats je best folie

2 Posts
2 Users
0 Likes
1,814 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo,

in zowat elk boek wat ik las, staat dat je best het folie over de vijver legt, verzwaard met stenen aan de rand en vervolgens water begint toe te voegen zodat het folie in de put zakt. Na 1/3e gevuld te zijn kan je dan de plooien groeperen.

Nu bekijk ik hier net jullie recent artikel over zwemvijvers en daarin plaatst men het folie blijkbaar meteen tot op de grond en tot in de hoeken van de vijver, waarna men de plooien met foliestroken overkleeft.

Wat is uiteindelijk de beste methode? In het bijzonder dat verbergen van die lelijke plooien door foliestroken lijkt me wel wat...


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Je hebt verschillende manieren.
Er bestaan zelfs firma's die terplaatse uw folie op maat aanleggen zodat je geen plooien hebt.

Maar als je zelf een gewone vijverfolie wilt plaatsen doet u het volgende:

Allereerst, kies een warme zonnige dag uit voor dit werk. De folie zal mooi soepel zijn en handelbaar.
Spreid de folie over de vijver uit. Zorg er voor dat aan alle kanten genoeg folie overschot is want éénmaal wat water kan je de folie onmogelijk nog vertrekken.

Er stenen en zo opleggen doe je best NIET, zeker niet in het begin je hebt er alleen maar last mee.

Laat er water inlopen. De folie zal zich zetten. Begin alvast maar zoveel mogelijk plooien weg te krijgen. Van drie kleine probeer je één grote plooi te maken en die steek je het best in een hoek indien mogelijk.

Begin met het ontplooien maar vanaf de eerste liters water. Hoe sneller je ermee begint en hoe meer je je hiermee bezighoudt des te beter het resultaat. Hoe meer water des te moeilijker wordt het. Hoe soepelder de folie hoe makkelijker

Let wel alle plooien zal je er nooit uitkrijgen.
Doe het ontplooien zolang mogelijk tot je merkt dat het geen baat meer heeft, je vijver zal dan behoorlijk vol zijn. en dan pas kan je stenen aan de kant gaan leggen, vooral om overwaaien van de folie te voorkomen. Probeer hier en daar aan de bovenkant nog wat plooien plat te strijken en klaar ben je.

De eerste dagen, weken zullen de plooien nog wel opvallen maar na een tijd zullen doort de waterdruk de plooien zich echt heel plat gaan leggen.

Zeker nooit te vroeg de overschot van folie gaan wegknippen. Je kan verstelt staan van hoeveel folie in de vijver zal getrokken worden door de massa water. Pas als de vijver 100% gevuld is snijd je de overtollige folie weg.

De methode die je las in de zwemvijvers artikels is ook een manier. De plooien zullen minder opvallen maar is wel behoorlijk moeilijk als je geen ervaring hebt. Dus ik raad je de methode aan die ik je uitgebreid verteld heb.

Veel succes,


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.