The Pond Library

Vraag en Antwoord

Kan ik nu nog aan d...
 
Notifications
Clear all
Kan ik nu nog aan de vijver beginnen?

9 Posts
5 Users
0 Likes
5,298 Views
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
Topic starter  

Het plannen van de tuinrenovatie en vijververbouw heeft nogal wat tijd in beslag genomen. We gaan nu eerst - eindelijk - op vakantie, en daarna gaan we beginnen.

Nu is mijn vraag: is het verstandig om het verbouwen van de vijver nog voor de winter te doen? Mijn vissen en planten moeten er namelijk uit en hoewel ik zoveel mogelijk water wil saven (cementbakken en dat soort spul), denk ik toch dat er verhoudingsgewijs vooral gewoon water in gaat als 'ie klaar is. Normaal wacht je na aanleg van je vijver een paar weken tot zich iets van een evenwicht heeft gevormd, maar bij een verbouwing is dat lastiger.

Dus:
- hoe lang moet ik minimaal wachten voor ik mijn vissen terugstop?
- kan ik dat nog voor de winter doen (wanneer moet ik dan uiterlijk klaar zijn), of kan ik beter wachten tot volgend voorjaar (en hoe vroeg/laat moet ik dan beginnen) ivm het sneller/langzamer opbouwen van een evenwicht
- heeft iemand nog een beter alternatief waar ik mijn vissen (en plantjes) kan laten terwijl we aan het verbouwen zijn.

Voor de goede orde: het gaat om een stuk of 10 goudvissen, de grootste een cm. of 12, de meeste kleiner, een grote waterlelie, zuurstofplanten (waterpest) en wat moerasplanten.

Alvast bedankt


   
Quote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Dit is de beste tijd voor het aanleggen van een nieuwe vijver... Je zal dan alleen tot het voorjaar een ander onderkomen voor de meeste van je vissen moeten zoeken ben ik bang... Het mooiste is natuurlijk als je ergens in een garage of een schuur een voldoende grote bak neer kunt zetten om je vissen in te laten overwinteren. Zoveel vis heb je er nog niet inzitten, en goudvissen zijn verdomd sterke beestjes, tevens zijn ze nog niet echt groot dus ik denk dat je met 2 a 300 liter een goed filter en beluchting je beestjes een heerlijk onderkomen kunt geven. Als je je temperatuur van je water rond de 20 graden houd heb je waarschijnlijk nog lekker grote vissen ook die je volgend jaar in je nieuwe vijver kunt zetten. Je planten... Ik denk dat je die buiten moet laten staan, beetje in de luwte in een paar metselkuipen oid.


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Het is nu inderdaad de beste periode voor aanleg of verbouwing van een vijver.
Toch zeker voor wat betreft de grondwaterstand die nu op zijn laagst staat.
De vissen kunnen na het vullen quasi onmiddellijk terug in de vijver. De planten ook op voorwaarde dat je ze nu in plantmandjes zet.
Waterplanten worden best in het groeiseizoen geplant ,maar als ze in manden staan kunnen ze zo van de bak in de vijver.


   
ReplyQuote
ruud stoop
(@ruud-stoop)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 36
 

als je een folievijver gaat aanleggen is het denk ik geen probleem...als je wilt gaan polyesteren zou ik tot het voorjaar wachten....dit moet boven de 15 graden celcius verwerkt worden en als je nu nog moet beginnen denk ik niet dat je dat nog gaat redden.

gegroet,

ruud


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Voor het grondwater anderzijds is het nu de ideale periode.


   
ReplyQuote
De Rie
(@de-rie)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 370
 

Als het zo blijft regenen zal daar vlug verandering in komen denk ik.
Maar inderdaad normaal staat het grondwater tijdens de maanden september en oktober het laagst en is het de beste periode om een vijver aan te leggen.
Wil je polyesteren ,ja , dan zit je met een probleem. De temperatuur is te laag om de hars te laten opstijven en drogen. Het best gebeurd dit bij een temperatuur van +- 18°.
Ook het beton en cement zal nog moeilijk droog geraken.
Wat je wel kan doen is alles al in gereedheid brengen en de polyester volgend voorjaar plaatsen.


   
ReplyQuote
ruud stoop
(@ruud-stoop)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 36
 

ik ga als alles volgens planning verloopt volgend weekend polyesteren...heb een overkapping gemaakt en zet er een electrisch kacheltje in zodat het lekker warm wordt en de polyester goed kan uitharden....dit was me aangeraden door de zaak waar ik het heb gehaald, dit zou volgens hun goed zijn omdat het nu later in het jaar savonds en snachts toch flink afkoeld en ook behoorlijk vochtig wordt.

dus polyesteren, even wachten tot het hard is en dan de kachel er in om het optimaal te laten uitharden.

gegroet,

ruud


   
ReplyQuote
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
Topic starter  

We zijn terug van vakantie. Bedankt voor de reacties.

De vijver wordt gewoon van folie, dus ik zit niet met het polyesteren. Jullie zijn vrij unaniem over het voordeel i.v.m. de grondwaterstand, maar ik zie twee zeer uiteenlopende meningen m.b.t. het terugplaatsen van vissen en plantjes.

Al met al hebben we om puur praktische redenen besloten de vijver toch maar tot het voorjaar uit te stellen: als we nu de komende weken (in de avonden en weekends) de schutting en het houten terras plaatsen, is dat wel weer even voldoende gezweet en geotterd. Ik hoef me dan ook niet druk te maken als we door het weer worden ingehaald en ik zou de vissen toch niet direct terug kunnen plaatsen. Bovendien zijn de planten nu op hun grootst, dus het minst makkelijk te handelen.

Maar als we het dus in het voorjaar op ons gemak gaan doen, resulteert dat in de volgende vragen:
- wanneer kan ik daarmee beginnen ivm de vissen wakker en blij, plantjes te scheuren/halveren?
- wat zijn de termijnen tussen vullen en ontchloorder en bacterien in het water; plantjes terug en vissen terug?

Etienne: als 1x1x1 meter 1000 liter is, is 2-300 liter dan een flinke speciekuip?


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Voor onderwaterplanten best wachten tot mei.
Moerasplanten kunnen een paar weken vroeger ,evenals waterlelies.
Een kuip van 2 à 300 liter is een gezonde mortelkuip.
Bij het vullen van de vijver met stadswater best de tuinlang op een zekere hoogte zetten zodat het water goed pletst. Zo zal de cloor er bijna onmiddellijk uit verdwijnen. Dan kun je de vissen quasi onmidellijk terugplaatsen. Wel opletten voor temperatuursverschillen!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.