The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
kosten?

7 Posts
5 Users
0 Likes
2,900 Views
twingo
(@twingo)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hallo, ik ben geheel nieuw hier en een totale leek op het gebied van vijvers. Ik wil eind dit jaar een vijver laten graven, en ben nu al begonnen met plannen en inlichtingen te verzamelen. De vijver die ik wil maken zal ongeveer een inhoud van 30000 liter krijgen en is bedoelt voor koi's. Ook de kosten moet ik natuurlijk beramen, echter ik heb geen idee wat er op dit gebied op mij afkomt. Is er een globale indicatie te krijgen a.d.h.v. misschien een bedrag per kuub wat zo'n vijver ongeveer gaat kosten? Het enige wat ik weet is dat de vijver van rubberfolie wordt gemaakt en dat er een flinke filter op moet. Wie kan mij hier omtrent advies geven. Alvast bedankt voor de moeite.

gr Hans


   
Quote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Hoi, het hangt erom te beginnen al vanaf waarvan je de vijver wil maken. Rubber folie kost ongeveer 7 a 8 euro per m2. Als je de vijver zelf met de hand uitgraaft en zonder beton de vijver gaat maken kost het natuurlijk niet zo veel. Gebruik je wel beton of iets anders da nloopt dit ook al erg in de papieren. Wat betreft de filter denk ik dat je wel rekening moet houden met een 3 a 4000 euro. Het water moet immers minimaal eens per 2 uur rond gepompt kunnen worden dus u heeft al een pomp nodig die minimaal 15000 lite per uur rond pompt. Let wel 15000 liter afgeeft aan het filter. Dan komt er nog het filter en de afwerking en de Koi zelf erbij.

U schrijft echter dat u aan het einde van het jaar wil beginnen. Maar ik denk dat u beter (als dit kan) in het na jaar kunt beginnen. Dat heeft enkele voordelen:
1). Het grondwater staat vaak laag waardoor je gemakkelijk kunt graven.
2) Als je de vijver in het najaar opstart kun je nog goedkoop allerlij planten kopen of krijgen van andere vijver bezitters. En de bacterieen kunnen in de nieuwe vijver al zijn werk gaan doen.
En als het water dan in het voorjaar boven de +/- 12 graden uitkomt kunt u de Koi erin gaan zetten. Let hierbij wel op dat het temperatuur verschil tussen het water waarvan uw nieuwe Koi's komen, en uw nieuwe vijver niet meer dan 3 graden is.


   
ReplyQuote
De Rie
(@de-rie)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 370
 

Ga eens bij verschillende dealers langs en noteer de prijzen. Ga echt bij meerdere want het kan soms heel wat schelen.


   
ReplyQuote
twingo
(@twingo)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Als ik het zo lees dan wordt het een duur geheel (+/- 10000€).
IK wist niet dat een filter zoveel geld moet kosten.

Ik heb ergens gelezen dat rubber folie sterker is dan andere folie materialen.

Ik ga in Oktober een half jaar naar het bosnie, ik denk niet dat het mij gaat lukken om dit jaar nog een vijver aan te leggen.
Ik baal daarvan want ik kom pas volgend jaar mei terug, dus volgend jaar wordt het waarschijnlijk ook niets. Ik heb echter geen zin om bijna 2 jaar te wachten, wat moet ik doen?
zou ik niet in de zomer kunnen beginnen?

Ik woon in Duitsland, dus ik ga hier mijn spullen aanschaffen. Ik heb wel eens gehoord dat vijver materiaal in Duitsland goedkoper is, is dat zo?

alvast bedankt voor de antwoorden.

gr Hans


   
ReplyQuote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Hoi, of hetin Duitland goedkoper is weetr ik niet maar Belgie is ten opzichte van Nederland wel goedkoper.


   
ReplyQuote
5880anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

Het tijdstip van aanleg voor u is niet echt te kiezen, dus leg uw vijver maar aan wanneer u dat beste uit komt gezien het in uw geval niet anders kan. Je kan in de zomer beginnen.
Een filter is het hard van de vijver, dus die moet een beetje geld kosten. Je zou wel de kosten van de filter kunnen drukken door een plantenfilter bij aan te legen, en zo een kleinere bio filter te nemen, maar hou wel rekening dat je er moet voor zorgen dat je nog altijd kan bijbouwen indien het water toch niet echt helder is. De plantenfilter moet 10% bevatten van uw vijver, dat komt er op neer dat u een tweede vijver moeten maken waar 3000 liter water in kan maar die gevuld moet worden met lava. Het water wordt dan zo langs onder in gepompt en moet naar boven door de lava waar dan weer waterplanten in staan.
Koop een goede sterke UV lamp, deze moet zeker 75 a 100 watt zijn.
Het water moet tussen de 3 a 4 uur volledig door uw filter zijn gelopen.
Rubber folie is het beste materiaal op gebied van folie, daar zou in van af gaan.


   
ReplyQuote
Rocky
(@rocky)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 31
 

Beste,

Aangezien je bij het begin van je post vermelde dat het om een vijver gaat voor koi's zou ik niet besparen op de filter. Dit geeft na een tijd problemen (groei koi's, meer eten -> belasting hoger).
Om eerlijk te zijn is 3000-4000€ wat veel voor een filter. Maar dit zijn sommen die verschillen van handelaar tot handelaar.

Als je meer info wilt kun je me gerust is mailen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.