The Pond Library

Vraag en Antwoord

moderne strakke wat...
 
Notifications
Clear all
moderne strakke waterval met 2 laags vijver

7 Posts
6 Users
0 Likes
8,706 Views
amsterdam906090
(@amsterdam906090)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Beste experts,

Ik ben bezig om een vijver aan te leggen, en heb zo´n beetje alle forumvragen&reacties doorgelezen die ook voor mij van toepassing zouden kunnen zijn.
Zie toegevoegde bijlages voor voorbeelden, en hoe ver ik nu ben..(wanden zijn al gemaakt. Folie wordt nog geplaatst

Heb dus geen concreet antwoord kunnen vinden op mijn vraag/ontwerp met afmetingen:

Waterval , strak: hoogte 0,9mtr vanaf vijver 1, breedte waterval = 0.7mtr
vijver 1: 1mtr breed, 4mtr lang,0.6m diep

smal overloop van vijver 1 naar 2 met hoogteverschil = 0.3 mtr

Vijver 2= 1m breed, 3.5 mtr lang, 0.8m diep

Nu ben ik op zoek naar de juiste pomp en filter voor dit geheel. Ik heb het advies gekregen om een krachtige pomp te halen om een voldoende krachtige stroom vanuit het waterval te te krijgen. Graag advies over type en sterkte van de pomp & filter..

Mijn zorgpunt is dat ik vanuit de waterval een mooie, volle vorm in de vijver wil laten vallen.
Ik heb de richtlijnen/formules in het stuk "Een pomp voor bij de waterval" gelezen, maar gelden deze berekeningen ook voor een strakke waterval? Ik ben namelijk bang dat het water niet sterk genoeg naar boven wordt gestuwd waardoor de waterval zwak blijft...ook vooral bij wind. Deze rekensom gaat dacht ik uit van een "stromende, natuurlijke" waterval waarbij het water langzaamaan naar beneden toestroomt . Terwijl ik graag een strakke, moderne waterval wil waar het water vanuit een horizontale VOLLE , strook direkt in het water moet "vallen".
Dan zou die berekening wellicht niet op kunnen gaan, omdat je dan geen mooie stroom hebt...daar gaat mijn vraag dus vooral over..

Bij de Intratuin werd zelfs geadviseerd om een pomp te nemen die 20.000 liter p/uur pompt. Met de berekening op bovengenoemde artikel kom ik uit met een pomp van ± 12.000 liter (bij een doorsnede van de waterval zelf van ±70cm, en een totale lengte van de slang van eind vijver - waterval van 7.5mtr)...
Als 12.000 voldoende zou zijn, zit ik te kijken naar een Messner ECO-X 13000 of een Oase Aquamax 12000 CWS ECO... en als ik echt naar een pomp met 20.000 p/u wordt het een duur geintje..

Ik weet ECHT niet wat te doen...help, help, help!

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Ik verwacht dat mensen het nu niet met me eens zijn maar zelf heb ik een Superfish Pond Eco 15.000 nieuw gekocht voor €90,- via een website en ben er zeer tevreden mee. Tijdens het leegpompen van mijn vijver de pomp vergeleken met een andere 15.000 (dompel)pomp en de Superfish deed het beter. Er zit ook gewoon 3 jaar garantie op en de ervaringen die ik gevonden heb op het internet (niet extreem veel gevonden) waren over het algemeen ook positief.

Informatie pomp volgens een website:

Zeer energie zuinige Eco pomp!
Lage prijs.
Vuilwaterpomp tot 8 mm.
Tevens droogopstelling mogelijk.
Opbrengst: 14.800 l/uur
Stroomverbruik: 210 watt
Max. opvoerhoogte: 5,5 meter
Aansluiting Perszijde: tule 20-50mm of 1,5" draad
Aansluiting Zuigzijde: Zuigkorf of 1,5" draad
Garantie termijn: 3 jaar volledige garantie

Of de 14.800 l/uur minus verlies afstand en hoogte genoeg is weet ik niet aangezien ik echt geen verstand van watervallen heb. Maar als je het echt niet meer weet verlies je nu maar €90,-. Koop er dan maar nog een tweede bij mits je niet zit met het energie verbruik natuurlijk.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

amsterdam906090;31099 wrote: Beste experts,

Bij de Intratuin werd zelfs geadviseerd om een pomp te nemen die 20.000 liter p/uur pompt. Met de berekening op bovengenoemde artikel kom ik uit met een pomp van ± 12.000 liter (bij een doorsnede van de waterval zelf van ±70cm, en een totale lengte van de slang van eind vijver - waterval van 7.5mtr)...
Als 12.000 voldoende zou zijn, zit ik te kijken naar een Messner ECO-X 13000 of een Oase Aquamax 12000 CWS ECO... en als ik echt naar een pomp met 20.000 p/u wordt het een duur geintje..

Ik weet ECHT niet wat te doen...help, help, help!

Aan de foto's te zien wil je een watergordijn maken. Dat is niet hetzelfde dan een waterval waar je het water gewoon naar beneden laat storten.

Als je pomp te zwaar is dan is je watergordijn ook niet mooi meer.
Het water moet wel over de volle breedte overlopen maar het mag er niet over gutsen.

Een pomp van 20.000 is voor jouw vijver overkill. Voor een watergordijn heb je niet echt een heel erg zware pomp nodig.

Een pomp van 12000 lijkt me heel wat realistischer.
Nu moet je wel even aandacht voor het volgende hebben:

Zelf stel je de messner eco en oase aquamax eco pompen voor.
Dit zijn erg energiezuinige pompen alleen hebben die één groot nadeel.
Van zodra deze pompen een hoogteverschil moeten overbruggen verliezen ze snel debiet. Deze pompen zijn eigenlijk geschikt als het water enkel maar horizontaal verplaatst moeten worden (gravity filtersystemen)

Kijk dus goed na wel debiet ze nog hebben als ze het water 1 meter hoog moeten steken. Anders kies je voor een gewone vijverpomp.

De pomp van waterbeest:

Zoals verwacht 🙂 een opmerking.
Op zich lijkt een pomp van 90 euro ontzettend aantrekkelijk vergeleken met de duurdere messner, oase pompen alleen toch even opletten.

210 watt is al behoorlijk veel. Heb je ook al eens een energiemeter tussen je pomp en stopcontact geplaatst? De cijfers die op de verpakking staan zijn niet altijd het echte verbruik.

Voor die prijs heb je 2 pompen maar dan heb je al snel een energieverbruik van 420 watt in theorie.

Enig idee wat dit kost op jaarbasis? en zo'n pomp draait niet voor 1 jaar maar voor meerdere jaren.

Een duurdere maar zuinigere pomp heb je na een paar jaar zeker terugverdiend.

Zelf heb ik een performance-sequence 13000 en die verbruikt, gemeten met een energiemeter, 110 watt en stuurt mijn water 1,7 meter hoog naar een druppelfilter.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Moet bij nader inzien Webmaster gelijk geven 😀 Ik heb eigenlijk nooit goed naar het aantal watt gekeken. Heb de pompen die door Amsterdam genoemd worden en de Superfish even met elkaar vergeleken en beide zijn een stuk zuiniger op papier en waarschijnlijk nog iets meer in realiteit. Plus het feit dat er langer garantie op zit en zelfs gelijk omruil ipv fabrieks garantie (bij de Messner iig) is de keuze snel gemaakt.


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Belangrijk voor het creëren van een watergorduin is dat het ornament 100% waterpas moet staan om een gelijkmatige overloop te bekomen, en zoals Ives zegt heb je geen overdreven hoog debiet nodig om een mooi gordijn te bekomen.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
TheoM
(@theom)
Eminent Member
Joined: 17 years ago
Posts: 23
 

Hoi,

T.a.v. de waterval zou ik nog een tip willen geven: zorg dat hij een beetje achterover gemonteerd wordt. Dat zorgt er voor dat het water eerst tot aan de rand loopt en dan in één keer er over valt. Water heeft nl. een sterke cohesie, de watermoleculen trekken elkaar aan en blijven dus niet breed uitgewaaierd. Monteer je hem aflopend, dan loopt het eerst naar beneden, naar de rand van de waterval dan heb je kans dat het in een smalle stroom naar beneden gaat door de onderlinge aantrekkingskracht van de watermoleculen. In plaats van een gordijn krijg je dan een smalle stroom.
Dit is ook te ondervangen door de waterval een beetje bol te buigen in het midden.

Gr. Theo


   
ReplyQuote
Toon79
(@toon79)
Eminent Member
Joined: 18 years ago
Posts: 20
 

Hallo,

Ik weet niet of het opwaarts plaatsen een mooier gordijn geeft.
Puur fysisch gezien heeft water een sterkere adhesie dan cohesie. Daarom dat je bij een glas water 'opstaande randen' tegen het glas kan zien.

Ik denk dat je debiet het meeste zal bepalen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.