Hallo,
Ik lees op het forum interessante dingen over het aanleggen van vijvers, het plaatsen van folie...
Als beginneling in deze materie heb ik een (simpele?) vraag:
Is het mogelijk om mooie resultaten te bekomen zonder gebruik te maken van vijverfolie? Of is dit onmogelijk omdat je dan veel te veel verschil in waterniveau kan krijgen?
Als het dan toch mogelijk is, waarmee rekening houden?
Ik denk aan een 'natuurlijke vijver', zo'n 10m lang en 6m breed, diepste punt een drietal meter. Mijn grootste interesse gaat uit naar beplanting, en in tweede instantie naar vissen.
Zijn er mensen die hiermee ervaring hebben? Alle tips zijn welkom.
Een natuurvijver kan ook gemaakt worden van leem. Hoe hier precies te werk te gaan kan je het beste in een van de beschikbare vijverboeken lezen.
Een natuurvijver heeft voor en nadelen.
Als je een plantenvijver wilt waar de waterplanten gode groeien met de verschillende soorten (onderwater ;drijvend; moerasplanten) is een natuurlijke vijver ideaal. Je meot wel rekening houden dat de vijver de hoogte van de grondwaterstand aanneemt .
Dus bij grote droogte zoals nu moet de vijver voldoende diep zijn om nog water te bevatten voor de waterdieren .
Om de natuurlijke vijver watersicht te krijgen in gronden die op zich niet waterdicht zijn moet je met een 30 cm dikke kleilaag werken die goed aangestampt moet zijn.
wij hebben in het voorjaar onze vijver aangelegd, ook wij wilden een natuurlijke vijver. de graafmachine is doorgegaan met zoeken naar water tot twee meter diepte. helaas!! géén grondwater. toen de vijver maar 1.20 mtr. diep gemaakt en folie geplaatst, we proberen hem er wél zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien en gebruiken ook geen hulpmiddelen zoals pomp , filter of uv lampen. de vijver red zichzelf tot nu toe heel goed, ondertussen zitten er een leuk aantal vissen in in verschillende soorten. natuurlijk is het wel spannend om te zien wat hij in het voorjaar gaat doen . en of de vissen de winter goed doorkomen , maar ja! dat is even afwachten hé? groetjes jolanda