The Pond Library

Vraag en Antwoord

Nieuwe vijver bouwe...
 
Notifications
Clear all
Nieuwe vijver bouwen

11 Posts
7 Users
0 Likes
7,945 Views
lonsdalerainbow
(@lonsdalerainbow)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Beste vijver-liefhebbers,

Mijn naam is Henk en ik ben een beginnende vijver/vissen-liefhebber.;)

Ik heb op dit moment een vijver in de tuin die (zwaar) vervuild is doordat de vorige eigenaar hem precies onder bomen heeft geplaatst:confused:.

Ik ben nu al druk aan het graven gegaan op een andere plek waar ik mijn nieuwe vijver wil hebben (de oude gaat gewoon dicht,te veel werk om elke keer schoon te maken).

Nu heb ik het volgende:

Ik ben van plan een vijver aan te leggen van ongeveer 1,80 diep..... de laatste 50cm wil ik boven de grond hebben, met als steunende rand HOUT.

Nu is mijn vraag..... waar moet ik allemaal op letten bij het bouwen van deze vijver ivm bijvoorbeeld isolatie,stevigheid, dat soort dingen.

Wie kan mij helpen.....

Alvast bedankt.


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi Henk,

Wat voor vijver wil je, een folievijver, gemetseld, noem maar op. Er zijn vele mogelijkheden.
Isolatie is niet te doen. Vorst komt toch op het wateroppervlak, dus wanden isoleren heeft niet veel zin, geeft weinig rendement.
Wat voor vijver wil je maken?? Een visvijver, plantenvijver, en hoe ga je eventueel filteren?
Nu je toch aan het graven bent, ga je een drain plaatsen??

Hokie


   
ReplyQuote
mwubs
(@mwubs)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 1
 

Hallo Henk.

Hier een paar sites van vijvers die gebouwd zijn met een ondersteunende rand van hout: http://members.tele2.nl/h-devries/index.html en http://members.tele2.nl/t.meijer001/

Michel


   
ReplyQuote
lonsdalerainbow
(@lonsdalerainbow)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Heey jongens, sorry voor de late reactie... ben even weg geweest.

Ik ga gewoon vijver folie gebruiken en er komen vissen in (ben er nog niet helemaal over uit wat voor vissen).

Aan de ene kant wil ik HEEL graag koi's ...... maar aan de andere kant heb ik geen zin om er ZO VERSCHRIKKELIJK veel mee bezig te zijn.... als ik alle verhalen een beetje moet geloven hoeft er maar een zuurgraad of ph te hoog te zijn en je moet meteen drastische maatregelen nemen....... dus misschien dat het ook wel gewoon goudvissen worden ofzo 😉 .....

Ik weet ook nog nie hoe ik ga filteren, denk dat ik me gewoon een complete set koop met pomp en (biologisch)filter, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom.

En een drain ben ik ook nog niet echt over uit....

Kortom : Ik ben nog in twijfel over alles .


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Je zal toch eerst de knoop moeten doorhakken, een gewone siervijver met goudvissen ed of een koivijver. Deze vragen een verschillende opbouw en filtering


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

belangrijkste is wel de investering die je wil doen. Alles staat of valt met het budget. Als je daar uit bent, kun je altijd kijken wat voor vissen je wilt. En anders neem je gewoon een paar kleine koi en andere vijvervissen erbij.
Indien je een koivijver wilt, doe het in 1 x goed, dan heb je minder problemen.

Hokie


   
ReplyQuote
lonsdalerainbow
(@lonsdalerainbow)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Okeey, wat raden jullie aan als filter, pomp ed. ??? En wat voor verschil zit er in de filter en pomp als je koi's of gewoon goudvissen erin gooit ??? (sorry ben echt een leek op vijvergebied) een vriend van mij verkoopt zijn koi's en die zijn nu 5 jaar oud en zwemmen ongeveer 4 jaar in een vijver die naar mijn mening niet SUPER wordt bijgehouden, hij filtert het water met een drie-kamerfilter en verder niet, dus water is helder maar daar houdt t mee op..... deze vissen zijn kerngezond en ik kan ze van hem kopen voor een zacht prijsje (zijn wel echt JAPANSE, geen euro's dus)...... iemand misschien reactie hierop ????

🙂 alvast bedankt.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Een filter van bv 20000 liter vijver water, kan 10000 liter vijverwater met goudvissen e.d. doen, en slechts 5000 liter koivijver. Dat is dus een heel verschil. Menigeen gaat hier de mist in. Koopt een filter van 12000 liter, heeft zelf 8000 liter koivijver en denkt, ik heb overcapaciteit. Nee dus, zelfs nog te weinig.
Er zijn natuurlijk ook koifilters, die gelijk de juiste liters van je vijver weergeven. Hoe de filter het doet, is ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid koi, planten ja/nee, hoeveelheid zon/schaduw.
Indien men koi kan overnemen van een bekende, en je weet dat de koi gezond zijn, is altijd mooi meegenomen. Meestal ben je goedkoper uit en de lengte van de koi is vaak groter dan dat je dit voor hetzelfde bedrag in een winkel moet kopen.

Hokie


   
ReplyQuote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

Schaf naast een biologish filter ook gelijk een goed voorfilter aan.
Bijvoorbeeld een zeef....dat scheelt veel werk.
Persoonlijk zou ik boven de grond geen hout maar steen gebruiken.

groet Bert.s


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 293
 

ik heb nu een vijver ( bijna af ) van 1,60 meter diep waarvan de laatste 50cm boven de grond is. voor de stevigheid heb ik boven de grond een dubbelsteens muur gemetseld ant vergeet niet dat water een grote druk gaat uitoefenen op de muur. ik heb het niet geisoleerd, heeft weinig zin. bij mij komt er folie in en daarom gaat er een tempex want in zodat de folie niet over de muren gaat schuiven en lek gaat.
de pomp en filter krijgen overcapaciteit aangezien er koi in komt, deze vervuilen meer en zal het apparatuur harder moeten werken.
de filter maak ik trouwens zelf


   
ReplyQuote
matthias
(@matthias)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 5
 

Beste mensen, mijn eerste bijdrage aan dit formum en al meteen een pak vragen. Ik ga een kleine vijver aanlegen 2.5m breed, 1m diep en 4m breed. Ik zou willen werken met een upflow filter systeem. Dus een deeel van de vijver (1/3) wordt filter met kelder.
In bijlage vind je een poging tot technische tekening.
Mijn pomp (hozelock - titan 5500) zou het water uit de vijver hoog in de toevoerbuis pompen. Deze buis dient om met een dompelpomp de kelder te reinigen.
Het geheel zou 70 cm in de grond zitten en dus een opkant hebben van 30 cm. Ik overweeg om de binnenkant met polyester te bekleden.
Bedoeling is om wat kleine visjes in te houden (geen koi).
Graag jullie opmerkingen en sugggesties.
vraagje :
- moet de toevoer naar de kelderruimte hoog in de buis gebeuren ?
- moet de kelderruimte afhellen naar de buis ?
- is deze pomp ok ?
- iemand idee voor kunstofrooster ? Waar haal je die ?
- breedte waterval. Ik zou deze zo stil mogelijk willen maken.

nu al bedankt voor jullie tips.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.