The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
randafwerking

4 Posts
3 Users
0 Likes
2,333 Views
rating
(@rating)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 2
Topic starter  

In een terras ga ik een folievijver aanleggen. Dit terras is beklinkerd. Het zou voor mij mooi zijn om een granieten bies om de vijver heen te maken die iets (vijf centimeter) boven de klinkers uitsteekt. De bies zal 10 centimeter breed zijn. Graag wil ik de waterstand aan de granieten bies brengen, de waterstand gelijk of iets minder dan de klinkers.
Kan me geen techniek bedenken die de bies muurvast maakt en de vijverfolie onzichtbaar houdt.
Bij een antwoord had ik ook graag een oplossing waar het einde van de folie komt.

Alvast hartelijk dank voor de aandacht.

Karel


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

U kan perfect de granieten bies vastmetselen rechtstreeks op de vijverfolie.

Wel eerst compleet de vijver vullen zodat de folie zijn defenitieve plaats inneemt en dan kan u op de folie de graniet vastmetselen.

Voor uw vraag over waar het einde van de folie komt verwijs ik u graag naar ons "Randafwerking"dossier waarin in het artikel "Vijf afwerkingsmethodes om een vijverrand af te werken" afgebeeld staat hoe u vijverfolie tussen klinkers kan verwerken.

In uw persoonlijke geval zal u de folie tussen de granieten bies en de eerste rij klinkers omhoog moeten steken. zo zal u geen waterverlies hebben.

Hoe hoog zal uw granieten bies zijn? Hou er rekening mee dat uw water zal verdampen en dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat het waterpeil zal zakken onder de granietenbies tot op folieniveau en dat is niet zo prettig zicht. Eventueel twee lagen graniet metselen zodat het water gerust wat kan zakken zonder u telkens zal moeten bijvullen.

Dit is trouwens één van de veel gemaakte fouten. Kijk in ons dossier "Randafwerkingen" eens naar het artikel "Verkeerd aangelegde randafboordingen". Fout nummer 3 De randafwerkingszone te ondiep maken bespreekt dit probleem.


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Ik mis nog één ding, namelijk een overloop. Bij zware en/of langdurige regenval is deze zeer handig.


   
ReplyQuote
rating
(@rating)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Zeer verheugd met het antwoord en ik heb inderdaad nog op de pagina gezocht naar de artikelen over randafwerkingen. Als nieuw lid had ik de compleetheid van de site even niet in de gaten.
Erg mooie site en zeker voor vijverliefhebbers een must. Ook de discussie/berichtenbord is erg prettig. Kortom, veel lof.

Tja wat betreft een overloop moet ik nog over nadenken.

Wel heb ik nog een vraag of de bies als deze dubbel aangebracht zou/moet worden, voor het aangezicht bij lage waterstand, of ik deze dan niet direct 50 centimeter breed koop. Dus vijf centimeter boven het straat werk uitsteken tien centimeter breed en vijftig diep. Is dat dan toch ook nog stevig genoeg.
Hierbij denk ik aan zware vorst die toch wel voor druk kan zorgen en aan het metselwerk dat minder aanwezig is. Het uitzien zal wellicht fraaier zijn.
Hoop dat er enige ervaring daarover doorlezers aanwezig is.

Karel


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.