The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Steurvijver

27 Posts
6 Users
0 Likes
8,482 Views
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Een goededag, geachte vijvervrienden,

Als ik me even kort mag voorstellen, ik ben Gustaaf, nieuw op dit forum, tamelijk nieuw in de vijverwereld en, helaas, niet zo nieuw in de grote wereld 🙂 Dit forum leek mij een van de beste nederlandstalige die ik kon vinden, en ik heb goede hoop dat jullie mij kunnen en willen helpen bij het volgende;

Ik ben van plan een vijver voor steuren te bouwen en daartoe zoek ik advies, literatuur, praktijkervaringen enz. Ik heb oa deze site al aardig doorgespit, en een hoop goed informatie gevonden, met name de artikelen van Hugo, waarvoor dank. De algehele consensus lijkt eenzelfde vijverbouw als voor koikarpers en geen grotere steuren dan de Sterlet? Ook begrijp ik dat er mensen zijn die de steur in zijn geheel niet geschikt vinden als vijvervis. Ik ben er zelf nog niet uit, ik vind het een prachtige vis en ik ben bereid hiervoor een zo goed mogelijk leefmilieu te creeren, maar of dat genoeg is en realiseerbaar? Ik hoor hierover graag jullie meningen en ervaringen, positief danwel negatief.

Qua vijver kan ik ongeveer 32 vierkante meter kwijt met een grootste lengte van 10 mtr, waarbij beton mijn voorkeur heeft.

Voor wat betreft het filter ben ik niet zeker hoeveel capaciteit en welke vorm ik nodig heb, maar ik dacht daarvoor de ruimte onder een te bouwen 8-hoekig prieel te benutten. (3.60 doorsnede). Met 8 van die, betonnen, taartpunten moet toch een mooie bioloog te bouwen zijn?

Wie wil zijn licht er eens over laten schijnen, me voor gek verklaren, nuttige tips verstrekken, helpen met graven....?
Ik kan (nog) geen tegenprestatie bieden, tenzij iemand computerproblemen heeft....:-) Ik zou een webcam de bouw kunnen laten volgen, is dat leuk?

Ik hoor het wel, en alvast bedankt,

Groet, Gustaaf


   
Quote
3561anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

ik heb zelf ook een steurvijver gebouwd, let er op dat er geen planten in de vijver komen waar de steur verstrikt in kan raken. zorg dat er altijd voldoende stroming in de vijver is dus een grotere maat pomp is wenselijk. ook moet je ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof aanwezig is. een goed werkende filter is een must. zelf heb ik ook vaak de uv- lamp aan staan. verder wil ik je nog even wijzen op een mooie maar moeilijk te verkrijgen steur. de albino, en de stellatus


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Persoonlijk vind ik het een goed idee dat je met een steurenvijver wilt beginnen en, veel belangrijker, dat je de tijd neemt om je goed te laten voorlichten.
Je hebt de artikelen van Hugo al doorgenomen dus je weet wat je te wachten staat.
Een betonnen basin lijkt me niet verkeerd, zorg er echter wel voor dat je voldoende niveauverschil hebt en dat minstens de helft, en dan met name de voerplaats, in de schaduw ligt. Dit om sterke algontwikkeling te voorkomen. Want neem van mij aan dat je door steurvoer algen krijgt, met name wanneer je grote steuren hebt en dus veel moet voeren.
Sterke pompen, UV-lampen en zuurstofpompen zijn een pré, maar dat lijkt me duidelijk.
Volgens mij wil je zelf een filter bouwen, maar dat raad ik je af. Koop een beproefd systeem want een goed filter, zoals hierboven al aangehaald, is een must.
Het idee dat je alleen Ruthenus kunt houden is een fabeltje, want ook deze is in principe niet geschikt voor een vijver.
Hij geeft echter wel de minste problemen.
Verder wil ik je zeggen dat ik zelf al jaren verschillende soorten steuren houdt, en als de webcam online is laat het me dan weten. 🙂


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Hallo unregistered en Jeany,

Dank voor jullie reacties! Ik begrijp dat wat ik wil goed haalbaar is als ik de juiste voorwaarden in acht neem. Dat moet lukken, maar ik heb nog wel wat vraagjes; Jullie noemen oa voldoende niveauverschil, een goede doorstroming en zuurstofrijk water. In mijn planning heb ik een waterloop van ongeveer 17 meter opgenomen, met een hoogteverschil van ongeveer 1 meter. Is dat voldoende? (Uitgaande van een flinke pomp).

Voor wat betreft de soorten, de Stellatus is inderdaad een hele mooie en als jullie goede ervaringen hebben met het houden van deze dan denk ik dat ik daarmee begin. De Gueldenstaedti is ook heel mooi maar wordt iets te groot geloof ik... Brengt mij op een volgende vraag; steuren die te groot worden, zijn die ergens goed onder te brengen?

Jeany, ik was inderdaad van plan om zelf een filter te bouwen. Dit ten eerste omdat ik de kant en klare bakken achterlijk duur vind en ten tweede omdat de ruimte onder het prieel gewoon te mooi is om te laten liggen. Dus, voor ik je raad opvolg ga ik eerst nog eens verder kijken wat de mogelijkheden zijn 😉
Ik weet ook niet of een bodemdrain iets is voor mijn vijver?

Zijn er verder nog dingen die bij jullie niet goed gingen of die je een volgende keer anders zou doen?

Tot slot, als de webcam online is zal ik het je zeker laten weten. Ik ga trouwens ook proberen om de diverse meet- en regelwaarden van de vijver het net op te krijgen, kan ik ook op vakantie de boel in de gaten houden en bijregelen.....leuk he 😉

(P.S. als jullie foto's hebben, altijd leuk, ik heb alvast een schetsje bijgevoegd voor het idee)

Ik hoor graag van jullie,

Grtz Gustaaf

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
3634anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

hallo gustaaf,

allereerst wil ik nog even reageren op jou antwoord dat de gueldenstaedti te groot zou worden, de overige soorten zullen echter even groot worden. alhoewel het bij mij zo is dat ze zich toch nog goed kunnen handhaven in de vijver. dus ook deze kun je rustig in de vijver houden. ik heb er in elk geval geen problemen mee gehad.

een bodemdrain zou ik indien mogelijk zeker toepassen!

als de steuren te groot worden zal er bij mij nog wel een plaatsje zijn denk ik 😉 ik ben namelijk van plan binnen twee jaar een binnenvijver van 6x6 meter te maken voor steurs, ook deze zal 2 meter diep worden. we kunne dan altijd kijken dat we bijvoorbeeld die grotere steur ruilen tegen een aantal kleinere of andere soorten.

ik ben nog op zoek naar een steur van rond de 1,30 m dus als iemand er eentje weet die weg moet .........

groeten

Rob


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Gustaaf,

*Met niveauverschil bedoel ik het verschil in de vijver zelf.
*Stellatus is inderdaad prachtig, maar ook stressgevoelig.
*Quote:''zijn die ergens goed onder te brengen'' Goede vraag,
want ikzelf zit ook met een aantal grotere steuren. Misschien is
''inruilen'' voor kleinere wat? Daar zit ik tenminste wel aan te
denken.
*Ik heb geen ervaring met een bodemdrain, maar naar wat ik zo
links en rechts hoor moet dat zeer goed bevallen.

Goed bevallen:

*Goed materiaal.
*Verschillende soorten steuren.
*Vijver in de halfschaduw.
*Voerplaats op een 300mm diepte.

Slecht bevallen:

*Planten in een vijver waar grote steuren in zitten.
*Genoemde voerplaats ligt in de volle zon.(grote fout)
*Scherpe randafwerking. (grote steuren verwonden zichzelf)

Verder wens ik je veel succes toe met het bouwen van je filter want dat zul je nodig hebben. 🙂
Goede raad, zorg voor een goede slibafvoer.

C Ya,

Jeany


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Rob, Jeany, wederom dank voor jullie hulp, altijd fijn om mensen te vinden met dezelfde hobby en die je willen helpen.

Jeany, zeg jij dan eigenlijk helemaal geen beplanting!?

En over die scherpe rand; Ik ben ook een liefhebber van rotstuinen en mijn keus voor beton was mede vanwege de mogelijkheid hier stenen in te metselen die overlopen in de rotstuin. Hoe scherp is scherp?

Qua filter, is was niet helemaal van plan een wiel uit te vinden, ik dacht er meer aan om beproefde filtersystemen uit te voeren in een betonnen constructie. Hierover moet ik nog eens met de filtersectie van dit forum in conclaaf 🙂

(Ps, als jij en Rob nou eens steuren ruilen?:D )

Grtz. Gustaaf


   
ReplyQuote
3705anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 1
 

hallo gustaaf,

ik raad het je ook af om waterplanten bij de steurs te zetten want dat gaat zeker weten fout!
Er is wel een methode om dat toe te passen maar dit is eigenlijk alleen maar goed toepasbaar bij een rechte vijver. dan kun je bv gele lis in emmers of grote bloembakken planten en deze dan ophangen aan de zijkant van de bak, je moet er dan wel voor zorgen dat de rand van die potten/emmers boven het waterpeil uitkomen zodat de steur er niet tussen kan. wel erop letten dat je genoeg gaatjes in de emmer maakt voor een goede circulatie tussen de planten.

stenen inmetselen zou kunnen maar dan alleen maar gladde maaskeien of iets dergelijks gebruiken, dus iets met absoluut geen scherpe randen.

jeany, welke soort steur is er dan te groot aan het worden bij jou?

welke soorten steur heb je allemaal?

mvg

Rob


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Gustaaf, ik heb een tweetal planten in de vijver met de grotere steuren, een aaronskelk met granietbrokken afgeschermd en een lis geplaatst op een drijvend eilandje.
Als randafwerking heb ik leisteen................... Heel mooi, maar ook heel scherp.

Rob, ik houd vijf Baeri, twee Stellatus, vijf Ruthenus en één Gueldenstaedti. Eerst genoemde gaat ruim over de meter en laatst genoemde zit er tegen aan. De Ruthenus zijn met een lengte van 40cm de kleinste. Té groot is er dus nog geen........:)


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

hallo gustaaf, jeany,

ik ben het rob. ik heb me ook maar eens aangemeld hier.

is goed jeany, maar als je er ergens nog weet uit te halen dan mail je maar.

ik ben zel fook nog steeds opzoek naar nacarii, transmonthanus, schoffelneussteur en lepelsteur. een albino van de diamantsteur eigenlijk ook nog

maar ik wil graag ook enkele groete steurs erbij zetten. ben dus nog wel ff bezig.


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Rob, een lepelsteur is naar wat ik bij kenners gehoord en gezien heb zeer moeilijk te houden.
Heeft de Nacarii overigens een soort ''deltakop''? Laatst genoemde een keer gezien bij een handelaar, prachtige vis.


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

hallo jeany,

voor een foto van een nacarri steur kun je het beste eens kijken op www.vijver.nl

waar is die handelaar waar je die hebt gezien?
en hoe heet die?
kan ik daar eens gaan kijken.

de overige soorten steur ken je die ook?


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Misschien een goede tip; op google.com kan je ook zoeken op afbeeldingen. Als je hier bv 'acipenser' intikt komen er een hele hoop uit.

Ik ga me verder voorbereiden, bedankt voor jullie hulp,

Grtz Gustaaf


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

gustaaf,

Hou je ons op de hoogte over de vorderingen van de vijver?
als je nog vragen hebt ben ik altijd bereid om je te helpen waar ik kan.

mvg

Rob


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Rob,

ik zal zeker berichten over de voortgang, ik vind het zelf ook altijd leuk om te zien hoe anderen het doen. Ik heb al wat leuke verslagen gevonden op het net.

Vragen heb ik nog genoeg, de grootste op dit moment is hoe ik het filter inkleed. Ook vind ik de bodemdrains niet mooi om te zien en zoek daar een andere oplossing voor. En tzt moet ik eens uitvissen :rolleyes: waar ik goed voor steuren terecht kan.

The story continues,

Grtz Gustaaf


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

hoi gustaaf,

Het is voor jou ook een eindje rijden maar het is wel de moeite waard om eens te gaan kijken voor steurs bij cor spierings van spieringsvis in oss, die heeft namelijk goede steurs. en hij kan je ook nog heel veel advies geven over deze fantastische vis


   
ReplyQuote
3962anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

Bedankt voor de tip Rob,

Ik hoorde meer mensen positief over hem praten, er zou ook een steur van 3.5 mtr rondzwemmen!? Moet ik zien, ik denk dat ik volgende week eens langs ga.

Ik kreeg ook nog via via het aanbod van een oude baas die er genoeg van heeft om alle apparatuur en het visbestand (koikarpers) van een 66.000 liter vijver over te nemen. Die vissen hoef ik niet, maar wat mag een complete filterinstallatie van 4 jaar oud kosten? In procenten van de nieuwprijs dan? Ik ga anders nog eens uitzoeken wat hij precies aanbied en eventueel in de filtersectie posten.

Btw, blijkt dat ik in de wijk nog een steurliefhebber heb die 2 steuren (weet nog niet welke) van een meter wil ruilen tegen kleintjes, jammer dat ik nog geen bak klaar heb..

Grtz. Gustaaf


   
ReplyQuote
3963anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

Oh ja, moest eerst inloggen :-0


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

hallo,

3,5 meter? nee die zit er niet, hij heeft er wel een grote zitten maar niet zo groot. zal rond de 2 meter zitten. hij heeft wel mooie vis zitten ja. als je daar komt doe je hem maar de groeten van die jongen die vanuit maastricht met de trein komt dan weet ie wel wie ik ben .

ga je die 2 steuren over nemen?

groeten,

Rob


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Rob, die groeten zal ik overbrengen. Voor wat betreft die steuren, nee helaas, ik heb er nog geen ruimte voor. Als ze nou eens een jaar later kwamen...

Grtz Gustaaf


   
ReplyQuote
't voschke
(@t-voschke)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 31
 

Gustaaf,

Kun je niet eens voor mij vragen wat voor soort het is en wat de vraagprijs is?

alsvast bedankt

greetz.


   
ReplyQuote
zoe
 zoe
(@zoe)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 9
 

Wij waren gisteren bij tuincentrum Huberts in Twello!
Hier zaten drie witte steurtjes,van plus minus 20 cm en koste 155euro,ik weet niet of jullie die zoeken,ben niet zo op de hoogte van steurnamen,maar ik denk,ik reageer toch even!
Telefoonnummer staat vast wel in telefoonboek!
Groetjes,Zoe.06-07-2002


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Hallo Zoe, bedankt voor je reactie; ik ben nog aan het orienteren en kan nog geen vis kwijt, maar misschien is het wat voor Rob?

Overigens Rob, ik heb die steuren waar we het over hadden zelf nog niet gezien, nog de eigenaar gesproken, maar een vriend van hem zei dat het steuren met een gelijkmatige donkere kleur waren van ongeveer 90 cm lengte. Hij vroeg 25,- (vijfentwintig!)euro per stuk. Echt jammer dat ik ze nog niet kwijt kan. Als ik meer informatie heb hoor je het, mail anders even offlist.

Grtz. Gustaaf


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
 

Naar alle waarschijnlijkheid betreffen het Baeri's, en € 25,-/Baeri is peanuts.
Overigens Gustaaf, ben je al verder gekomen met je filter?


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Hi Jeany,

Ik ben nog aan het afwachten of die 2e hands filterlijn wat is of dat ik zelf ga bouwen. Ik zal het snel moeten weten want ik ga deze week beginnen.

Grtz Gustaaf


   
ReplyQuote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 117
 

Hoi, Ik lees bij jullie allemaal relatief hoge bedragen voor de aanschaf van een nieuwe steur. Ga eens in Oirschot kijken bij De Scheper hij is gespecialiseerd in steuren en koi. Met name de steuren zijn relatief goedkoop. Altans de kleinere. Ik heb daar een aantal weken geleden drie diamant steuren gekocht van +/- 20 cm voor 8,5 euro per stuk. Verder had hij op dat moment nog 2 albino steuren zitten van +/- 20 cm voor "maar" 28 euro. Je begrijpt dat als ik die forse bedragen zie bij andere, dat ik er metheen een gekocht heb. Verder heeft hij ook grotere steuren tot ongeveer 1,4 meter. succes met het zoeken naar nieuwe steuren. Oja voor ik het vergeet, du URL van de website; www.descheper.nl

m.v.g Stefan.

P.s ik ben geen belanghebber van deze winkel. Ik vindt alleen dat ik daar altijd een goed advies krijg.


   
ReplyQuote
Gustaaf
(@gustaaf)
Active Member
Joined: 22 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Bedankt voor de tip Stefan, ik ga er zeker eens kijken.

Voorlopig ben ik nog aan het bouwen, zucht. Ik wist dat het duurder zou worden en langer zou duren dan ik verwacht had en desondanks.... Vooral grondafvoer zonder 'schonegrond verklaring' is een probleem in Rotterdam. Mijn filterkelder heb ik in ieder geval bijna af, lekker ruim. (de buren dachten dat ik met een nieuwe metro ingang bezig was:D ) Nu de rest nog ff :rolleyes:

We spitten verder,

Grtz Gustaaf


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.