The Pond Library

Vraag en Antwoord

strakke voorgevormd...
 
Notifications
Clear all
strakke voorgevormde vijver, wanden zakken in

5 Posts
4 Users
0 Likes
4,694 Views
muppet
(@muppet)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Wij hebben 2 stuks Ubbink quadra C1 gekocht om een strakke vijver betsaande uit 2 compartimenten te maken. Deze is omgeven door betrating. Deze bakken zijn van hetzelfde materiaal als de meeste kleine Ubbink vijvers, echter door de rechthoekige vorm minder stevig. Door de druk van het zand om de vijver (waar weer stenen en betonnen bielzen voor de rand op liggen, gaan de wanden naar binnen staan.

Om de vijver heen is net bestraat, dus echt blij ben ik hier niet mee, de bedoeling van kant en klare bakken was juist om niet dit soort problemen te hebben 🙁

Iemand ervaring met deze vijver, of een tip wat ik hier aan kan doen ?

Marcel


   
Quote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

om hier wat aan te doen ben ik bang dat je alles toch weer open moet halen, en de bak moet beschermen tegen het naar binnen drukkende zand, wat daarvoor de beste/goedkoopste oplossing is laat ik aan iemand anders over, daar ben ik niet echt in thuis, maar denk dat hiervoor het beste is om een houten stellage om de vijverbak of toch een laag metselen. Nogmaals: in bouw e.d. ben ik niet erg thuis, dus als iemand anders een beter idee heeft?

grtz


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi Marcel,

Zakken de wanden in nadat je hem met water hebt gevuld of staat er nog geen water in?

Normaal als je dit systeem gebruikt moet je gelijktijdig de binnen en de buitenkant aan vullen om een zoveel mogelijke gelijke druk te bekomen.
In de bak doe je eerst een 30 cm water en dan vul je de buitenkant aan met gestabiliseerd zand, dit is zand gemengd met cement en wordt ook in bestrating gebruikt. Je vult eerst de binnenkant geleidelijk en en dan vul je de buitenkant mee aan. Heeft je vijver zijn hoogte berijkt, dan wacht je een dag of twee eer je de buitenkant verder afwerkt, je zand-cementmengsel moet kunnen hard worden. Op deze wijze zou je geen probleem mogen hebben.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
muppet
(@muppet)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hoi Patrick,

Dank voor je antwoord. Tijdens het "inwateren" heb ik de vijver met water gevuld. En ben ongeveer gelijk opgegaan met aanvullen van zand aan de buitenkant en water aan de binnenkant.
Het was geen gestabiliseerd zand (wordt ook niet gemeld door de fabrikant)
Het inzakken is iets later gebeurd terwijl de vijver al vol met water stond.

Het is een vijver die volgens mij nog geen jaar op de markt is, ik vrees dat meer mensen dit probleem gaan krijgen als de ze de instructies gewoon volgen.

Groet,
Marcel


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Ik denk dat nergens gestabiliseerd zand wordt beschreven in de handleidingen bij het plaatsen van voorgevormde vijvers maar gewoon zand.

Gestabiliseerd zand lijkt me ook beter.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.