The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
uitbreiding vijver

6 Posts
4 Users
0 Likes
2,903 Views
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
Topic starter  

ik ben de trotse bezitter van een heldere natuurvijver van ca 5000l. ik ben nu plannen aan 't smeden om deze binnen 1 a 2jaar fors uit te breiden tot een 15000 l. daarom zit ik nu al een beetje na te denken. mijn eerste vraag is echter wat is het best: de folie aan elkaar laten lijmen of alles eruit halen en een volledig nieuwe folie leggen? Ik kan mijn huidige vijverinhoud (water+planten,...) wel in een voorlopig bassin onderbrengen (oud plastiek zwembad van 5000liter), dus dat kan ik nadien wel hergebruiken.
iemand ervaring met uitbreiding dan is ook elke tip welkom; thx!!!!:confused: :p


   
Quote
marcvb
(@marcvb)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 106
 

Hallo,
Zeker je vijverfolie niet aan elkaar zetten,want dit krijg je nooit waterdicht,gebruik nieuwe vijverfolie,met onderdoek ter bescherming.
Met u oude folie kan je mischien een plantenfilter maken als je plaats genoeg hebt.
Groeten Marc


   
ReplyQuote
De Rie
(@de-rie)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 370
 

Hoi Luke,
Wanneer je de vijver gaat vergroten zou ik niet gaan beginnen plakken. Zeker niet bij PVC folie. Rubberfolies kan je door een gespecialiseerde firma aan elkaar laten lassen. Maar dat is wel een kostelijk grapje en ben je goedkoper af door een nieuwe te leggen.
Als je gaat vernieuwen zou ik toch overwegen om rubberfolie te plaatsen. Deze is 300% rekbaar, uv-bestendig, wordt niet broos en er wordt 20 jaar garantie op gegeven. (Firestone geeft 20 jaar garantie op papier)


   
ReplyQuote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
Topic starter  

als ik m'n oude folie gebruik om een plantenfilter te maken, wat ik op zich een geweldig idee vind, hoe moet ik deze dan in verbinding zetten met m'n eigenlijke vijver?:confused:


   
ReplyQuote
Sauwen Frans
(@sauwen-frans)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 30
 

En waarom geen polyester plaatsen indien je dan achteraf nog eens wil veranderen hoef je niet nog eens nieuwe folie te plaatsen. is zeer duurzaam materiaal en veel vriendelijker in onderhoud dan folie zeker met planten in de vijver.
Vriendelijke groeten Frans


   
ReplyQuote
marcvb
(@marcvb)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 106
 

Hallo Luke,

Plantenvijver enkele cm hoger leggen dan de andere vijver,en zo het water langs een watervalletje in de dieper gelegen vijver laten lopen.
Je kan ook een plantenfilter maken met je oude folie.
Drainagebuizen op de bodem van de plantenfilter aangesloten op een grote PVC buis die boven de plantenfilter uitsteekt.
Dan kan je langs hier het vuil wegpompen met een dompelpomp als je de plantenfilter moet spoelen.
Op de drainagebuizen kan je lavasteen,of argex of iets dergelijk gebruiken om de planten in te zetten.
Water breng je langs onder in,langs de drainagebuizen.

Groeten Marc


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.