The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
vijverbouw

7 Posts
5 Users
0 Likes
3,430 Views
BertT
(@bertt)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Hallo,

ik zit met een aantal vraagstukken. Komend najaar wil ik beginnen aan een nieuwe vijverbouwen. Deze moet ongeveer een inhoud hebben van 30m3, en het is de bedoeling deze ongeveer een 40 to 50 cm boven de grond te laten uitkomen. Totale diepte ongeveer 2m.

Het mooiste is de hele vijver te metselen, echter dit wordt wel vrij prijzig denk ik.(alhoewel ik nog niet echt een goed idee heb van de kosten hiervan).

Hoe zou ik de vijver kunnen maken zonder de hele vijver te metselen, misschien alleen een stuk voor het oog wat boven de grond uitkomt? Kan ik het rubberfolie gewoon op de grond leggen en dan toch nog gebruik maken van een muurtje? ik zie het in de praktijd nog niet echt voor me. Kan iemand me vertellen waar ik meer informatie kan vinden betreft vijver constructies met prijzen erbij bijvoorbeeld?

alvast bedankt


   
Quote
Roofingburner
(@roofingburner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 57
 

Tuurlijk kan dat, ik heb van koppelstones (over van het terras) een cirkel gemetseld met kant en klare zandcement mortel. Deze 'ring' rust op betontegels met een afmeting van 500 x 500 x 50 mm (de fundering) Hierna heb ik de vijver uitgegraven en een prefab EPDM membraan aangebracht, gevuld met water en klaar was mijn vijver.

De wanden blijven door de druk van het water prima staan, dus dat is geen probleem.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Toch opletten met het metselen van muurtjes. Altijd een goede fundering voorzien. Het beste is het volledig uitmetselen. Je begint immers op de bouwlaag (zavellaag)


   
ReplyQuote
Stefan R
(@stefan-r)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 55
 

ik heb op deze manier een vijver gebouwd.
Eerst een gleuf uitgegraven rond de plaats waar de vijver moet komen. Dan heb ik daarin beton gedaan als fundering en daarop een muurtje gemetstvan 40cm hoog.
Beschermfolie gelegd, dit zeker op het metselwerk en dan folie erin, gevuld met water en enkele dagen later de bovenkant van het muurtje afgewerkt met bankirai.


   
ReplyQuote
FreddyW
(@freddyw)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 35
 

Onze vijver is geheel met een muurtje bemetseld. Wij hadden het geluk dat de tuingrond keiharde klei is.

Ik heb dus alleen onder de stenen een zgn stoeprand gelegd en daar het muurtje opgemetseld.

Op de foto's zie krijg je een impressie. De totale lengte van de vijver is 12m en ongeveer 4m breed.... Het voorste gedeelte op foto-1 is ongeveer een 35cm boven het terras terwijl het achterste gedeelte (door terras-verhoging) een 20cm boven het terras uitsteekt... (was een hele puzzel om het water-nivo overal redelijk gelijk te krijgen)...

Succes !

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
BertT
(@bertt)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Stel ik maar een goede fundering voor een muurtje. leggen jullie de folie gewoon tegen en op het zand of maken jullie daar nog wel platen achter?


   
ReplyQuote
FreddyW
(@freddyw)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 35
 

Bert,

Ik zou aanraden altijd onder de folie bijv oude vloerbedekking of iets dergelijks te leggen.... je weet nooit wat er in het zand verstopt zit..

In principe als je een goede vlakke steen gebruikt en het metselwerk is goed (dus geen uitstekende cement, etc.) en schoon behoef je hier niets achter te doen.

Groet, Fred


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.