The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
vijverontwerp

6 Posts
5 Users
0 Likes
3,969 Views
Bor
 Bor
(@bor)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 14
Topic starter  

Mijn vraag is het volgende ik wil een 2e vijver naast een bestaande vijver aanleggen de situatie is alsvolgt, ik wil vanuit de bestaande vijver een doorgang maken naar de nog te bouwen vijver.
Nu kom ik het volgende probleem tegen om dat ik de nog te bouwen vijver wil overkappen met een doorzichte plaat zodat je er nog op kan zitten, dacht ik hoe kan ik voor een goeie doorstroming en zuurstof toevoer zorgen.

Alle ideen zijn welkom alvast bedankt.


   
Quote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

Hoe bedoelt u dit precies... Heeft u geen foto ter verduidelijking?


   
ReplyQuote
Etienne M
(@etienne-m)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 10
 

Het moet kunnen Bor, zorg in je bestaande vijver voor meer aanzuiging en je nieuwe vijver voor meer toevoer.

Ik weet niet hoe je filter op dit moment werkt, maar als je pomp gevoed werkt moet het simpelweg lukken door in je bestaande vijver je pomp te laten liggen en in je nieuwe vijver de retour te maken.
Zorg er dan wel voor dat je in je nieuwe vijver een bodemdrain maakt om zo nu en dan eens je bodem schoon te maken.

Werk je met een gravity filter denk dan eens aan een 2e lijn. oftewel plaats een 2e gravity filterlijn op je nieuwe vijver.

De doorvoer van de oude vijver naar de nieuwe vijver is simpelweg te realiseren door 1 of 2 wanddoorvoeren van een 40 tot 50 cm pvc buis. Zo kunnen je koi's ook nog over een weer zwemmen.

gr.

Etienne

p.s. op de dvd van Koi-keepers 1 staat een dergelijke vijver, echter is er 1 in huis gemaakt en de andere buitenshuis.


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Ik vind het een erg stoer idee!!! Er zijn alleen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden denk ik... Water verdampt, dus als je glas danwel plexiglas plaat boven de vijver hangt en deze daarmee dus ook afsluit dan zul je binnen de kortste keren een beslagen plaat hebben. En platen die vochtig zijn zullen ook vies worden.. Kalk, en algaangroei. Misschien kan het een idee zijn om in plaats van een plaat een doorzichtige "bak" te maken en deze dan net een paar centimeter in het water te laten zakken waarbij je een ruimte rondom vrijlaat zodat de vijver kan "ademen" Ik denk alleen dat je ook dan wel last van algaagroei gaat krijgen dus misschien is het handig om dan wel op voorhand te bedenken hoe je de onderkant van deze plaat / bak op een makkelijke manier kan reinigen, of je moet graag in je nieuwe vijver willen staan zodat je ze vanuit het water schoon kan maken...


   
ReplyQuote
Bouleke
(@bouleke)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 75
 

Inderdaad zou het zoals Froggy aangeeft problemen kunnen opleveren naar annwas van algen e.d. Nu heb ikzelf in mijn Q-bak een glasraam zitten van 80cm x 60cm en blijkbaar komt er op glas dat volledig onder water zit géén aanslag. Wel heb je kans dat er een soort verkalking zichtbaar word aan de bovenrand op de plaats waar er verdamping optreed.

Ik vermoed dat je als je met glas zou werken je dus minder problemen zal krijgen. Wat waarschijnlijk ook wel aan te raden is; er bestaan toch van die magnetische schuifstukken (bortsels) die in een aqaurium gebruikt worden om de wanden te poetsen? Deze zullen alicht ook wel in een wat grotere uitvoering verkrijgbaar zijn.

Ooit heb ik op TV een vijver gezien die deels in de woonkamer onder de vloer doorliep. Men had een deel van de vloer in glasdals afgewerkt zodat je de koi's onder je voeten zag doorzwemmen. In "Koi nr 53 blz.79, NVN" staat ook een artiekel van Louis Vanreusel op bezoek in Australië waar hij een woning bezoekt met een vijver ingebouwd in de wand en deels onder de vloer.

Voorbeelden genoeg alleen jammer dat er niets bijstaat over het onderhoud van het glaswerk.

Gr Bouleke


   
ReplyQuote
richardjansen
(@richardjansen)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 135
 

Er zijn alleen een aantal dingen waar je rekening mee moet houden denk ik... Water verdampt, dus als je glas danwel plexiglas plaat boven de vijver hangt en deze daarmee dus ook afsluit dan zul je binnen de kortste keren een beslagen plaat hebben. En platen die vochtig zijn zullen ook vies worden.. Kalk, en algaangroei.

Gaatjes boren langs de randen van het plexiglas... 😀

geen belemmering voor het oog maar wel effectief..


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.