The Pond Library

Vraag en Antwoord

vlonder over vijver...
 
Notifications
Clear all
vlonder over vijver met bangkirai/massaranduba

7 Posts
4 Users
0 Likes
10.5 K Views
diki
 diki
(@diki)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 53
Topic starter  

Wie kan mij een antwoord geven op het volgende "probleem":
ik heb een vlonderterras over de vijver aangelegd, maar signaleer nu na iedere regenbui dat het hout (combinatie van bangkirai met massaranduba hout) een bruine stof afgeeft en in het water beland dat vervolgens geheel bruin kleurt. Kan iemand mij vertellen wat dit is en of het schadelijk is voor de vijver. De vijver is nu nog in aanleg / er staat al wel water in, maar verder nog zonder substraat/planten en vissen.

alvast bedankt voor de reacties / mvg Diki


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

In vakjargon noemen ze dat het bloeden van hout. Het zijn stoffen die vrijkomen uit het hout als het hout nog niet echt 100% droog is. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar in hoeverre deze stoffen schadelijk zijn.

Eikenhout bevat veel looizuur en kleurstoffen. Het wordt gebruikt bij wijnen om ze een typische smaak en kleur te geven.

Ebbenhout zou zelfs een bloedverdunnende stof afscheiden.

Toch bestaan er houtsoorten die geschikt zijn voor toepassing bij de vijver en andere gebruiken we beter niet.

Zo is Bankirai niet echt geschikt. Het geeft een soort gom af die in het water kan oplossen. Het kan jaren duren vooraleer alle gom is uitgespoeld omdat er altijd door de weersomstandigheden scheurtjes ontstaan in de planken. Dit geeft dan die typische verkkleuring.

Beter is Azobe. Azobe geeft ook wel wat kleur af maar dat is tijdelijk.

De levensduur van zowel Azobe als Bankirai is 30 jaar.

Massaranduba produceert dan weer een soort natuurlijke rubber. Bij voorkeur ook niet toepassen bij de vijver.

Geraadpleegde literatuur: KOI2000 magazine Jaargang 3 nr 3. pagina 96 Hout rond de vijver door Paul van Turnhout, professioneel boomrooier.


   
ReplyQuote
diki
 diki
(@diki)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 53
Topic starter  

bedankt voor uw reactie op mijn vraag over het afgeven van een bruine stof uit bangkirai tijdens regenval, welke stof in mijn vijver terecht komt. Toch blijf ik met een probleem zitten. Het terras is geheel klaar en kan ik onmogelijk vervangen voor Azobé (kosten en er heeft enorm veel werk in gezeten). Is de bruine verkleuring schadelijk voor het water of zal dit door natuurlijke filtering en bezinking verdwijnen, of, indien het schadelijk mocht zijn is er een mogelijkheid om het hout dusdanig te behandelen dat het niet meer afgeeft. Alvast weer bedankt voor de reactie.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Ik heb nog nooit gehoord dat de stof slecht zou zijn voor de vijver.
Actieve kool wordt wel eens gebruikt om kleurstoffen uit het water te verwijderen. Misschien helpt het hier ook.


   
ReplyQuote
7519anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

Hallo,
Ik heb een bankirai vlonder boven mijn vijver van 4 bij 3.8 meter.
Hij is geheel bankirai,de draagbalken ook.(90x90mm).
Ik heb hem volledig met rvs vastgeschroefd.
Ik vind het vreemd dat het bankirai afgeeft,want ik heb er dus totaal geen last van.Heb je de bankirai bewerkt met olie ofzo?
Blonk het mooi toen je het kocht?dan is dat misschien wat er vanafloopt.Olie zoals teakolie wordt er vaak opgesmeerd.Dit geeft een mooie glans en verkoopt beter,maar doet niets aan de levensduur ofzo.De mijne is als ie droog is grijs,ziet heel natuurlijk uit,en met mijn witte broek geeft ie nog niet eens af!Navraag bij het plaatselijk koicentrum bevestigde mijn vermoeden.Jouw hout moet met iets behandeld zijn,of de kwaliteit of verwerkingsmethode is niet optimaal geweest.Want goede bankirai geeft niet af!!!!
Groetjes...


   
ReplyQuote
jochen
(@jochen)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 5
 

de verkleuring is effectief van je masseranduba hout, ik heb het zelfde gehad, en na enkele weken, lees maanden, is het vanzelf weggegaan, nu, een 3 tal maanden geleden en ik heb er geen last meer van, mijn vijver is wel uitzichzelf weer helder geworden d.m.v. mijn filter

groeten


   
ReplyQuote
diki
 diki
(@diki)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 53
Topic starter  

het is alweer enige tijd geleden dat ik gebruik gemaakt heb van dit forum.
nu ik alles weer eens nalees, vond ik een sluitend bericht over dit onderwerp wel gepast.
nu, na twee zomers en een winter, kan ik concluderen, overigens kon deze conclusie al geruime tijd geleden getrokken worden, dat tijd en dus geduld de enige factor is die de eventuele bruinverkleurig van de vijver bij het gebruik van bangkirai oplost, want het probleem doet zich niet meer voor.

dank allen voor de reacties.

PS. mag ik een eventuele lezer van dit bericht verwijzen naar een ander door mij gepost probleem betreffende goudelritsen. hier is (nog) niet op gereageerd en staat inmiddels twee dagen op het forum. https://pondlibrary.com/ned/forum/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=7526#
Wink


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.