The Pond Library

Vraag en Antwoord

vragen bij aanleg k...
 
Notifications
Clear all
vragen bij aanleg koivijver

3 Posts
3 Users
0 Likes
2,698 Views
PeterT
(@petert)
New Member
Joined: 22 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Bij mijn voorbereidingen op de aanleg van een koivijver van 10.000 liter loop ik tegen het probleem aan dat ik een eventueel gravitysysteem niet kan aansluiten op het riool.
Bestaat er een andere mogelijkheid ?

Stel dat ik voor een pompgevoede opstelling moet kiezen is het dan mogelijk om de filters twaalf meter (in de garage) verderop te plaatsen ? Ik zal er een Aquamax 10000 op aansluiten.

Is het altijd noodzakelijk om een folievijver eerst op te metselen ? Ik heb ook namelijk ook voorbeelden gezien van houten damwanden.
De vijver zal 1.50 -1.80 diep worden.

Het zal een filtersysteem worden met een vortex en driekamers.
Ik overweeg om zelf een filter te maken omdat ik al een drietal geschikte bakken ( hoogte 75 cm )heb. Wat is de beste plaats voor de in-en uitvoer qua hoogte en diameter. Op welke hoogte plaats ik het rooster
Is een afvoer van 50 mm op 10 cm van de vloer voldoende ?
Wat plaats ik in het filter na de borstels en Japanse matten ?

Een hoop vragen maar alvast bedankt voor jullie reacties.

Mvgr
Peter


   
Quote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hallo Peter,

Je kan je water dat je uit je filters wil draineren opvangen in een aparte put. Van daar kan je het met een dompelpomp met vlotter automatisch naar het riool (of beek..) laten pompen.

Je filter 12m verderop plaatsen is natuurlijk mogelijk maar mits een redelijk debiedverlies, wat je natuurlijk tracht op te vangen door met een aquamax10000 te werken, maar dat kost je dus meer energie. Ik heb al veel mooie ontwerpen gezien van mensen die hun filter op de een of andere manier gecamoufleerd hebben.

Of je eerst een muurtje zou metselen heeft een beetje veel te maken met de soort grond dat je hebt, en hoe steil je de wanden maakt. Woon je in een zanderige omgeving, dan wordt dat een probleem, heb je vaste grond zal dat makkelijker gaan. Wel rekening houden met grondwater dat komt op te zetten en de wanden doet instorten (of regen bvb), je zou de eerste niet zijn! Als je goed vaste grond hebt en niet heel steile wanden maakt zou ik geen muur metselen, wel de folie goed beschermen tegen wortels, steentjes..

Als je zelf wil gaan bouwen aan je filter denk dan ook eens om een eiwitafschuimer te plaatsen tussen vortex en meerkamerfilter. Kost bijna geen geld en is zo gefixt.
Zorg voor conische bodems met daar in centraal je drain, anders blijft het bezonken vuil liggen oplossen. In het laatste compartiment kan je evt. De andere vragen laat ik aan de ervaren meerkamerfilter bouwers.

succes, Groetjes
Timpie


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
 

Hoi, een alternatief voor metselen en damwand is beschoeien. Men plaatst azobe palen langs de wand en bevestigt daartegen gewoven azobe panelen. Heeft wat weg van die geimpregneerde grenenhouten tuinschermen om lastige buren uit het zicht te werken ;-).
Je hebt ze in alle maten en kan er tot 2m verticaal mee gaan. Nadien komt er een beschermvlies over en vervolgens folie. De wanden zijn te plooien tot straal +-1m indien ze eerst worden nat gemaakt.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.