The Pond Library

Vraag en Antwoord

Zoek advies om oude...
 
Notifications
Clear all




Zoek advies om oude vijver te verbeteren.

5 Posts
3 Users
0 Likes
3,812 Views
Veritgo
(@veritgo)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Hoi

Ik zoek wat advies ivm met de vijver van mijn moeder.

Deze is >20 jaar oud, ~60 kuub in de vorm van een dikke croissant. Er zitten zowat 20-30 koi's in, een paar bijna zo oud als de vijver zelf en flink groot (40-50cm?) de meeste een heel stuk kleiner (10-15cm) en jonger. Sinds de dood van mijn vader een jaar of 7 geleden werd er zo goed als niets meer aan gedaan. De vijver begon stelslatig troebeler te worden en kreeg een lelijke, olie achtige film. Ik heb deze zomer het water laten testen en dat was al bij al niet eens zo slecht, PH in orde, KH en GH aan de lage kant (resp 7 en 5 denk ik). Ik heb er een of ander waanzinnig overprijsd poeder in gedaan om de GH op peil te brengen en dat is nu perfect (12 denk ik). De carbonaat hardheid was nog een tikje laag (ca 6 denk ik), ik overweeg om er een kilo of zo natrium bicarbonaat bij te doen, is dat een goed plan?

In de "hoofd" vijver staan een hoop waterlelies en verder groeit er voornamelijk waterpest in. Woekert mag ik wel zeggen, want elke zomer haal ik er een tiental kruiwagens uit om te voorkomen dat we geen vis meer kunnen zien door al de waterpest (was ik geshockeerd om te zien dat ze in de koi winkel €1.5 vragen voor 1 stengeltje waterpest! Ik gooi er jaarlijks minstens duizend weg!).

Anyway,er zitten twee "voorvijvers" aan (de punten van de "croissant"), beide zowat 10m² and vrij ondiep (80-100cm of zo in het midden), met gemetselde muurtjes afgescheiden van de "hoofdvijver". Het linkse compartiment is gevuld met kleigrond en staat vol met lissen. Het muurtje daar is ~10cm hoger dan het waterniveau van de vijver, en dit gedeelte wordt constant overspoeld met water via een pomp. het water stroomt over het muurtje en vloeit zo terug in de vijver. De lissen groeien *enorm*. Elk jaar snoei ik ze weg, maar ze groeien naar >2M hoogte in no time. Ik vermoed dat dit de belangrijkste filter van de vijver is.

In het rechter deel is het muurtje net iets lager dan het waterniveau van de hoofdvijver (~5-10cm lager). Dit gedeelte was volledig overwoekerd. Eén massief kluwen wortel , en er stond haast geen water meer in; je kon er bijna erover lopen zonder natte voeten te krijgen, maar veel groeien deed er niet (meer). Een beetje lelie en drieblad en veel onkruid en mos en zelfs klimop. Er was geen water circulatie. Als ik er in een hoekje een dompelpomp in duwde, trok het water weg, en het duurde uren voordat het water weer op peil was. Zo ondoordringbaar was het wortelkluwen, dat hoger dan de muur was gegroeid.

Ik heb dit een paar weken geleden grotendeels uitgeschept (in stukken moeten zagen, letterlijk) omdat het lelijk was en stonk. De bodem is nu nog steeds bedekt met ~20cm wat volgens mij gewoon wit zand is (alleen vuil wit zand). Ik heb er wat nieuwe planten in gezet in bakken met vijvergrond en dat met lavasteen bedekt. Verder heb ik de pomp verplaatst van de hoofdvijver naar het rechter vijverdeel en het rechter muurtje met losse bakstenen opgehoogd tot boven het waterniveau. Die bovenste rij bakstenen is natuurlijk niet waterdicht, maar ik dacht dat het een beetje zou werken als "skimmer" (en om te voorkomen dat er vissen in zouden komen). Ik pomp dat water nu dus van het uigeschepte rechter gedeelte, naar het hogere linker deel met de lissen, en zo circuleert het de vijver rond.

Een maand later is het verschil al vrij spectaculair. Het water is relatief helder, maar nog steeds geel/bruin. De olie film (biofilm noemen ze dat denk ik?), toevallig of niet, maat is ook zo goed als weg. Ik vermoed wel dat het koudere weer er voor netzoveel tussen zit als mijn ingrepen.

Ik vraag me af wat ik nu best kan doen om het nog verder te verbeteren tegen volgende zomer. Ik hoef geen kristal helder water, maar het mag best een tikje properder. Ik heb geen UV lamp, en naar het schijnt werkt dat erg goed om het water helderder te krijgen, maar ik heb ook geen echte filterbak om zo'n lamp in te zetten. Ik dacht missschien een bak te maken rond de pomp en daar zo'n lamp in te zetten? Of domweg een UV lamp in de rechter voorvijver hangen? Of misschien de pomp aan te sluiten op een externe filter bak en daar dan een lamp in toe doen, maar ik wil niet te veel geld uitgeven ('t is crisis he 🙂 ) en een "echte" filter voor een 60m³ vijver is bepaald niet goedkoop.

Nog een paar vragen: Heb ik er goed aangedaan om dat linker compartiment leeg te scheppen of zouden die wortels toch aanzienlijk geholpen hebben? Die lissen, ik weet dat ik die niet mag wegdoen, maar 's zomers groeien ze zo hoog dat we de vijver haast niet meer zien. Mag ik die 2 of 3x per jaar snoeien? Of misschien vervangen door iets anders dat minder hoog groeit?

Enige andere suggesties of tips?

alvast bedankt om dit (veel te lange) verhaal te lezen

🙂


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Is inderdaad een erg lang verhaal, maar toch goed beschreven. De vijver, lijkt me leuk om hier een foto van te zien, is best wel groot. En als je er een filterinstallatie op wilt zetten, ben je inderdaad een kapitaal kwijt, ten eerste al voor de pomp, voor deze inhoud toch al snel een kleine duizend euro, en filter zal vermoedelijk rond de 3000 euro liggen. UV van 450 euro, tel op en je weet dat het bijna niet te doen is. En dan nog het leidingwerk en aanverwante artikelen.
De lis is een uitstekende filterplant, die je zeker terug mag snoeien, zelfs meerdere malen per jaar. Zelfs liever dan 1 x per jaar, want als je ze terug gaat snoeien moeten ze weer voeding hebben om te gaan groeien en de voeding halen ze weer uit het water, dus ideaal.
Je hebt gelijk dat je dikke wortels gaat verwijderen, zeker als het gaat woekeren. Indien het mooi lijkt, zou ik ook hier lis zetten. Lijkt mooi, en filtert goed.
Een UV-lamp is alleen tegen zweefalg, dus als je daar geen last van hebt, zou ik me geen zorgen maken.
Succes er mee, en heb je nog vragen, liefst kort en krachtig ( hahaha) dan zullen we zeker antwoorden.

Ipv kruiwagens vol planten weg te gooien, zou je ook een advertentie op Marktplaats kunnen zetten, dan kun je ze verkopen.

Hokie


   
ReplyQuote
Veritgo
(@veritgo)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Bedankt voor het antwoord 🙂

Een "volledig gedimensioneerde" filterinstallatie ging ik sowieso nooit plaatsen. het is een biologische vijver, en geen drinkwater put 🙂 en zonder filter doet ie het, mja, toch vrij redelijk. Zweefalgen hebben we niet meer sinds we die lissen hebben, dan maar geen UV.

Mjin digitaal fototoestel ligt god weet waar, maar ik heb een paar fotootjes proberen maken met mijn laptop's webcam:

merk op dat die lissen 2-3 weken geleden gesnoeid waren tot op de grond

De paar Koi's die je misschien in het rechter deel ziet, zijn van de buren en worden er over een week of twee terug uitgehaald als er nog overlevers zijn (lang verhaal, ik zal het je besparen :p laat ons zeggen dat de buurman niet zo slim was en Koi's niet houden van putwater met een PH van 4 🙂 )


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Voor een "echte" koivijver heb je wel een installatie nodig, alleen denk ik met het aantal vissen dat er daar bij je moeder in zwemmen niet nodig is. Als je geen zuiver helder water wilt, heb je groot gelijk. Een plantenfilter is zeer effectief, alleen in de winter heb je wel een probleem. Dan groeien de planten niet, en nemen dus geen afvalstoffen op. Je zou dit kunnen oplossen door er een krachtige zuurstofpomp op te plaatsen.
En al is de vijver niet helder, maakt niet uit, de kleuren van een koi blijven het best als je ze niet in helder water laat zwemmen. In Japan en elders over de gehele wereld zwemmen ze in mudponds, maw moddervijvers. Door het gebrek aan zonlicht blijven de kleuren dan het best.
Dus het heeft ook voordelen.

Hokie


   
ReplyQuote
Misha
(@misha)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 14
 

Je zou kunnen overwegen de waterpest geheel te verplaatsen naar de nu lege bak! en/of hier gele irissen en kalemoes bij te zetten.


   
ReplyQuote



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.