The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
De groei van kois

5 Posts
4 Users
0 Likes
3,093 Views
Braakdraak
(@braakdraak)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Beste koi liefhebbers,

Ik heb weinig ervaring met koi-karpers. Ik heb jarenlang een vijver gehad en heb onlangs een nieuwe woning betrokken. Ook hier is een vijver die op zijn minst 30 kuub is.

Ik heb geen grote filter, maar een hele goede UV lamp, waardoor het water alsnog kraakhelder is. Zuurstofplanten genoeg en een aantal waterlelies.

Ik heb ooit een koi-karper in een sloot gevonden. Deze heb ik nu 3 jaar en is nooit veel groter geworden. Hij is nu 30/40 centimeter (toen was hij 20).
Ik heb ook geen idee wat zijn leeftijd nu is.

Maar ik zie heel veel sites waarin kois al 40 cm zijn gegroeid in 3 jaar tijd. Komt dit door mijn vijver? Door de voeding (gewoon brood en maden en korrels)? Of zijn er andere factoren? Wat doe ik fout?

Ik wil een grote koi-vijver hebben en ik wil graag hier informatie over hebben. Alvast bedankt.


   
Quote
joopfen
(@joopfen)
Eminent Member
Joined: 18 years ago
Posts: 24
 

beste braakdraak,
dat je geen ervaring met koi heb is niet erg, en dat je dan hier je vragen stelt ook niet. tenslotte zitten hier veel koi fanaten die best antwoorden voor je hebben. toch wil ik je adviseren om een koi handelaar bij je in de buurt te zoeken, en daar veel van je vragen te stellen en informatie in te winnen. ook is het handig als deze handelaar koi vijvers aanlegt dan kan hij is bij je komen kijken voor filter mogelijk heden.

je zegt dat je onlangs een nieuwe woning heb betrokken en daar een vijver aanwezig is maar hoe groot was je vorige vijver en wat was daar je waterkwaliteit ivm de groei van je koi. en de ene koi groeit ook harder als de ander wel kan je met allerlei soorten voeding het proces versnellen maar de ruimte die de vis heeft en de waterkwaliteit spelen een grote rol.

alvast succes met je beginnende hobby en vragen kan je altijd stellen op dit forum.


   
ReplyQuote
Braakdraak
(@braakdraak)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Die vijver was 20 kuub en was bevolkt met een 20tal goudwindes en ontelbaar veel goudvissen.

De waterkwaliteit leek me prima. Helder en vol waterleven. Voldoende zuurstofplanten en genoeg voedsel.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik fout heb gedaan. Maar wat zijn de basisprincipes voor het stimuleren van de groei van een koi. Groeit een echte Japanse koi ook sneller dan een koi uit bijv. Israel of zo?


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi Braakdraak,

In dit artikel zul je op veel vragen een antwoord vinden.
http://www.pondlibrary.be/artikel/163/24/Koi-en-groeifactoren.htm

Dennis


   
ReplyQuote
Kioman
(@kioman)
Estimable Member
Joined: 19 years ago
Posts: 63
 

een koi groeid als hij gezond is en dit komt door de kwalietit van het water en het voeder die je geeft en dan nog de controle.
neem nu een voorbeeld

een kennis koopt een koi van 15cm een maand voor dat ik een koi kocht bij de zelfste dealer- die echte jap koi heeft.

nu ongeveer 8 maan later is zijn koi zo'n 20 - 21 cm en de mijne is maar liefst 32 cm.
das een verschil van maar liefst 13 cm.

maar hoe komt dat die kennis voerd ten eerste geen kwaliteits voeder, en na 14°c voederd die ook niet meer, gooit nooit eens bacterien toe altijd maar kalk er bij iedere keer alst heeft geregend en dat is het af entoe iets tegen algen en de bodem en 1 maal op het jaar laat die de filter leeg lopen en spuit hij eigenlijk de bacteries van de borstels en matten in de filter weg , en geeft geen aandacht er aan en dan hebben ze een vijver van 6 jaar en dan stoeffen ze kijk eens hoe groot die koi dan is , zijn toch gezond zijn dan wel 40 cm die andere maar de kwaliteit er van ? de japnse koi die hij heeft zitten is bijna zo blank als een doorsnee euro koi de patroonen zijn bijna niet te zien.
neen dan laat mij maar doen maar dan weet ik dat mijn koi na 10 jaar toch nog altijd ok is , als er geen parasiete plaag of andere ziekte komt.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.