The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Dode Bekko

6 Posts
4 Users
0 Likes
2,094 Views
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
Topic starter  

Hallo,

Ik kwam vanavond bij mijn vijver, gooide er voer in en miste mijn geliefde bekko. Na een minuut of 15 de hele vijver uitgezocht te hebben, zag ik ongeveer 2 meter verderop achter een plantenbak wat wits liggen. Ik schrok me een ongeluk en ging er snel heen, het ergste wat ik me kon indenken was gebeurt, daar lag de vis, compleet beschadigt van zijn sprongen die hij over de tegels heeft gemaakt. Toch dacht ik nog een beweging in het kieuwdeksel te zien, dus heb ik hem snel opgepakt, kieuwen opengemaakt en voor de filteruitloop de vis langzaam heen en weer bewogen, (dit herinnerde ik me van een artikel dat ik ergens had gelezen). De vis deed nog 2 keer op eigen kracht de kieuwen heel iets open, maar daarna helemaal niks meer. Ondertussen heb ik mijn moeder erbij geroepen, en die is als een gek op internet gaan kijken hoe het best een koi te reanimeren, het bleek dat ik dit al aan het doen was. Toch vond ze nog meer methodes, welke ik na ongeveer 3 kwartier heen en weer bewegen ben gaan toepassen, van hartmassage tot een tuinslang tegen de open bek houden. Hier zijn wij in totaal 1.5 uur mee bezig geweest, helaas heeft het niet meer mogen helpen, en ben ik mijn 1e, en meest geliefde koi kwijtgeraakt. Ik baal hier als een stekker van! Het is echt net gebeurt, ik heb de vis in een bak met water gedaan, in de hoop dat hij toch nog stiekem nog een teken van leven laat zien. Maar de kans is nog maar klein. Morgen neem ik hem mee naar een dealer om hem te laten onderzoeken. Maar ik denk zelf dat dit van paaigedrag kwam, aangezien de buik aardig vol zit met kuit.

Als ik jullie was zou ik dit te lange verhaal ook niet helemaal lezen, maar ben toch blij dat ik het even van me af heb kunnen schrijven.

Grtz.


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Gatver, dit vind ik inderdaad niet leuk om te lezen 🙁 Ik snap echter best dat je het even van je af wilt schrijven. Aangezien ik nog niet al te lang koi liefhebber ben was dit de eerste bekko die ik zag en was er gelijk dol op. Deze bekko is dan ook de reden dat ik nu zelf een (gin) bekko rond heb zwemmen. Ik kan goed begrijpen hoeveel je op dit moment moet balen en hoop natuurlijk stiekem nog dat het goed komt.


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
Topic starter  

Hey Waterbeest,

dank je voor je reactie, helaas heeft de vis zich niet bewogen, dus het is nu wel duidelijk. Morgen naar de dealer om uitsluitsel te krijgen. Je was in 1 van je eerdere berichten inderdaad juist die persoon die mijn bekko het leukst vond ipv de hariwake 😉 Het was 1 van de 2 koi die ik als eerst in mijn vijver had zwemmen en de enige die dit heeft overleefd de afgelopen 4 á 5 jaar (de andere was dat zelfde jaar al dood door mijn onwetenheid), juist daarom vind ik het nog het ergst. Hij was niet waardevol, ook niet de mooiste, maar wel mijn lievelingsvis in mijn vijver. Dit was de vis die hier als een chagoi werkte, altijd naar je toe en je vingers waren niet veilig voor hem.
Op het moment dat het gebeurde kreeg ik het idee om de hele vijver maar leeg te scheppen en weg te doen, maar nu ik een beetje bekomen ben van de schrik, ga ik dit natuurlijk niet doen. Ik hoop echt dat het gewoon toeval was en geen ziekte.

Grtz


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 293
 

Hoi Padde,

heel veel sterkte met dit verlies. Het is natuurlijk nooit leuk om een koi te verliezen maar zeker niet 1 met een grote "emotionele " waarde ( zo maak ik het op uit je verhaal ).
Ik hoop met je mee dat het toeval was en geen ziekte maar iig : heel veel sterkte


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
Topic starter  

Bedankt voor de berichten.

Vandaag een onderzoekje gedaan, en niks gevonden gelukkig. Ook de waterwaarden zijn onverandert, en aan de andere vissen is niks te zien. Toch uit voorzorg flink wat water ververst en de vissen houden we natuurlijk goed in de gaten.

Grtz.


   
ReplyQuote
Weirdo
(@weirdo)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 15
 

Ook namens mij veel sterkte met het verlies!
Blijft altijd moeilijk om een geliefd dier te verliezen.
Hoop net als de rest met je mee dat het geen ziekte is maar door het paai gedrag o.i.d. komt.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.