The Pond Library

Vraag en Antwoord

Koi ondersteboven o...
 
Notifications
Clear all
Koi ondersteboven onder ijs

6 Posts
5 Users
0 Likes
5,621 Views
Aikz
 Aikz
(@aikz)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hallo iedereen,

Ik heb een klein vijvertje met wat visjes erin en een Koi die eigenlijk de vijver al lang ontgroeid is (als in hij is van een klein 'goudvisje' uitgegroeid tot een flinke vis voor zo'n klein vijvertje), mijn vijver is ongeveer 2 bij 2 meter en anderhalve meter diep, hij heeft elke winter prima overleefd. De buren hebben een notenboom waar heel wat bladeren vanaf komen en daar liggen er behoorlijk wat van in de vijver, normaal haal ik die er voor de winter allemaal uit maar dat is er nog niet van gekomen, en nu is mn vijvertje van de een op de andere dag ineens dichtgevroren.

Het probleem is nu dat ie dicht is gevroren, vol ligt met bladeren en mijn Koi onder het ijs op zijn rug drijft. Dacht eerst dat ie dood was maar hij heeft zijn kleur nog en na zojuist een wak in het ijs gemaakt te hebben (tis nog niet erg dik) zag ik dat zijn kieuwen ook nog bewogen.

Hij is dus (nog) niet dood maar ik heb ook geen idee wat ik moet doen, als ie zo blijft liggen zit ie morgen in het ijs. Het lijkt me ook geen goed idee om hem uit de vijver te halen want ik weet dat ze niet tegen temperatuur schommelingen kunnen.

Heeft iemand advies? Of kan ik hier nu vrij weinig meer aan doen.. 🙁


   
Quote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Ziet er slecht uit voor de koi , wat je kan doen is hem eruit halen, en als je er de ruimte voor hebt hem binnen apart zetten in het water van de vijver ,om temp shock te voorkomen.
Het water zal langzaam opwarmen tot de binnen temp, zuurstofpomp erbij en afwachten verder kan je niet veel doen denk ik
Succes

Gr Cobuus


   
ReplyQuote
Gil 33
(@gil-33)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 7
 

Goede avond had gisteren ook een koi die op zijn zijde lag heb daarvoor gebeld naar een zaak waar ze koi's verkopen die man zij dat ik de koi in een bassin water moest zetten met zuurstofbol en gewoon af wachten en inderdaad de vis komt er beetje bij beetje weer door ook al lag hij de eeste uren zogezegd voor dood in de vijver , gewwon niet tegen deze vrieskoude kunnen


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

Gil 33;31868 wrote: Goede avond had gisteren ook een koi die op zijn zijde lag heb daarvoor gebeld naar een zaak waar ze koi's verkopen die man zij dat ik de koi in een bassin water moest zetten met zuurstofbol en gewoon af wachten en inderdaad de vis komt er beetje bij beetje weer door ook al lag hij de eeste uren zogezegd voor dood in de vijver , gewwon niet tegen deze vrieskoude kunnen

lag deze koi op de bodem en hoe koud is je water ?

sommige koi die in kouder water liggen en op de bodem liggen gaan op hun zij liggen. dit schijnt normaal te zijn en hoef je niks aan te doen ( hebben ze mij eens vertelt hoor )


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

sommige koi krijgen de slaapziekte, het is dan beter om ze met rust te laten.

Als je veel bladeren hebt en geen opening is je ijs, dan hiervoor zorgen, de gassen die door rotting ontstaan moeten weg kunnen.

En geen gat in het ijs slaan he. Dan liever kokend water in een ketel op het ijs plaatsen en wachten totdat hij door het ijs gaat ( wel vasthouden), en dan zuurstofpomp erop plaatsen, zodat gat open blijft.


   
ReplyQuote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Patsnake;31871 wrote: lag deze koi op de bodem en hoe koud is je water ?

sommige koi die in kouder water liggen en op de bodem liggen gaan op hun zij liggen. dit schijnt normaal te zijn en hoef je niks aan te doen ( hebben ze mij eens vertelt hoor )

Op hun zij op de bodem heb ik elk jaar eigenlik wel, is geen probleem hoort erbij.
Maar echt ondersteboven op hun rug is niet goed , dan moet er meer aan de hand zijn lijkt me

Gr Cobuus


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.