The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
luis

3 Posts
2 Users
0 Likes
1,578 Views
2382anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Op de waterlelie en kikkerbeet in mijn vijver zit, sinds een week ongeveer, een heleboel zwarte luis. Ik heb iets dergelijks niet eerder gezien en vraag me nu af wat ik er aan kan doen, zo mogelijk zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Is iemand hier mee bekend? Misschien is het belangrijk om erbij te vermelden dat er in de vijver geen vissen zijn uitgezet.
Frank.


   
Quote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Beste, je hebt inderdaad te maken met luizen, meer bepaald de 'waterbladluis'. Om het biologisch evenwicht in je vijver niet te verstoren is het belangrijk dat je, zoals je aangeeft, géén gebruik maakt van insecticiden of dergelijke. Het kan zelfs veel goedkoper en eenvoudiger. Je spuit gewoon met de tuinslang de diertjes van het blad. Zo zullen ze in het water terecht komen. Spijtig genoeg heb je geen vissen in je vijver want deze zouden ze dan kunnen opeten alvorens ze sterven, of terug op de plant kruipen. Daarom vind ik dat een paar goudwinden in de plantvijver nooit mogen ontbreken. Ze zullen eveneens het muggenbestand rond de vijver drastisch doen dalen als je daar al of niet last van hebt.
Opmerkend wil ik er nog bij vertellen dat de diertjes kunnen overwinteren in spleten in de schors van nabij gelegen bomen. Op die manier zou je er dus volgend jaar weer last van kunnen hebben als je de 'besmetting' niet onder controle krijgt (aangezien je geen vissen hebt). Preventief kan men daarom in de winter de schors van bomen die in de onmiddelijke omgeving staan behandelen met minerale olien. Zie je binnen enige weken dat het luizen-bestand flink aan het dalen is, en tegen het eind van het groeiseizoen heb je er niet echt last meer van, dan vind ik deze maatregel niet noodzakelijk. Ik had vorig jaar immers hetzelfde voor en zonder behandeling (van die, let wel, ENE boom) heb ik dit jaar nog geen waterbladluis gezien.
Veel succes, met vriendelijke groeten... Tim


   
ReplyQuote
2386anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

Kijk Tim, zo'n snelle reactie, daar word ik helemaal weer vrolijk van. Ik ga direkt met de tuinslang in de weer. Inderdaad hebben we wel overwogen om er wat insektenetende vissen in uit te zetten maar daar was het tot op heden nog niet van gekomen. Ook staat er een boom op enkele meters van de vijver, een overmaatse blauwe ceder met een redelijk ruwe bast, en we zullen die eens wat extra in de gaten houden.
Voorlopig reuze bedankt, Frank.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.