The Pond Library

Vraag en Antwoord

overpopulatie rietv...
 
Notifications
Clear all
overpopulatie rietvoorns

8 Posts
4 Users
0 Likes
6,412 Views
zuwarah
(@zuwarah)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Hallo,

we zitten hier met een probleempje in onze vijver...
Enkele jaren geleden heb ik eens een 5-tal rietvoorns in onze vijver gezet, maar ondertussen zitten er echt 100-den in. Er zitten ook nog goudvissen, goudwindes, goudzeelten, steuren en een kooi in d vijver.

Nu is mijn vraag: kan er iets aan gedaan worden aan die overpopulatie voorns? Ik probeer ze te vangen met een vislijntje, ik heb nu de voorbije 3 dagen ongeveer en half uurte telkens gevist, en heb er nu al een 100-tal gevangen... Maar ik kan zo bezig blijven natuurlijk, en ik moet goed opletten dat er geen andere vis bijt...

De visjes stormen echt me 10-tallen tegelijk op het stukje brood, daardoor kan ik ook de grotere voorns niet vangen, wat mijn bedoeling is om de voortplanting ietwat tegen te gaan.

Wat zou de beste oplossing voor dit probleem zijn?

mvg,
Johannes


   
Quote
ivesd
(@ivesd)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 130
 

Zet in je vijver één exemplaar van de zonnebaars en in de toekomst zal er van het nieuwe jongbroed niet veel overschieten.
Ik heb in mijn vijver er eentje zitten en deze heeft vorig jaar tijdens het uitkomen van de eitjes zijn buikje vol gegeten.
Om je een idee te geven wat deze vis zoal verorbert kan ik je meegeven dat van de honderden uitgekomen visjes van goudwindes er slechts twee overgebleven zijn.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
 

ik heb ooit hetzelfde probleem gehad met deze vis; die kweken inderdaad razendsnel. ik heb toen mijn vijver (5000l) bijna helemaal leeggepompt in een mijn leeg zwembad (6000l dus geen probleem). dan is het gemakkelijk om ze er massaal uit te scheppen. bij ons in de buurt is een gigantisch grote natuurlijke vijver. daar beleven ze nu een prachtige tweede jeugd veronderstel ik.
groetjes


   
ReplyQuote
zuwarah
(@zuwarah)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Tot vorig jaar zat er een zonnebaars in onze vijver, zelfs toen hadden we nog massa's kleine visjes
... Maar ik ben zeker van plan om er terug eentje te kopen, dan blijft het toch enigszins binnen de perken. De meerval die in onze vijver zit heb ik ook gekocht om die reden, maar hij doet zijn werk blijkbaar niet, hij komt vaak van het gewone viseten eten :confused: .

Leegtrekken ben ik persoonlijk ook voor te vinden, ik dnek dat dit de enige mogelijkheid is om alle visjes uit de vijver te verwijderen, maar dat is wel moeilijk realiseerbaar, aangezien we en vijver van ongeveer dan 20 000 liter hebben...


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Bij een "overschot" van honderden jonge visjes zou ik meerdere zonnebaarzen nemen (wel van hetzelfde geslacht......)


   
ReplyQuote
zuwarah
(@zuwarah)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Ik was van plan om er een 3-tal in te zetten, maar ik heb deze week zowat op deze site zitten rondkijken en heb gelezen dat ze als gekken voortplanten, dit zou het probleem alleen maa verleggen natuurlijk...
kan je de geslachten uiterlijk onderscheiden? Zoja, hoe?


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Het mannetje heeft een oranje stip aan de zijkant net achter de kop, vrouwtjes hebben dat niet.


   
ReplyQuote
zuwarah
(@zuwarah)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
Topic starter  

Bedankt! :p


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.