The Pond Library

Vraag en Antwoord

staafverwarming op ...
 
Notifications
Clear all
staafverwarming op bodem

6 Posts
5 Users
0 Likes
2,357 Views
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
Topic starter  

Ahoi vijvervrienden,

De temperaturen kunnen menig liefhebber nu wel echt beginnen parten te spelen indien deze zijn vijver onverwarmd houdt. Ook ik behoor tot deze groep van mensen en zag de temperatuur dan ook vorige week het (naar mijn mening) kritieke punt van 2 graden naderen.

Ondertussen is het wel al wat warmer geworden, maar toch.. je ziet hoe snel het soms kan gaan. Daarom zou ik op de bodem van de koivijver willen een staafverwarming (aquariumthermostaat) leggen op de plaats waar de vissen zich meestal ophouden. Alleen weet ik niet echt of dit veel verschil zou maken? Zijn er onder jullie nog die zo iets toepassen om de vissen toch wat veliger te stellen, en die daar hun ervaring over kunnen delen?

mvg, Timpie


   
Quote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Hoi Timpie, inderdaad ik hoor ook tot deze groep. Mijn water temperatuur "Boven" in de vijver is ook gezakt tot de 2 graden.

Ik heb de afgelopen week geprobeerd om met een staaf verwarming element uit een aquarium een klein stukje van de vijver toch ijsvrij te houden. Maar het resultaat was dat je met zo'n elementen van +/- 150 watt niet meer als 4 cm rond om het element van het water iets warmer kunt krijgen. Het is ook logies, je wilt met een verwarming element van max. 200 watt proberen om in mijn geval ruim 6000 liter te verwarmen.
Als je kijkt hoeveel energie je moet toevoegen om de centrale verwarming met een graad te doen laten toenemen. Dan laat je dit wel uit je hoofd. Ik denk (heb het niet na gemeten) dat het onder in de vijver nog steeds ongeveer een graad of 4 a 5 is.
Dit neem ik aan omdat ik mijn pomp op 30 cm diepte heb gelegd i.p.v op 1,2 meter. Als ik dan ook nog zie dat mijn vissen (steuren en goudwindens) er nog voor kiezen om overdag in het bovenste gedeelte van mijn vijver te zwemmen, dan denk ik dat het nog niet zo'n vaart loopt.

Mocht het echt dagen 15 graden gaan vriezen dan leg ik er tijdelijk wel voor 20 euro isolatie platen op. Dit kost minder dan een verwarming element te laten werken van een paar kilo watt.

Dus ik denk dat het advies is: maak je niet druk en wacht tot het echt streng gaat vriezen of nog liever dat het weer lente is. Het is moeilijk maar ik denk toch het enige wat echt helpt

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

😉 :p 🙂


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
Topic starter  

Bedankt voor je antwoord kasters.. 😉

Maar zelfs als je van bovenin water in het filter laat lopen en dan ook nog eens bovenin de vijver het water laat terug lopen, dan nog zal de temperatuur op de bodem ongeveer gelijk zijn met deze bovenaan gemeten (kan enkele tienden schelen maar meer echt niet)..
Ik heb ook niet de bedoeling heel de watermassa te verwarmen met dat staafje maar gewoon een zone op de bodem waar de vissen vertoeven. Tja misschien is dit nog slechter doordat de vissen dan nog meer temperatuurschommelingen zouden kunnen ondergaan..? Ik weet het niet echt, misschien is het ook maar echt een heel kleine zone die je warmer krijgt..?

Vorig jaar is het ook flink aan het vriezen geweest en toen heb ik geen problemen ondervonden.. wellicht maak ik mij wat te druk zoals je zegt en hou ik het gewoon goed in het oog.

groetjes, Timpie


   
ReplyQuote
5432anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 1
 

Halo
De eerste dagen dat gevroren heeft (niet de week van 16 tot 21 dec. 2002 maar enkele weken terug) heb ik de temperatuur gemeten op een diepte van 1.40 m diep. Daar was het op dat moment tussen de 6 a 7 graden. Mijn pomp licht op het diepste punt, dus 1.40 m diep, en de vijver1 is 4 op 7 m. Dat water wordt naar een tweede vijver gepompt, dat tevens ook 4 op 7 m is, (al hoe wel de vijver uit 1 stuk is gemaakt, dus vijver 1 en 2, maar ik de twee vijvers gescheiden heb door een muur) dat vijver 2 als filter deel werkt een geen vissen bezit. Dus jullie moet niet al te snel vrezen voor problemen. Als hij maar diep genoeg is. Je moet maar eens de proef op de som nemen. Je zal zien dat op het diepste punt, daar de waterlaag temperatuur stabiel en warmer is. Daar zitten trouwens de meeste vissen.


   
ReplyQuote
Rocky
(@rocky)
Eminent Member
Joined: 23 years ago
Posts: 31
 

Beste,

Wat Eric hier zegt ervaar ik ook uit ondervinding.

Momenteel zitten mijn koi's in versie 3.0 van mijn vijver.
Wat is er zo verschillend aan mijn vijvers, de filterinstallatie is gravity.
MAAR de diepte is 1.5 meter en net dit is naar mijn menig al de beste verbetering geweest. De vorige jaren kampte ik telkens met massale vissterfte als het enkele dagen stevig gevrozen had. Nu draait mijn filter nog steed (pomp stroomt ongeveer 40cm onder het opp in de vijver.
Nu zie ik dat het water bovenaan een 6 a 7 graden is en onderaan toch naar de 10 graden piekt. Mijn koi's liggen rustig op de bodem of zwemmen rustig rond. echter aan het oppervlakte zie je ze niet meer (tzal wat frisjes zijn he :))

Door deze diepte( en de daarbijhorende watermassa) is het water zeker onderaan minder onderhevig aan afkoeling.

Veel success nog.

Rocky


   
ReplyQuote
Speedy
(@speedy)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 17
 

Hallo,

een diepe vijver (1.5 m) is zeker een must. Mijn grootste koi lagen tijdens de laatste vorst dan ook op het diepste punt. Verwarming op de bodem leggen zou ik zeker niet doen. Koi kunnen geen grote temperatuurschommelingen verdragen heb ik gelezen ik een koi-boek. Zelf laat ik m'n skimmer (van Oase) in de ganse vorstperiode aanstaan zonder enig probleem (pompdebiet 10.000 l/u)
Als je dan toch wil verwarmen zou het beter zijn bij de ingang van je filter, dan kunnen de bacterien zich vermeerderen.

Groetjes.....Speedy.....


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.