The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Steur: voeding...

10 Posts
3 Users
0 Likes
3,946 Views
Heiki
(@heiki)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Sinds 3 dagen hebben we een nieuwe steur gekocht, omdat kleine steuren wat kwetsbaar zijn hebben we meteen een (grote) gekocht van zo'n 35-40 cm.

We hebben de vis in de vijver gezet.. Meteen was de vis zeer actief, voortdurend zwemt hij rondjes in de vijver van 4.5 op 3 meter.. ( kale put, geen planten, geen wier ). Er wordt zuurstof in het water geblazen tussen de lavastenen, nu heb ik nog een darm gelegd zodat ik elke dag een tijdje zuurstof midden in de vijver kan blazen.. Dus voldoende zuurstof denk ik wel.. Hoop ik...

Overdag zwemt hij rustig over de bodem, sochtends en savond zwemt hij voortdurend toertjes aan hoog tempo over de bodem... Als het donker wordt, komt hij naar boven en zwemt hij zo toertjes... Is dit gedrag normaal ?

Dan het eten, er ligt wel wat dingen op de bodem van de vijver omdat er al een hele tijd andere vissen inzitten zoals koi's, winden, komeetstaarten...
Deze worden aan de ene kant gevoed, de steur tergelijk aan de andere kant. Het eten van de steur wordt niet opgegeten tot het eten van de andere vissen op is, dan vinden deze het eten van de steur en eten zij het op. Maar de steur zwemt er gewoon voorbij, alsof hij geen honger heeft. Ik weet dat hij het moet leren maar toch maak ik me wat zorgen... Iemand die hier raad mee weet ?

Graag wat hulp. Alvast bedankt 🙂


   
Quote
Christophe_c
(@christophe_c)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
 

bij mij was dit ook zo de eerste dagen. maar nu eet hij normaal.
dus ik zou gewoon nog wat geduld hebben


   
ReplyQuote
Heiki
(@heiki)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Oké, ik geef hem op vaste tijdstippen eten, telkens op de zelfde plaats, hoop dus dat het goed komt :):)


   
ReplyQuote
Heiki
(@heiki)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Nog steeds geen vooruitgang. De vis zwemt boven het eten, neemt iets en zwemt meteen door. Hij stopt dus niet om te eten...

Ook komt hij niet als ik eet in het water smijt, hij moet er gewoon toevallig passeren voor hij het vind...

Tegen dat hij zijn volledige toer heeft gedaan, hebben andere vissen het al gevonden en opgegeten.

Ik maak me wat zorgen dat hij niet voldoende de juiste voeding binnen krijgt. Zou het kunnen dat hij niet veel van het voer eet omdat hij nog andere dingen in de vijver vind om te eten? Wat kan dat dan zoal zijn ? De vissen kunnen namelijk niet aan de planten die op de lavastenen staan.
Eten steuren in tegenstelling tot bv. Koi's niet meer dan nodig ? ? Mijn koi's blijven gewoon eten 😛


   
ReplyQuote
Christophe_c
(@christophe_c)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
 

heb je geprobeerd om het eten niet erin te gooien voor hij er is, maar het zo vlak voor zijn neus te laten vallen?

want het is wel normaal dat ze het eten niet zoeken maar tegenkomen, dat is eigen aan steurs. normaal gaan ze wel na verloop van tijd leren waar het eten neervalt.
maar het is inderdaad lastig om de koi weg te krijgen zodat de steur aan het eten kan.


   
ReplyQuote
Heiki
(@heiki)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Ik probeer het idd voor zijn neus te laten neervallen...

Maar de vijver is 1.20m diep, dus het is best wat hokken, wanneer ik het voer er moet insmijten als de steur er aan komt gezwommen. De steur ligt namelijk geen seconde stil 😛


   
ReplyQuote
turboke
(@turboke)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 64
 

Ik heb het zo gedaan; een tegel van de badkamer (witte kleur), op de bodem van de vijver gelegd, en via een pvc-buis laat ik het eten zo op de tegel belanden.
Aangezien de tegel wit is, is deze beter "zichtbaar" voor de steur, en na een paar dagen weet hij, dat daar te bikken valt. Het eten van de koi werp ik een eind verder dan de tegel, en ik haal de buis weg, net voor de steur eraan komt, gegarandeerd succes !!


   
ReplyQuote
Heiki
(@heiki)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Ook geprobeerd 😛 Geen succes...:o

Hij komt dus nog altijd niet eten.. Koi's hebben de mooiste tijd van hun leven, iedere dag een 2 gangen menu. 😎

Ondanks dat hij dus niet van de korrels eet doet hij vrij normaal... Op de bodem zie ik sinds de steur er in zit overal '2 streepjes' net zoals een vogel in de modder of sneeuw heeft gelopen.. Ik denk dat dit komt door zijn 'voelsprieten'..
Zou het kunnen dat hij gewoon dingen uit de vijver eet ? De vijver is zo'n 3 weken voor dat de steur kwam 'uit gestofzuigt' dus veel ligt er niet in...

Zou het kunnen dat je aan de kieuwen kan zien of een steur eet ? soms zie ik heb zwemmen en dan plots stopt hij bruut en zie je zijn kieuwen heel snel op en dicht gaan, een paar keer en veel sneller dan anders...

De steur historie is dus nog niet gedaan, maar hij maakt het best goed 😀


   
ReplyQuote
turboke
(@turboke)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 64
 

Wanneer je hem nog even tijd geeft, zal hij het wel leren. En aangezien hij het al zolang goed doet, zal hij toch wel ergens aan eten geraken.
Wat het eten zelf betreft, wanneer hij bij mij bezig is met eten, stopt hij ook bruusk, en zie ik de kieuwen ook zeer snel openen en sluiten, dus dat zou inderdaad een teken kunnen zijn. Hij "pauzeert" even tijdens het eten, en zwemt dan rustig verder.


   
ReplyQuote
Christophe_c
(@christophe_c)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 8
 

ja dat zal toch wel wijzen op eten vermoed ik. want ons 2steurs bewegen ook extreem bruut als ze eten


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.