The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Steurs in de vijver

5 Posts
4 Users
0 Likes
2,032 Views
sandervh2
(@sandervh2)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Beste Leden,

In onze tuin hebben wij een vijver van 10x3 meter. Op de bodem licht antraciet basalt split 16-32mm en van het split tot de wateroppervlakte is het 43 cm diep. Het water is helder en erg schoon. Nu zouden we het prachtig vinden om hier twee grote vissen in te doen en twee mooie diamantsteuren zou erg leuk zijn. Natuurlijk niet als de dieren om een of andere reden gestresst zouden worden van hun omgeving. In onze vijver zit verder helemaal niets behalve wat kleine plantjes die het water schoon houden. Is de vijver geschikt voor een steur? De dieren moet uiteraard gevoerd worden, maar komt hier nog veel ander onderhoud bij kijken?
Wordt het water veel vuiler van de twee vissen? We zouden het erg mooi vinden als het mogelijk was, maar willen vantevoren wel weten waar we aan toe zijn. Wat doen we bijvoorbeeld met de vissen als het in de winter vriest?

We hebben op het moment geen algen en al zeker geen draadalgen. Hiervoor hebben we er wel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen (Onder het besalt split zit substraat en daaroverheen bacteriën gestrooid, ook toegevoegd Maërel Crystal. We moesten een aantal pH,kH en gH waardes aanpassen voor helder water) in gedaan, is dit giftig voor de steur? Zijn er nog speciale dingen nodig om het water schoon te houden als de twee vissen erin zitten? We hebben ook een filter systeem dat middels een pomp het water naar de filter pompt, dit wordt gefilterd in verschillende lagen en via een UV lamp teruggaat de vijver in.

Alvast bedankt,
Sander


   
Quote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Hallo Sander

Een steur is geen vijver vis, ze houden van helder stromend zuurstofrijk water
Split op de bodem is niet geschikt voor een steur, van nature is een zanderige bodem beter omdat ze hun voedsel van de bodem pakken en aan split hun bek kunnen beschadigen of niet goed bij hun voer kunnen.
Een steur is erg gevoelig voor medicatie of waterverbeteraars, je filtersysteem zal het dus goed moeten doen.
Een diepte van 43 cm is niet voldoende , s winters vriezen ze dood , en ze zullen makkelijk slachtoffer worden van reigers of katten
Jou vijver is denk ik voor geen enkele vis geschikt.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

denk ook dat je vijver te ondiep is voor een vis om een strenge vijver door te komen.

over het steur verhaal, tja, ik heb er ook 1 zwemmen maar mijn vijver is een koi vijver met niks op de bodem, veel lucht-plekken en een goede filter-systeem. ik zal er ook geen medicatie ingooien zonder me steur apart te zetten ( liefst zal ik er al helemaal geen medicatie ingooien, maar de zieke vis apart zetten )


   
ReplyQuote
sandervh2
(@sandervh2)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Bedankt voor de info, we gaan er nog eens goed over nadenken!


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Als aanvulling van de reacties hierboven: er mogen geen planten in de vijver staan, hier zwemt een steur zich in vast en daar zal hij dood aan gaan.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.