The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Zonnebaars

4 Posts
3 Users
0 Likes
3,095 Views
rupke27
(@rupke27)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

KOOP GEEN ZONNEBAARZEN!!!! EN ZET ZE ABSOLUUT NIET UIT IN ONZE WATEREN!!!

De zonnebaars is een van de meest schadelijke exoten die in europa voor komt. Als deze vis in kleine geisoleerde wateren terecht komt, zijn de inheemse waterinsecten, amfibien en vissen ten dode opgeschreven. Zoek maar eens op internet op wat er met het Rauwven in de gemeente Veghel in Nederland is gebeurt.
Ook in de vijver waar ik als kleine jongen vaak viste, zijn alle kikkers verdwenen. Vroeger gaven ze elk jaar hun concerten, voor een natuurmens een geweldig geluid, nu is het ijzig stil.

Trouwens ze hebben wel stekels net als de gewone baars, ken de vissen in je vijver!
Zonnebaarzen zijn vraatzuchtig en agressief, ze eten alles kleiner dan 1,5cm. In Nederland is door toedoen van deze vis, de knoflookpad uitgestorven.Ook hebben ze in Europa geen noemenswaardige vijanden. Ze maken nestkuilen waar ze hun eitjes in afzetten en deze eitjes worden zelfs beschermd tegen rovers. Het effect is dat er minder plantengroei is in de ondiepe gedeelten van de vijver.

Een goed alternatief voor deze vis in de vijver is de winde. Deze vis ruimt, net als de zonnebaars, schadelijke parasieten op.

Wil je toch zonnebaarzen in je vijver, neem er dan 1 en niet meer, anders zit je hele vijver binnen de kortste keren vol.
Haal deze dan uit het wild en koop ze niet, zo komt er misschien een einde aan de verkoop van deze uiterst schadelijke soort.

zie ook de site van stichting RAVON.

ZINT EER GIJ BEGINT!

Zegt het voort, want voor dit probleem is veel te weinig aandacht.

Ik ben benieuwd naar uw reacties.


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Snap eigenlijk niet waarom dit nu ineens zo nodig verteld moet worden, met alle uitroep tekens en capslock... en hetzelfde bericht nogmaals op een topic wat al sinds begin 2009 afgelopen was.

Ik ken het verhaal wel, is bij meerdere wateren gebeurd maar om nou een voorbeeld te gebruiken uit ong. 2002...

Het probleem is simpel, zet geen zonnebaarzen uit. Maar hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor uitheemse (water)planten of andere diersoorten.


   
ReplyQuote
rupke27
(@rupke27)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

waarom het zo nodig weer aangehaald moet worden?
Omdat er geen fuck mee gedaan wordt en het echt wel een heeel groot probleem is. Het kalf zal wel weer eerst moeten verdrinken, denk ik. 🙁


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Het probleem is bekent, alleen zijn er altijd nieuwe vijvereigenaren die hier niet van weten. En niet elke verkoper van vis wijst de klant op de "gevaren" die er kunnen ontstaan door uitzetten van vis naar binnenlands water.
Daarom is het misschien wel goed om dit af en toe weer eens aan te halen, ook al zijn er veel mensen die het wel weten.
Voor elke vijverbezitter die het niet wist en nu wel weet, is het een leerzame les.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.