The Pond Library

Vraag en Antwoord

bloedzuiger op je k...
 
Notifications
Clear all
bloedzuiger op je koi

12 Posts
6 Users
0 Likes
11.8 K Views
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
Topic starter  

:confused:Hoi allen,

Vandaag bij een visueel nazicht van mijn vissen bemerkte ik op een koi een zwarte vlek, terwijl de koi licht geel is. Om dat het mij verontrustte heb ik deze even gevangen en nagekeken. Tot mijn grote verassing bleek het om een "soort bloedzuiger" te gaan Ik heb deze vewijderd en de koi terug gezet. Mijn vraag, Hoe schadelijk zijn zulke beestjes en zie je ze ook op "donker" gekleurde koi ?
Alvast bedankt voor reactie.

Grtzs Patrick


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

bloedzuigers zijn niet best voor de koi, goed in de gaten houden. Heb je er een zonnebaars in zitten?? Zo nee, toevoegen aan je visbestand. Deze ruimt veel op.
De koi komen nu uit de winter en zijn dus kwetsbaar, ook qua gezondheid. Dus elke vorm van bloedzuigers, parasieten e.d. voorkomen als het mogelijk is.

Hokie


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
Topic starter  

Hoi,

In hoeverre is een bloedzuiger echt schadelijk en hoe krijg je deze eigenlijk in je vijver ? Ik heb er nog geen last van gehad buiten nu. Zijn er nog andere middelen die je kan gebruiken want een zonnebaars is een roofvis en ik zit elk jaar toch met een hoeveelheid kleine visjes die ik graag zie opgroeien. Kan een stekelbaarsje ook voldoen of blijven deze te klein ? Hoe dan ook ik zie het eigenlijk niet zitten om jagers op mijn vijver te zetten.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

1 zonnebaars in de vijver is genoeg. Er komt veel vliegend en wandelend materieel in je vijver. Door gebruik te maken van een "roof" vis schakel je de meesten uit. Zo ook de bloedzuigers.

Hoe je ze krijgt?? Komt gewoon mee met ander ongedierte, of bv een vogel die bij je vijver drinkt.

Een bloedzuiger kun je eventueel ook zelf verwijderen, maar doe dit zeer rustig, zodat je geen schade aan de vis toe brengt.

Hokie


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
Topic starter  

Hoi,

Bij het verwijderen van draadalg en verwijderen van enkele rotsen die in het water gegleden waren merkte ik op enkele blokken een tiental bloedzuigers op samen met legsel. Hoe kan je een plaag voorkomen en deze parasieten uitschakelen zonder je vijver te moeten leegmaken? Ik heb ergens gelezen dat ongebluste kalk helpt maar dan moeten de vissen uit de vijver verwijdert worden.
De vissen verwijderen is nu geen optie, het paaien is net begonnen.
Graag raad.

Grtzs Patrick.


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

ik was zelf ook wel benieuwd en heb even gegoogled, hier kwam ik op uit:

Bloedzuigers (Piscicola geometra of visbloedzuiger):
De visbloedzuiger voedt zich met bloed, ze zoeken een gastheer welke meestal al verzwakt is en zuigen zich vol met bloed. Een bloedzuiger welke meestal 's nachts actief is kan tot 10 ml bloed uit een vis zuigen.

Als je ronde zuigplekken op de vissen ontdekt kan dit wijzen op de aanwezigheid van visbloedzuigers. Als de gastheer verzwakt is door de visbloedzuiger verlaat deze de gastheer. Piscicola veroorzaken veel schade aan de slijmhuid en verspreiden ook ziekteverwekkers. De visbloedzuiger kan een lange tijd in de vijver overleven zonder gastheer. Bloedzuigers komen vaak met nieuwe planten in de vijver.

Piscicola worden tussen 2 en 5cm. Ze zijn lang dun en dwarsgestreept met twee zuignappen waarmee ze niet alleen bloed zuigen maar zich ook voortbewegen over de vis.

Advies :
Bij het uitzetten van nieuwe planten en vissen grondig nagaan of er geen ongenode gasten zijn meegekomen. Als er toch vissen getroffen zijn door bloedzuigers kan men deze met de hand van de vissen halen en behandelen in quarantaine met een zoutbehandeling van 20gr/l voor 10 à 45 minuten.

Alle vissen in quarantaine plaatsen en de besmette vijver leegmaken en grondig ontsmetten. (met calciumchloride) Het uitzetten van een zonnebaars kan in de toekomst al veel ellende besparen.

Bron: http://www.dekoi.info

Ik zou zelf dus eerder voor de zonnebaars gaan, omdat deze inderdaad parasieten e.d. opeten. Als je hier en daar verstopplekken hebt zullen veel jonge vissen het gewoon overleven.

grtz.


   
ReplyQuote
helma
(@helma)
Eminent Member
Joined: 15 years ago
Posts: 21
 

hoi Proosje

diflubenzuron- heeft een werking tegen zowel de volwassen bloedzuiger als zijn eitjes, zodat 1 behandeling hiermee vaak volstaat.

DOSIS: voor een langdurig bad bedraagt, 20 milligram per 1000 liter water.

NOTE: diflubenzuron blijft lang werkzaam in het water, na een week zou nog 75% van de begindosis aanwezig zijn.
-dit middel is zeer giftig voor in het water levende organismen, bv watervlooien, zoetwaterkreeften, torren, kevers, libelle-larven en slakken.

- koi kunnen er wel tegen dit middel. maar het blijft ten alle tijden in princiepe gif.
- tijdens behandeling goed beluchten.
- UV, ozon uit zetten en eventuele absorberende materialen (actieve kool, zeoliet, nitraathars etc.) verwijderen.

-indien men een bloedzuiger aantreft kan men deze handmatig verwijderen, doe dit zeer voorzichtig zodat de hele bloedzuiger mee komt er er niks van de parasiet in de vis achterblijft.
- een kort bad met een hoge zoutoplossing (2-3%) verdooft de parasiet. waarna hij of vanzelf loslaat of makkelijk te verwijderen is .
-plaatsen waar bloedzuigers bloed hebben gezogen zijn vatbaar voor infectie. ontsmet deze plekjes goed.

gebruik van dit medicijn is op eigen risico uiteraard, ik ben geen koi dok.

gr Helma


   
ReplyQuote
Boud
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 125
 

Hokie

hoe groot moet de vijver zijn om er een zonnebaars in te zetten?
Ik heb 4500 lietr met 8 koi....zonder planten of iets.....

Gr boud


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
Topic starter  

Hoi Helma,

Ik ben even weesten googlen naar diflubenzuron, een pesticide afkomstig van china maar in europa niet toegelaten, voor de rest geen informatie gevonden.
Ik zou ook niet weten waar ik het product zou kunnen kopen en vind het toch een beetje riskant om met een paar duizend euro te gaan gokken als je niet zeker bent van het resultaat. Toch bedankt.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
helma
(@helma)
Eminent Member
Joined: 15 years ago
Posts: 21
 

hoi Patrick

Het is of was een bewezen (medicijn - gif) voor bestrijden van parasieten op koi.
maar er zijn idd nieuwe wetten in werking getreden zou dus kunnen dat het uit de handel is genomen. zelfde geldt voor de bagger trichlorfon zelfde werking maar ook uit de handel genomen.

daarbij de meeste (medicijnen) die wij gebruiken zijn of pesticiden of zware ontsmettingsmiddelen. soms zelfs zijn het mixen van verschillende stoffen.
maar allemaal zijn ze zowizo schadelijk en in veel gevallen kankerverwekkend.
zowel voor koi als mens. Ik gok nooit met het leven van koi, vandaar dat ik je alle samenstellingen van de meest gebruikte soorten kan vertellen. wat het is, wat het doet, en hoe schadelijk het zal zijn voor je juweeltjes.
In ieder geval succes met het uitroeien van je plaag.

mvg Helma


   
ReplyQuote
napoleon
(@napoleon)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 33
 

Heb mij laten vertellen dat je bloedzuigers kan verwijderen door een stukje rauw vlees aan een touwtje te hangen (verzwaren) en dit enige tijd op de bodem van de vijver te laten liggen...Ze worden er door aangetrokken .:confused:
Misschien eens uittesten !!!


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Boud;30683 wrote: Hokie

hoe groot moet de vijver zijn om er een zonnebaars in te zetten?
Ik heb 4500 lietr met 8 koi....zonder planten of iets.....

Gr boud

Maakt niet uit, in elke vijver kan een zonnebaars. Wil je kroost van je eigen koi is het niet aan te bevelen er meerdere te nemen, want een zonnebaars zorgt ook voor nakomelingen.
Wil je wel kroost van je eigen koi, als de eitjes bevrucht zijn, deze verwijderen en verder opkweken in bv een aquarium of q-bak (maar dan moet je geen zieke vis krijgen)

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.