The Pond Library

Vraag en Antwoord

Gewonde Goudwinde d...
 
Notifications
Clear all
Gewonde Goudwinde door reiger

8 Posts
5 Users
0 Likes
8,175 Views
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
Topic starter  

Sinds enkele weken heb ik een gemengde natuurlijke vijver van 18.000l met een 8-tal Koi's, 3 goudwindes, 5 blauwe windes, een aantal saraza's en tal van goudvissen. Ik was zo naïef te denken dat reigers enkel bij de buren gingen eten en na 1 week had ik reeds prijs. Balans 1 koi, 1 Goudwinde en 1 Redcap naar de eeuwige jachtvelden. Vanavond 3 weken na de moordpartij zag ik tijdens het voederen een doodgewaande Goudwinde. Maar wanneer ik die van dichtbij bekeek, bleek die een heel stuk uit zijn rug te missen. Een wonde van zo'n 3 à 4 cm met de ruggegraat zichtbaar. Hij blijkt nog goed uit de voeten te kunnen want ik kon hem niet met mijn netje vangen. Mijn vraag is nu: moet hij in quarantaine en moet hij behandeld worden? Zal zeer moelijk zijn om hem te vangen wegens de groote van de vijver. Kan hij eventueel ziektes oplopen en andere vissen aantasten of laat ik hem gewoon in de vijver? 🙁


   
Quote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

Urbain wrote: Sinds enkele weken heb ik een gemengde natuurlijke vijver van 18.000l met een 8-tal Koi's, 3 goudwindes, 5 blauwe windes, een aantal saraza's en tal van goudvissen. Ik was zo naïef te denken dat reigers enkel bij de buren gingen eten en na 1 week had ik reeds prijs. Balans 1 koi, 1 Goudwinde en 1 Redcap naar de eeuwige jachtvelden. Vanavond 3 weken na de moordpartij zag ik tijdens het voederen een doodgewaande Goudwinde. Maar wanneer ik die van dichtbij bekeek, bleek die een heel stuk uit zijn rug te missen. Een wonde van zo'n 3 à 4 cm met de ruggegraat zichtbaar. Hij blijkt nog goed uit de voeten te kunnen want ik kon hem niet met mijn netje vangen. Mijn vraag is nu: moet hij in quarantaine en moet hij behandeld worden? Zal zeer moelijk zijn om hem te vangen wegens de groote van de vijver. Kan hij eventueel ziektes oplopen en andere vissen aantasten of laat ik hem gewoon in de vijver? 🙁

mss heeft hij die wonde juist al door een bacteriele infectie, laat er eens een test op doen door een arts want het zou zonde zijn moesten de koi sterven van zulke infectie. Als het werkelijk een wonde is door een reiger kan dit niet zo veel kwaad denk ik voor de andere vissen.
Neem wel maatregelen dan tegen de reiger (en ps die redcap zijn echt wel snoepjes voor de reiger das een van de gemakkelijkste prooien voor ze denkek :d, wel een speciaal visje anders)

greats


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

gerustlaten! Geneest vanzelf.


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
Topic starter  

Ik heb inderdaad een hele reeks maatregelen genomen dat het niet mooi meer is.
De reiger(s) hadden een landingsbaan te vergelijken met Zaventem, heb een tuin van 1842m² dus het was niet zo simpel om ze weg te houden.
Een net gespannen boven de vijver op een hoogte van 2,5m van 10m op 4m.
Een halogeenlamp met bewegingsdetector en een afrastering van 60cm hoog langs de oevers van de vijver en mijn hond loopt wacht. Mijn ... staat geladen. Ik hoop dat ie nog eens langs komt als ik thuis ben.


   
ReplyQuote
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
 

Op een andere site zag ik de tip van donker draad boven het deel van de tuin waarin de vijver zich bevindt (tussenruimte max. 50 cm). Dat is minder lelijk voor ons om tegenaan te kijken, en even effectief tegen de reiger, omdat 'ie niet kan landen.

De afstand rond de vijver moet wel ruim worden genomen, aangezien de rotzak anders elders landt en naar de vijver wandelt.


   
ReplyQuote
tekenaar
(@tekenaar)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 128
 

Ik ben het heel erg eens met Pietje. Uiteraard happen reigers wel eens mis en een gewonde vis kan daarvan het gevolg zijn. Echter, die wondes zijn meestal 'snijwond'-achtige strepen waarbij ze een hele rij schubben missen maar geen happen missen uit het vlees. Dat kan een reiger door de vorm van z'n snavel nauwelijks voor elkaar krijgen.

Ik denk eerder dat je winde 'gatenziekte' heeft, zoals Pietje al schreef een bacteriele infectie. Dat kan best rap gaan dus als je een weekje de vis niet hebt gezien...


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
Topic starter  

Ik heb de winde een tweetal dagen geleden in quarantaine gestoken omdat de andere vissen hem niet gerust lieten. Gisteren begon hij op zijn zijde te liggen en gisterenavond is hij aan zijn verwonding overleden. De andere vissen zien er heel normaal uit en zijn nog zeer actief. Ik zal ze wel heel nauw in de gaten houden. Ik hoop dat "tekenaar" het mis heeft en de andere vissen niet besmet zijn.

Groeten

Urbain


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Ik heb anders een koi gehad die gespietst was door een reiger. Op het eerste zicht niet erg. Alleen was de snavel van de reiger dwars door de vis heengegaan. Twee dagen later heeft hij het loodje gelegd.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.