The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Ik ben radeloos

13 Posts
5 Users
0 Likes
5,832 Views
E.Groen
(@egroen)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Beste,

Ik heb gister mijn filter+pompen schoongemaakt en mijn filters voor nieuwe vervangen, aangezien deze vol met rode wormen en modder zaten en niet schoon te krijgen waren heb ik er maar nieuwe ingestoken. Ik moest zelf ook de vijver in om de pompen schoon te maken. Vandaag tot mijn grote schrik liggen mijn 2 goudwindes op hun zij/rug op de bodem. Ze leven nog wel, als je ze aanraakt bewegen ze sckokkend. Proberen volgens mij te zwemmen alleen dan krijgen ze weer van die schokkende bewegingen. Heb ook andere vissen erin zitten zoals koi's en goudvissen, sluiwerstaarten. Alleen deze tonen wel vrijwel normaal gedrag, ze zijn alleen ineens wat afstandelijker naar elkaar toe terwijl ze normaal in een vaste groep rond zwemmen incl. De goudwindes. Ik heb een kleine 4 maanden terug heel mijn vijver schoongemaakt, alles er dus uit en in zijn geheel gereinigd. Hierdoor stierven er ook 2 vissen, een goudwinde en een zwangere goudvis.

Ik heb vandaag een test gedaan alle waardes waren goed. mijn ph was rond de 8,5 net iets aan de hoge kant maar die zakt nog wel.

Pompen zijn goed en de filters ook. Heb twee grote luchtballen die ik met een draai schakelaar kan regelen. Dus genoeg zuurstof krijgen ze ook. Kan geen symptomen ontdekken of ze bacteriën of parasieten bij zich hebben.

Heb wel soms dat vissen tegen de fontein expres aanzwemmen. Maar dat is alleen als deze uitstaat en zie niet echt symptomen van infecties of iets dergelijks.

Als iemand mij met spoed kan helpen hoor ik het graag!

Met vriendelijke groeten uit zonnige zeeland!

E.Groen


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

misschien stress ? kan dodelijk zijn voor een vis

ps : was afgelopen weekend nog bij me schoonpa in Zierikzee, was idd zonnig haha 🙂


   
ReplyQuote
E.Groen
(@egroen)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Ja dat dacht ik eerst ook!

Vanmorgen is mijn grote goudwinde helaas overleden.
Ik zie ook dat mijn koi's beginnen te flippen.
1tje zwemt continu boven en trekt zijn lichaam krom. Ze zwemmen niet langs de wand van de vijver of stenen, dus jeuk hebben ze niet.
Ook kleurt mijn vijverwater sinds vanmorgen oranje!
Heb de dode goudwinde goed bekeken en er is helemaal niets te zien. enkel zijn kleur is terug gelopen maar dat komt vast dat hij overleden is.
Is het een parasiet of iets?
Iemand zoiets degerlijks meegemaakt?
Kan je zelf bij vissen testen of ze ziektes of parasieten bij zich dragen?

Groetjes Eddy


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

kun je ze eventueel apart zetten zodat je al het water kunt verversen ?

je kunt een afstrijkje laten maken


   
ReplyQuote
Boud
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 125
 

Is de KH waarde ook goed?PH kan wel goed zijn maar dat zegt lang niet alles....mischien teveel nitriet?
beginnen met een kwart water verversen.....
Gr Boud


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

Heb je toevallig grondwater gebruikt?


   
ReplyQuote
E.Groen
(@egroen)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Hey,

Ik heb 4 maanden geleden al het water vervangen.
En alle waardes zijn goed nu.
Heb gewoon water uit de kraan gebruikt!
Met vijverwater verversen ging het vorige keer ook niet goed. Er waren door dat 2 vissen overleden.
Helaas is de andere goudwinde en koi overleden. Het is allemaal erg snel gegaan 🙁
De dierenwinkel adviseerde Cytofex maar dat is voor uitwendige bacteriën. Maar ik kan niets zien aan de vissen zelf maar toch adviseren ze het. Nou met moeite toch gekocht. Heb de juiste dosis in devijver gedaan. De vissen lijken nu kalmer enzo, dus wie weet. Toch ging ik zelf er vanuit dat Alparex beter is om dat dit voor onzichtbare parasieten is. Misschien dat ik het morgen alsnog ga halen en in mijn vijver gooi voor de zekerheid.

Waar kn je btw een afstrijkje laten maken?


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

wat heb je precies aan je filter vervangen ?


   
ReplyQuote
E.Groen
(@egroen)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Alles!

Goed schoongemaakt met gewoon water. En nieuwe filter er in gestoken.
Ben de vijver ingegaan om de pompen te pakken, die op de bodem liggen om ze te kunne reinigen. Heb voor de rest niets veranderd.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

oke, wat voor filter materiaal heb je ? matten, borstels, dat soort dingen


   
ReplyQuote
E.Groen
(@egroen)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 6
Topic starter  

zie plaatje,


🙂


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

Als ik het goed heb is dit het model ecopower van hozelock? Deze gaat tot max. 10.000 liter voor een plantenvijver. Heb je vissen dan is het nog maar 5000 liter en als je koi houd slechts 2500 liter.

Nu weet ik niet wat de inhoud van je vijver is, maar 2500 liter is wel erg weinig om koi in te houden. Hiermee haal je jezelf de problemen al op de hals. Het gaat even goed, maar daarna krijg je probleem na probleem. Ik had eerst ook een simpel filter aangesloten, maar ben nu voor een 3 kamer systeem gegaan. En merk zeker dat ik minder problemen heb en dat mijn water veel helderder is.

Test al je waarden eens goed. Dus niet alleen PH, maar ook GH, KH, No2 No3 en Nh3.

Wat is de inhoud van je vijver? Hoeveel koi zwemmen erin?

Schoonmaken van de vijver moet je nooit doen door alles leeg te halen en te vernieuwen, hierdoor gaat je hele bacteriecultuur eraan. Ververs wekelijks 10% van je vijverwater, en spoel wekelijks je filtermateriaal met vijverwater, niet met kraanwater.

Maar ik zou zeker eerst je waarden nog eens testen, en toch ook eens gaan denken aan een ander filtersysteem.

Dus wat voor inhoud heeft je vijver? Misschien kunnen we helpen bij de keuze van een eventueel nieuw systeem.

Gooi nooit, maar dan ook nooit 'voor de zekerheid' wat in het water, je gooit er een vergif in welke soms ook de klachten kunnen verergeren.

Ga niet naar zomaar een tuincentrum of een dierenwinkel, een koi is toch net iets anders dan een goudvisje. Ga naar een goede specialist.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Grtz.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Die compacte filters vind ik goed voor siervijvers en vijvers met weinig belastende vissen zoals goudwinde etc maar voor koi lijken dergelijke filters me echt niet geschikt. Deze compacte filters slaan gewoon dicht (zweefvuil etc) met alle gevolgen vandien. In tuincentra en dierenwinkel verkopen ze deze graag maar in gespecialiseerde vijverwinkels en dan vooral winkels voor koi zul je dergelijke filters haast niet zien.

Veelal als mensen problemen hebben met hun vissen worden de waterwaardes gemeten en dan vooral pH, kH en zo maar dit zegt eigenlijk niet alles. Een vis zal niet sterven van een pH van 6,4 of een pH van 8.2 net zoals andere waterwaardes zoals kH etc.

De pH meten is eigenlijk een momentopname.
Belangrijker is om te weten of je pH schommelt.
Voor koivijvers moeten altijd No2 (nitriet) No3 (nitraat) en Nh3 (ammonia) gemeten worden want dit zijn waardes die je moet kennen. Als vissen ziek worden is het wellicht niet te wijten aan een kh, gh die wat hoog of laag is maar eerder aan gevaarlijkere waarden in nitriet etc of schommelende pH's.

Kieper nooit of te nimmer zomaar wat medicijnen in je water zonder eigenlijk te weten wat er aan de hand is. Nu heb je tegen iets behandelt op basis van een gok. Weet dat medicijnen veelal wat negatieve invloed hebben op waterkwaliteit, werking filter, weerstand vissen. Medicijnen is eigenlijk bedoelt als het niet anders kan en vooral nadat aangetoond is wat de ziekte is. Een dierenarts gespecialiseerd in visziekten of een betrouwbare, gespecialiseerde vijverwinkel kan je hierin helpen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.