The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
karperpok

3 Posts
3 Users
0 Likes
2,039 Views
koenkoi
(@koenkoi)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 9
Topic starter  

Beste koihobbyisten,

In mijn koi vijver zwemt een shiro utsuri van ongeveer 15 centimeter die een karperpok heeft. Nu weet ik dat door de temperatuurdaling van het water zijn/haar weerstand afneemt. Is het verstandig om deze vis te laten zwemmen in de vijver tijdens de winter of in quarantaine te plaatsen en de temp langzaam volgens de normen op te voeren, zodat de weerstand verhoogt en de karperpok zal verdwijnen.
Graag antwoord van ervaren hobbyisten!!
Mvg,

Koen


   
Quote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Koenkoi

Ik zou de koi gewoon in de vijver laten, want stress (quarantainebak) werkt ook karperpokken in de hand. Ik heb ook 2 koi die karperpokken hebben en die blijven gewoon in de vijver.
Karperpokken komen als de temperatuur zakt en verdwijnen als de temperatuur weer stijgt. Het is per koi verschillend, bij de eene koi is een stijging van twee graden al voldoende om ze te doen verdwijnen terwijl dat bij de andere 20 graden of meer is, dit heeft alles te maken met de weerstand welke de koi heeft.
Karperpokken is een virus (Carp Herpus Virus) en blijft dus in de koi zitten, onder de juiste omstandigheden voor het virus zullen de pokken zichtbaar worden en ook weer verdwijnen.
Hier is niets tegen te doen en het verdwijnt met het stijgen van de temperaturen.
Vaak zie je dat een koi er twee of drie jaar last van heeft en dan plots niet meer,lijkt dan wel of ze er een immuniteit voor opbouwen.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Knap uitgelegd Urbain 🙂
Mijn chagoi heeft ook een paar jaar wat karperpokken vertoont en nu niet meer.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.