The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
karperpokken

4 Posts
2 Users
0 Likes
7,731 Views
diego wydoodt
(@diego-wydoodt)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hallo,

Hier een onbekende... voor jullie!!
Ben in den beginne betreft de koi-wereld, maar al ettelijke jaren een trouwe karpervriend....!

Sinds kort heb ik mezelf een koi-vijver aangelegd... nu ben ik geplaagd met karperpokken... een drietal vissen, van mijne kleine (8) bestand aan vissen vertonen naar mijn mening deze symptomen.

Na wat opzoekingswerk blijkt daar zeer weinig aan te doen en zal ik daar met tegenzin de hele 'koude' periode moeten op toezien....???

Klopt deze conclusie of zijn er ervaren hobbyisten die daar 'positieve' ervaring mee hebben????

Alle nuttige tips zijn welkom!!


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

De conclusie dat er weinig aan het probleem gedaan kan worden klopt, en zodra het water weer warmer wordt zullen de karperpokken normaal gesproken weer weg gaan. Of het karperpokken zijn weten we dus niet, misschien is het mogelijk om een foto te plaatsen? Verder goed de andere koi in de gaten houden, mochten deze ook ineens soort gelijke plekken gaan vertonen dan zou het zomaar ineens iets anders kunnen zijn.

Verder kan ik alleen maar aanraden om ervoor te zorgen dat het water van goede kwaliteit is en dat de koi zo weinig mogelijk stress hebben. Hoe beter ze het hebben hoe hoger hun immuunsysteem en is de kans op karperpokken ook wat lager.


   
ReplyQuote
diego wydoodt
(@diego-wydoodt)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Alvast bedankt voor je reactie waterbeest!!

Ik ben er zo goed als zeker van dat het om karperpokken gaat, wasachtige plekjes op de staartvinnen, en bij één op de zijkant van de rug. Over een foto beschik ik momenteel niet.

Heb gisterenavond nog een kleine bereiding gemaakt om de koi wat van extra vitamine c te voorzien, namelijk bij de snelverterende korrels wat sinaasappelsap toegevoegd en deze nacht goed laten intrekken en uitdrogen. Ik moet zeggen dat het de koi alvast heeft gesmaakt.
Nu ben ik deze voormiddag nog wat mariadistel-extract gaan halen, zal dit vervolgens ook oplossen en samen met de sinaas verwerken in hun korrels.
Hopelijk kan ik de weerstand op deze manier wat verhogen...

Zou een toevoeging van vijverzout een goede optie zijn? Voorziet dit de vissen niet van een betere beschermende 'slijmlaag'? Of is dit in de aankomende winterperiode geen goede 'behandeling'?

Kijk er zo tegenop om deze winter op 'aangetaste' koi te moeten toezien...
Wil dit op alle mogelijke manieren aanpakken!


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Absoluut geen zout toevoegen, dit breekt juist de slijmlaag af! Dit kan echter heel soms juist het effect zijn wat je nodig hebt bij parasieten en dergelijke die in deze slijmlaag vertoeven maar nu zeker niet.

De pokken zijn soms inderdaad geen mooi gezicht maar dit kan verder echt geen kwaad. Ik zou me eerder zorgen maken dat de pokken nu al verschijnen terwijl de echte kou nog moet komen. Dit geeft aan dat het immuunsysteem nog niet al te hoog was bij deze specifieke koi. Soms is echter alles optimaal en krijgen ze het nog dus het zegt ook weer niet alles.

Volgens mij wordt er alles gedaan wat je kan doen, zorgen dat ze hun buikje vol hebben voordat de winter(slaap) echt begint. Verder de waterwaarden zo goed mogelijk houden. Dit alles wel met zo min mogelijk overlast voor de koi natuurlijk, hoe minder stress hoe beter.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.