The Pond Library

Vraag en Antwoord

Kleur verlies bij k...
 
Notifications
Clear all
Kleur verlies bij koi

11 Posts
6 Users
0 Likes
3,580 Views
BertdeJong
(@bertdejong)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Collega hobbyisten,
Mijn probleem is dat een aantal van mijn Koi de rode en of de zwarte tekening verliezen. Het zwart blijft wel onderhuids aanwezig. Bij een aantal vissen is de zwarttekening overgegaan in een ,,kage''-tekening. Ik kan nog toevoegen dat het doorgaans jonge vissen zijn die hier last van hebben. Verde lijkt het erop dat de Ginrin-achtige hier meer last van hebben dan de andere soorten.
Mijn vraag is nu:,,Wat gaat er of wat doe ik niet goed?'' Hierbij enkele gegevens die relevant kunnen zijn:Water waarden gemeten op 18 september om 20.00 uur. Water temperstuur 20 graden celcius, pH 7.6, KH 3 graden, Gh 14 graden, Nitrit 0, en Nitrate 25. De bovebstaande waarden, behalve de watretemperatuur, zijn nagenoeg het hele jaar gelijk. Ik meet deze eens in de twee weken. Vijverinhoud 15.000 liter. Ik voer de Koi Medicarp. Sinds 6 weken voer ik twee keer per dag Saki Hikari(color enchanching Diet). Dit om de kleur te behouden. Als de watertemperatuur hoog genoeg is voer ik een keer per dag IZEKI F-DX. Ik voeg regelmatig zout aan het water toe, echter nooit meer dan 3 kg per 1000 liter. Omdat ik wekelijks de vortex en zijn borstels schoonspoel ververs ik telkens 1500 liter water. Hiermee verdwijnt geleidelijk het zout weer uit de vijver. De vissen zijn in prima conditie en hebben een goede eetlust en groeien enorm.
Wie kan mij helpen om het kleurverlies te stoppen en de eventueel verloren kleuren weer te herstellen.
m.v.g. Bert de Jong.


   
Quote
Mike
 Mike
(@mike)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Hallo Bert.

Er zijn nogal wat factoren die hierin een rol spelen.
Voor zeer uitgebreide en deskundige verklaringen kun je even naar onderstaande topic gaan kijken.

http://members4.boardhost.com/koimag/msg/57928.html

Is wel in het Engels, dus ik hoop dat je er wat aan hebt.

Het aantal vissen wat je houdt heb je niet vermeld.
Kan een rol spelen.

Zelf wil ik nog toevoegen dat je KH wat aan de lage kant is. Los van de verkleuring zou ik streven naar een KH van minstens 10, liever 15.
Je nitraat zou ik zeker aanpakken want langdurige blootstelling aan een te hoog nitraatgehalte is op termijn ook schadelijk voor je koi.
Nitraat verlaag je met waterwissels (doe je al) en een flink plantenfilter of plantbestand in je vijver.
Ik zou hier zeker werk van maken.

Tot slot twijfel ik persoonlijk aan het voortdurend toevoegen van zout aan het water.
Heeft misschien niks met het kleurprobleem te maken, maar zout gebruik je liever bij bijzondere omstandigheden en als je van je hoge nitraatgehalte af wil d.m.v. planten, dan kun je ook maar beter stoppen met het (prefentief) zoutgebruik.

Succes ermee,

Mike


   
ReplyQuote
MB@
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Hoi

Eerst, een goede vraag ik zou ook de oorzaken willen weten .
Kijk eens naar mijn site. Daar staan enkel foto’s van koi die veranderd zijn van patroon en kleur. U bent niet alleen met dat probleem.
Ons water hier zal er ook voor wat tussen zitten wij willen onze vissen graag zie daarom streven we naar zo helder mogelijk water. Maar dat helder water is niet zo goed voor onze koi.
B.V. dit jaar was het water groen geworden dat gedurende 2 maand . Moet je dan eens de verandering van de kleuren zien . De zwarte spikkels verdwijnen voor 80%. Dus het groen water heeft er iets me te maken en het direct zonlicht ook. Wat voor de verandering van de kleur wat dat veroorzaakt weet ik ook niet. Als het iemand weet wil ik dat ook graag oren.
Voor het verdwijnen van de kleur denk ik dat het een beetje genetisch bepaald is. En dat er veel van de bloedlijn van de kweker afhangt.

Marc


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Je was ook op het Toshio Sakai Seminar hé Marc.

Goede bloedlijnen en mudponds kregen we daar te horen.


   
ReplyQuote
BertdeJong
(@bertdejong)
New Member
Joined: 21 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Originally posted by Webmaster
Je was ook op het Toshio Sakai Seminar hé Marc.

Goede bloedlijnen en mudponds kregen we daar te horen.

:
De vragen zijn nu:,,Wat en van welke kweker zijn de bloedlijnen goe? Wat is een goede mudpond?''

m.v.g.
Bert de Jong.


   
ReplyQuote
8868anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

Dat is even zoeken en na vragen en tijdschriften na lezen in ver band welke bloedlijn de kwekers gebruiken. Dan zien in wat soort zij gespecialiseerd zijn en dan trachten er een te bemachtigen

Mudponds bestaan uit een klei bodem.Wat in die klei zit? Spoorelementen en mineralen en noch veel meer. Wat juist de klei in Japan zo speciaal zij ze noch niet achter of zal nooit verteld worden.
BV als u een bloeiend bedrijf heeft en iets maakt dat goed verkoop gaat u dan zeggen hoe u het doet. Nee toch.
Er zijn vb genoeg recepten van frisdranken, grootmoeders pannenkoeken, Chineest bij de ene staan ze tot buiten, bij de andere niet voor wat, de kok zal het niet zeggen enz.
Als er iemand er meer over weet, zeg het dan wil er altijd iets meer over te weten

Groeten Marc


   
ReplyQuote
MB@
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

IK weer 😮


   
ReplyQuote
MB@
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Hoi

Ikben even in de boeken gaan kijken voor ik hier stommiteiten ga vertellen.
In bepaalde boeken en artikels wordt beweerd dat de kleuren word pepaalt met het dieet. Bij baby koi zijn de kleuren niet stabiel en kunnen alle kanten op gaan van verbeteren tot verslechteren.
Er zijn gevallen bekend die van bij de handelaar komen die echt rood tot purperrood dikke beni( rood) op een paar weken hun kleur verliezen. Daar wordt beweerd dat de meest koi bij de kweker op kleur gebracht zijn (de kleinere maten) met speciaal voeding voor dat doel. Er zijn er ook die de koi forcerend om te vroeger op kleur te komen. Het is heel simpel rode koi verkoopt beter dan oranje. Eens de kleur veranderd in u vijver is dit de werkelijke kleur van de door u aangeschafte koi op dat moment
Van die donker rode kleine koi is geweten dat dit niet lang zo zal blijven en aan de randen waar het donker rood het wit ontmoet meestal niet scherp is af gelijnd.
Mijn voorstel is koop een rood tot oranje koi normaal zal het beni dikker worden met de jaren. De beste koi krijgt zijn mooi af gebakende patronen op latere leeftijd
Dan speken we hier over ongeveer 5 tot 10 jaar. In de meeste gevallen is dit patroon ook blijven.
Bij het uitzoeken van een kleine koi moet ook rekening gehouden worden dat u één kiest met hele zware patronen Ik wil zeggen met veel beni op de rug aanwezig moet zijn. De reden het beni trek samen in de meeste gevallen. Dus en grote vlek verkleind en verplaatst zich in de meeste gevallen naar voor
Ik wil hier ook benadrukken dat in koi patronen in kleuren niks maar ook niks vast staat. Anders zou het gemakkelijk zijn en zou er meer democratiese prijzen betaald worden voor de top koi
Ik wel hier ook zeg dat deze handelingen niet door alle kwekers worden toegepast.
Samengevat kleur verandering is meer normaal dan dit niet gebeurd.
Ik ben een proef persoon dan maar de proef genomen. Ik ben in het voorjaar dan maar 5 Ochiba Shingure gekocht, en op het net gezet bij aan koop en enkel manden er achter. Wat u ziet op de site is echt wel de zelfde vissen. Daar blijft nu één van over die goed evolueert.

Marc

Als ik wat meer tijd heb ga ik wel een artikel schrijven over het onderwerp


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Hoi,

Verbeter me als ik fout ben...
Ik dacht dat we over Beni spraken als het gaat over oranjerood als basiskleur van het lichaam. Spreken we echter over vlekken dan hebben we het over Hi.


   
ReplyQuote
MB@
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Dacht ik ook maar op het seminarie spraken ze alleen over beni en daar waren alleen Kohaku te zien
wedmaster!!! is dat juist was niet te fris die dag;)

Marc


   
ReplyQuote
MB@
 MB@
(@mb)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Hoi
Ik ben een tijdschrift aan het lezen en daar staat en stukje in, dat gaat over hi
Nu wordt het noch onduidelijker. Daar zijn vier klassen van rood genoemd
Hi :word bedoeld rode kleur
Shoujou hi :word bedoeld bloed rood
Beni, ko :word bedoeld rood naar de paarse kant
Tam :word bedoeld rode aarde

De termen die in de koi wereld worden gebruikt zijn
Hi is te verglijken :glimmend rode zijde
Beni is te verglijken :is de rode kleur met cyan pigment (vertalingniet gevonden)
Aka is te verglijken :wat wij verstaan onder het woord rood

Voor het heel duidelijk te maken zou u de kleuren moeten zien omdat te doen ga ik een kleuren palletje op mijn site zetten. Niet direct maar het komt er.

Marc


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.