The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
rustige koi

11 Posts
5 Users
0 Likes
3,751 Views
jansje
(@jansje)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Onze Bekko is de laatste weken erg rustig. Hij zondert zich wat af, blijft boven in het water hangen. Ook zie ik hem af en toe op de bodem rusten. Met voeren komt hij wel, maar meestal als laatste. Hij ziet er verder goed uit, dus geen wondjes enz. enz. De overige koi, laten hem wel met rust. Normaal is onze bekko net zo actief als de rest. Aan de overige koi, merk ik helemaal niets afwijkends. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?


   
Quote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

hey jansje

wij hebben hetzelfde probleem, één van de koi zwemt steeds boven in de vijver, af entoe gaat hij eens naar onder, maar meestal zie je hem boven, hij is ook heel rustig. Verder lijkt hij zo gezond als een visje zeg maar. ik moet er wel bij zeggen dat dit één van de vissen is die enkele weken geleden overgeplaatst is naar onze tweede vijver, maar er zitten zes overgeplaatste vissen in, en dit is de enige die dit gedrag vertoont.
hij is ook een beetje uitgezet thv de buik, ik dacht mischien dat dit een koi is die kuit zou moeten schieten? in ieder geval, de andere vissen jagen er niet op, dus weet ik het ook niet zo goed. heeft iemand raad?

groetjes

poeken


   
ReplyQuote
josl
 josl
(@josl)
Honorable Member
Joined: 18 years ago
Posts: 569
 

hallo,

test je waterwaardes eens, de ene vis reageert al sneller op afwijkingen dan de andere.

de buik is dik,staan de schubben naar buiten gelijk een denneappel?

groetjes


   
ReplyQuote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

hey josl

waterwaardes getest, alles ok, maar de koi is ondertussen wel dood. volgens de koi-handelaar (is best een betrouwbare dame in de zaak) zou het naar alle waarschijnlijkheid zijn doordat het beestje kuit moest schieten maar niet kon, ofwel door een luchtbel in de buik. hebben er echt nog alles aan gedaan, maar niks kon helpen.
ik heb echter nog een vraagje, zijn koi kieskeurig wat voeding betreft? ik heb onlangs een andere soort voeding meegebracht (wegens wat we anders geven niet voorradig) en ze moeten die voeding niet, ze laten die liggen, ik moet die er telkens weer afscheppen.

alvast bedankt voor de reactie

poeken


   
ReplyQuote
MichaM
(@micham)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 5
 

Nee vissen zijn niet kiekeurig maar zijn gewent aan het vorige voer.
Het zal zeker weer een tijdje gaan duren voordat ze weer gaan eten.

De beste oplossing is het nieuwe voer mengen met een deel van het oude.
Dan zullen ze het vrijwel direct eten.

Daarna kan je langzamerhad overstappen.

Hou je waterwaarde goed in de gaten nu; hun darmstesel gaat andersreageren op het nieuwe voer en kan een nietrietpiek veroorzaken!

Succes met de koi's.


   
ReplyQuote
jansje
(@jansje)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Wij hebben toch maar de koidokter er bij gehaald. Het blijkt dat onze koi wat last hebben van huidwormen. Verder heeft de bekko hierdoor hoogstwaarschijnlijk ontstoken ogen. De vijver wordt nu behandeld tegen de huidwormen en we moeten de Bekko zo'n 5 dagen een oogzalf toedienen. We zijn hier nu al een paar dagen mee bezig. Ook heeft hij een antibioticaspuit gehad. Gisteren zwom hij al weer goed rond. Hij is echt op aan het knappen. Hij is nog niet volledig de oude, maar hij komt er bovenop!

Alleen nu hebben een volgend probleem. Afgelopen maandag is er een doitsu uit de vijver gesprongen. Zeker een halve meter hoog! Oorzaak zal ook de huidwormen zijn. Hij heeft zeker 5 tot 10 minuten op de stoep gelegen. Gelukkig vallen zijn verwondingen mee. Hij is aan één kant een beetje rood, maar heeft geen open wonden. Ik heb hier dus ook niets aan gedaan. Alleen goed afgespoeld ivm het zand! Hij zit gewoon in de vetrouwde vijver, maar hangt nu op dezelfde plek, waar vorige week de bekko constant hing. Zal wel het afzonderhoekje zijn. Ik hoop dan ook dat hij snel hersteld. Met voeren komt hij niet, maar ik geef hem nu dagelijks wat brood. Dit pakt hij wel. Contact met de overige koi, wil hij niet echt, dus ik denk dat hij toch wel flink last heeft van zijn val. Als hij niet snel hersteld, dan laat ik de koidokter nogmaals komen!

Erg vervelend allemaal. Normaal hebben wij nooit problemen met onze koi. Ik wil van ze genieten en me niet constant zorgen hoeven maken. Ik hoop dan ook dat we hier heel snel overheen zijn.


   
ReplyQuote
josl
 josl
(@josl)
Honorable Member
Joined: 18 years ago
Posts: 569
 

hallo,

je hebt goed gehandeld,een koidokter geraadpleegd.

veel beterschap met de koi.

groetjes


   
ReplyQuote
jansje
(@jansje)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 19
Topic starter  

Dank je Josl.;) Ik hoop dat het met de doitsu over een paar dagen echt beter gaat. Hebben hem zojuist nog uit de vijver gehaald en goed bekeken. Het lijkt of hij aan het vervellen is. Hij heeft toch echt een flinke smak gemaakt. Waar hij normaal wit is, is hij nu roze. Heb echt met hem te doen. We laten hem de aankomende dagen maar met rust om toch aan te sterken. Ik hoop dat hij weer gauw de oude is, want het was echt een plaatje om te zien!

P.s. Met de bekko gaat het weer helemaal zoals het hoort. Hij zwemt weer voorop! Komt weer als eerste op het voer af! Dat is dan alweer 1 troost.


   
ReplyQuote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

koidokter is geweest, klaarblijkelijk hebben we door een samenloop van omstandigheden (nieuwe vijver en warm weer) een amoniakpiek gehad, en op moment van meting was die piek alweer voorbij. sommige vissen reageren hier harder op dan andere, maar nu( we hebben al een paar keer water voor 1/3de ververst) gaat het duidelijk al wat beter. de vissen eten nog niet goed, maar zijn wel al actiever, zodat het volgens de koidokter nog een kwestie van een paar dagen tot een week is voor het allemaal achter de rug is.
er was geen spoortje van parasieten te vinden op de visjes, enkel een beetje meer verslijming van de huid, maar niet echt onrustwekkend, maar dat zou dus ook te wijten zijn aan de amoniakpiek, in ieder geval, zou het nu stillaan beter moeten gaan

ik heb ook een heel goeie tip gekregen, indien het mogelijk is bij waterverversen, je water niet uit de ijskoude kraan, maar proberen aansluiten op een warmwaterkraan, zodat je water waar de ergste kou uit is kan laten bijlopen, zeker niet lauw, net de kou eruit zou ideaal zijn.

groetjes

poeken


   
ReplyQuote
frankhingene
(@frankhingene)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 13
 

Hallo,kun je misschien tel. en adres doorgeven van deze dokter.Bedankt,Frank.


   
ReplyQuote
poeken
(@poeken)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 86
 

hey

dit is dokter guy poppe, je kan zijn telefoonnummer en gegevens vinden onder de bedrijven op deze site, en dan dierenartsen aanklikken

groetjes

poeken


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.