The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Steur nog in leven

3 Posts
2 Users
0 Likes
7,174 Views
Kayleigh
(@kayleigh)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Beste vis lief hebbers,

Ik heb me de afgelopen week heel veel zorgen gemaakt om onze steur van 95 cm hij is 10 jaar oud en had nog nooit iets gehad.
tot dat ik op woensdag 19-06-13 middag naar de vijver liep samen met mijn vader, en zagen onze lieve steur op de bodem op zijn rug liggen en we schokken ons ROT!!! ik had geen flauw idee wat er aan de hand kon zijn we verzorgen onze koi's en steur erg goed! we hebben heb met een vangnet de steur weer op zijn buik gelegd maar er kwam geen beweging in, dus hebben we heb maar even met rust gelaten.
Even later ben ik weer gaan kijken en zag ik dat de steur weer op zijn rug lag op de boden ik ben toen gelijk gaan kijken op internet wat er mis kon zin met onze steur, ik las dat een steur een moeilijk vis is om te houden maar aangezien wij in 10 jaar tijd nog nooit wat hadden met de steur was ik hier verbaast over. Ik had ook gelezen dat de steur wel eens te veel lucht in zijn lichaam kan hebben en dat hij hier door krom en op zijn rug gaat liggen, er stond bij dat de steur genoeg zuurstof moet hebben dus heb ik de tuinslang aan gezet en ben ik in de vijver gaan staan, de steur opgetild en met zijn bek bij de belletjes gehouden en het koude water, ik heb zo wel een half uur gestaan. Even leek het goed te gaan maar na dat ik even een douche had genomen, lag de steur toch weer op zijn rug..
Ik wist mezelf geen raad meer het was al laat en kon niemand meer bellen of dingen halen.

De volgende dag (donderdag) ben ik de hele dag met mijn hoofd bij de steur geweest, ik heb mensen gebeld voor advies of dat er iemand langs kon komen om mijn steur te bekijken en misschien ook beter maken. Maar te vergeefs alle specialisten waren in Duitsland. Wel heb ik advies gekregen om: De steur apart te zetten, met veel zuurstof, koud water en wat vijverzout. Ik ben als een gek een nieuwe pomp en vijverzout gaan halen (helaas deed de pomp het niet ik werd gek!!!!) wij hebben zelf geen badje of een bak waar de steur in zou passen dus moest ik er een lenen van mijn tante. Toen ik heb badje had en met mijn moeder weer thuis kwam, dacht ik dat de steur het niet meer zou reden ik liep naar de vijver en zag dat de steur in eens in een u-bocht lag. Ik schok me kapot nadat hij in de bocht lag waren zijn kieuwen stil en ik was bang dat onze steur was overleden. Ik heb hem met een vangnet gewogen en hij begon op eens weer te ademen. Als een gek ben in het badje gaan op pompen en vijverwater er in gegooid. Me broer kwam thuis en hebben samen de steur in het badje neer gelegd. Gelukkig had de buurman een extra pomp voor ons. We hebben een beetje vers water bij het badje gedaan en hebben vijverzout er in ge gooit. De steur heeft wel 5 van die stuiptrekkingen (u – bocht) gehad en we waren allemaal bang dat we heb niet meer konden reden, we hebben ook een buis gehaald maar helaas zwom hij op zijn rug weer uit de buis. We hebben tot 10 uur bij de steur gezeten met de gedachten dat het elk moment voorbij kon zijn. Maar de steur hield vol en hij was aan het vechten om op zijn buik te komen helaas lukte dit niet. Omdat we allemaal weer moesten werken de volgende dag hebben we de steur weer in de vijver gedaan met extra zout zuurstof en koud water, En hopen dat hij het zou overleven.

De volgende dag (vrijdag) liep ik in de ochtend naar de vijver met het gevoel dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat hij er niet meer was. Maar een wonder!!! De steur lag op zijn buik op de bodem en ademde rustig, dit had ik nooit kunnen hopen wat een volhouder!!
In de avond heeft hij zelfs even een paar rondjes gemaakt maar ziet had hij erg moe is en dat hij moet herstellen.. We hebben hem pas maandag weer wat voer gegeven en at dit een beetje maar hij was niet enthousiast.. ik ben nu allang blij dat het weer beetje bij beetje weer goed gaat en ben blij dat onze steur van 10 jaar oud nog in keven is!!

Ik vroeg me af of iemand mij kon vertel hoe ik dit de volgende keer kan ver komen? Ik wil de steur echt nooit meer zo zien lijden!!!!
(alle adviezen zijn welkom!)

Met vriendelijke groet
Kayleigh Mostert.


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Tijdens het lezen eerst vooral geschrokken maar gelukkig een happy end 🙂

Echt veel adviezen heb ik helaas niet maar als het te veel lucht gehapt is dan zou je dit eruit kunnen masseren. Zelf nooit gedaan maar kan altijd geprobeerd worden met wat internet handleidingen. Verder uitkijken met het drijvende voer voor de koi, als de steur dit probeert te eten kan deze hierdoor te veel lucht binnen krijgen. Verder water goed blijven beluchten, schijnbaar kan dit tijdens onweer ineens erg snel inzakken. Ook goed bedenken wat je plan van aanpak wordt bij problemen, steuren zijn enorme stresskippen en te veel stress helpt absoluut niet wanneer ze toch al problemen hebben.


   
ReplyQuote
Kayleigh
(@kayleigh)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Misschien leuk om te weten, onze steur is nog altijd in leven. Hij zwemt weer vrolijk rond en maakt het goed. Hij is helemaal weer de oude. Gr. Kayleigh


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.