Hallo,
Ik heb bij mn verhuizing een vijver overgenomen en ben dus nog niet zo thuis hoewel al veel gelezen. Ik heb vissen gekregen (goudvissen en shubunkin) en de club leek het ontzettend goed te doen in het begin. Nu, in rap tempo, schep ik wekelijks zeker 2 dode/zieke vissen uit de vijver. 🙁
Ze krijgen (grote) wonden op de kop, buik en vinnen. Het meest vreemde is dat een aantal vissen een 'kapot' (vervormd) bekje krijgen. Ze zwemmen dan de eerste dagen nog vrolijk rond, dan gaat de rest van de vis ook kapot en sterft hij. Ook nu zwemt er een vis met kapotte rugvin maar is nog zo vlot, ik kan hem niet te pakken krijgen.
Wat zou dit kunnen zijn?
En hoe haal ik het beste water uit de vijver om te laten testen?
Daarnaast heb ik denk ik een bootsmannetje ontdekt :mad:, wat kan ik daaraan doen?
Heel graag ontvang ik jullie reacties! 🙂
Moi,
zou een watermonster laten testen en een vis ook. Dit kan bij een koidealer of bij een goede tuincentrum. Helaas (mijn mening) is de koidealer het beste, heeft gewoonlijk iets meer verstand van vissen en bijbehorende ellende.
Water gewoon meenemen in een bekertje, of koop zelf een test-set.
Bootsmannetje gewoon laten zitten, je hebt er eentje gezien, maar ik denk dat er wel meer in je vijver zit, en dat je dit niet weet. Er zit veel leven in een vijver, vooral als er ook nog een plantengedeelte bij is.
Hokie
Thanx voor zover alvast :).
Maar; ik begrijp dat de bootsmannetjes de vissen verlammen? Of is die kans niet zo groot?
En daarnaast; Zitten hier meerdere koidealers in de buurt dus daar een monstertje heenbrengen is geen enkel punt.
Watermonsetr van beneden of boven uit vijver?
En is uberhaupt 1 van de vissen meenemen okay? Of moet het wel de 'kapotte' vis zijn? Ik weet niet of ze iets aan 1 van de 'gewone' vissen kunnen zien :confused:?
Grtjs Kim
voor de zekerheid zou ik een vis die de symptomen heeft meenemen.
ik heb eerlijk gezegd nog nooit van deze beestjes gehoord. maar na wat nazoeken zie ik dat ze inderdaad kunnen steken. grote vissen hebben een goede kans op overleving. maar kleinere vissen helaas vaak niet. de enige goede oplossing is vangen.
zoals ik al zei: heb er nog nooit van gehoord. dus is mijn bericht ook niet 100% betrouwbaar.
grtz.
Hallo,
Helaas kamp ik ook met hetzelfde probleem als zusheid. Ook ik heb vorig jaar een vijver overgenomen na een verhuizing. Tot dan toe had ik nooit iets te maken met een vijver. De vorige eigenaar had toen 4 goudvissen van zo'n 25-30 cm achtergelaten. Tot mijn ergernernis zijn ze afgelopen winter tijdens vorst allevier ten prooi gevallen aan een reiger. Sindsdien ben ik alsmaar goudvissen aan het aanschaffen om deze vevolgens weer dood uit het water te vissen. Het is niet zo dat ze massaal sterven maar wel telkens 1 vis in de anderhalf twee maanden. Het gekke is dat de symptonen steeds weer verschillend zijn. De ene wordt weggevroten aan z'n bek, de ander vermagert, en de volgende zwelt als een ballon op. Ja als leek krijg je het idee dat je nooit van dit probleem afkomt. Gisteren heb ik weer dode vis uitgehaald. Ik vrees nu dat het hele vijver besmet is met iets. Misschien wel met allerlei ziekteverwekkers door elkaar. Ik ga ook bij de eerstvolgende gelegenheid bij een vijverspecialist langs om water te laten testen. Heeft er iemand nog meer advies voor mij? Mijn vijver bevat ongeveer 800 liter water met 24 goudvissen en schubunkins. 3 goudvissen van ongeveer 25cm en rest is 10-12cm. Dus er is geen sprake van overbevolking.