The Pond Library

Vraag en Antwoord

vissen zwemmen schu...
 
Notifications
Clear all
vissen zwemmen schuin

2 Posts
2 Users
0 Likes
3,720 Views
PeterW
(@peterw)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Het valt me op dat een aantal vissen in mijn vijver de laatste tijd enigsinds "schuin" zwemmen. Ze hangen een beetje over naar een kant en ze lijken ook een beetje tam. Ik zie het bij een goudwinde, sarasa en bij een sluierstaartje. Ook heb ik het idee dat ze veel meer aan het oppervlak zwemmen dan voorheen. Alleen als ze mensen in de buurt zien duiken ze naar beneden.

Ik heb recentelijk het filter uitgeschakeld om te testen of de vijver deze wel nodig heeft. Zou het kunnen dat er nu te weinig zuurstof in het water komt??? Ik heb voor de zekerheid een luchtpompje aangesloten (heel kleintje) maar veel verschil lijkt het niet te maken. Is er een manier om het zuurstof gehalte van het water te testen?

Andere info:
* Vijverinhoud: 4 m3
* aantal vissen: +/- 20 met lengte tussen 6-12 cm (en onbekend aantal jonge visjes)
* 15 tot 20 bosjes vijverplanten die hard groeien + drijfplanten.
* Filter (met UV) uitgeschakeld.
* Enkele weken geleden een dode goudwinde uit de vijver verwijderd (geen schimmel te zien)
* Vijvervorm: 250x120x110 (lxbxd) met rechte wanden.

Heeft iemand een idee wat het gedrag van de vissen kan verklaren? Behalve zuurstofgebrek kan ik zo snel niets bedenken wat het kan zijn... tips / suggesties zijn van harte welkom.


   
Quote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 65
 

Ik stel voor dat je bij deze visbezetting uw filter onmiddellijk terug opstart. Goudwindes zijn zeer gevoelig voor nitrieten. Je kan dus best een deel van het water verversen met leidingwater. Een luchtpompje zal onvoldoende zuurstof in het water brengen. In de handel zijn er druppeltestkits te koop waar je de kwaliteit van uw water kan mee testen. Koop eens een nitriet test en je zal zien dat uw nitriet gehalte te hoog is.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.