The Pond Library

Vraag en Antwoord

Zieke vis met hevig...
 
Notifications
Clear all
Zieke vis met hevige schimmelinfectie/vinrot

6 Posts
3 Users
0 Likes
7,609 Views
Blaspheria
(@blaspheria)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Ik hoop dat jullie mij een beetje kunnen helpen (ik ken niemand met enige kennis van vissen en op een ander forum wordt helaas niet echt gereageerd).

Sinds ruim een week heb ik een hele zieke vis. (goudvis-achtige, geen idee wat het ras precies is) Deze vis bleef in mijn vijver de hele tijd in een hoekje met zijn rug boven water hangen. Ik merkte dat zijn hele staart was afgevreten/gerafeld en er een vlok schimmel op had geplaatst. Zonder enige kennis hoopte ik dat het 'vanzelf' weg zou gaan, maar hield hem in de gaten.

Uiteraard ging het niet weg en afgelopen dinsdag heb ik hem dus maar uit de vijver geschept. (Wat echt veel te makkelijk ging) Omdat ik echt totaal geen enkele kennis van vissen heb, heb ik ook niet de juiste materialen tot mijn beschikking. Uit nood heb ik een klein bakje (waar ondeveer 25l water ingaat > natuurlijk veel te klein voor een vis die met staart ooit 25cm is geweest), een aquariumpompje en Esha 2000 gekocht. De vis heb ik met de bak zelf uit de vijver geschept, zodat hij in hetzelfde water zat. Het medicijn toegedient en afgewacht. Het beest bleef apathisch met zijn rug boven water hangen net als in de vijver. De volgende dag nog geen verschil (wel meer schimmelvorming). Toen kwam ik erachter dat de filterpomp die ik heb gekocht (dat beest moet toch zuurstof krijgen?) een actieve kool bevat die 'vrolijk' mijn medicijn ongedaan maakt...

Inmiddels is de schimmelvorming behoorlijk toegenomen en het beestje natuurlijk niet beter. Ik zou heel graag (als hij vanavond tenminste nog leeft) wat advies krijgen, wat ik kan doen. Ik heb al het idee om het filterpompje te openen en dat kool eruit te vissen, opnieuw aan te zetten en opnieuw beginnen met het medicijn. (er zit dan wel een gat in het filter) Geen idee of dit genoeg is...


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Meer kan er nu niet meer gedaan worden, het is altijd goed om te horen dat iemand z'n best doet voor hun vissen. Hoe gaat het nu, spijtig nieuws of heeft het medicijn z'n werk alsnog kunnen doen?


   
ReplyQuote
Blaspheria
(@blaspheria)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Doordat ik het koolfilter niet had verwijderd, is het beest hoogstwaarschijnlijk immuun geworden voor het toegediende medicijn. (Dat ie nog net iets binnengekregen had zoals bij een griepprik) Daardoor heeft een tweede poging niet geholpen. Net toen ik nieuwe medicijnen en extra zuurstofsteentje had gehaald (maar nog niet geplaatst), gaf hij het op en was binnen 5 minuten dood:-( Hij heeft dus een week in dat aquarium geleefd.

Ik hoop uiteraard dat ik dit nooit meer hoef te doen en de rest van mijn vissen gezond blijven, maar als het nog eens gebeurt weet ik in ieder geval wel hoe ik het niet moet doen... (Vis een week in de vijver laten en denken dat ie vanzelf wel geneest, koolfilter laten zitten, niet even de grootste schimmel met watjes en betadine weghalen > heb ik dus ook nog gedaan maar toen was het al veel te laat)


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Jammer om te horen, maar om dan toch iets positiefs uit het negatieve nieuws te halen, ondanks de mislukte pogingen is er inderdaad gelukkig nog wel van geleerd. Nu hopen dat anderen met soort gelijke problemen dit topic vinden en daarom sneller de juiste actie kunnen ondernemen.


   
ReplyQuote
aadpaula
(@aadpaula)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 1
 

ik heb eerst 6 goudvissen gehad die hadden hetzelfde het begon met 1 witte plek die werd steeds groter dam gaan ze bovenin heel stil liggen en dan gaan ze dood
vijver helemaal schoon gemaakt 6 grote goudvissen erin gedaan en nu zie ik weer 2 vissen met hetzelfde
kan iemand mij zeggen wat dit is en wat ik eraan kan doen


   
ReplyQuote
Blaspheria
(@blaspheria)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Misschien witte stip? Klinkt in ieder geval niet als vinrot. (daar gaan de vinnen van rafelen) Ik zou ze in ieder geval in quarantaine zetten, zodat ze de andere vissen niet kunnen besmetten.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.