The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
afgestorven Algen?

5 Posts
3 Users
0 Likes
4,958 Views
guidogielen
(@guidogielen)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 11
Topic starter  

hallo beste vijverkenners,

Onze vijver is 3jaar oud en heeft een inhoud van17000 liter met 3filterbakken van ieder 1100lt,op de bodem van onze vijver bevinden zich nogal wat afgestorven algen .Als de vissen rakelings langs de bodem scheren met een snelle beweging woelt er een hele wolk groene volgens mij afgestorven algen op,deze zinken vrijwel onmiddelijk terug tot op de bodem.Wat zou dit kunnen zijn en hoe krijg ik mijn bodem terug zuiver(opzuigen met een vijverwaterzuiger helpt niet echt).Volgens mij is het niet echt slib wie weet raad?

Guido

De vijverbezetting luidt alsvolgt 5Goudwinde 7sarasa 2schubukin


   
Quote
mic
 mic
(@mic)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 186
 

ik heb ook last gehad van afgestorven algen op de bodem en aan de kanten .
Ik schep ze voorzichtig uit het water met een groot schepnet zodat er niet teveel stof ed. vrijkomt .
Als je dat een tijdje volhoud krijg je je vijver algvrij en dan is het een kwestie van het zo te houden ...


   
ReplyQuote
Sebastien
(@sebastien)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 24
 

een gouden tip, gevonden in een artikel van kyoto koifarm:
plaats een pomp (met debiet +- helft van je vijverinhoud) gewoon op de grond in je vijver. Laat hem water pompen in dezelfde richting van je uitloop van je filter (ja, gewoon onder water). Je zal merken dat door de grote stroming allerlei vuil wordt rondgewoeld, maar na verloop van tijd ontstaat er een mooie stroming die alle vuil mooi meeneemt richting filter! Ik doe dit ook. Héél handig voor mensen die geen bodemdrain hebben. Eerst wordt het water wel wat vuil, maar je zal merken dat je bodem mooi proper wordt! Het duurt natuurlijk wel eventjes voor alles weg is, maar dit ligt vooral aan de hoeveelheid vissen. Die zorgen namelijk dat het vuil van de grond loskomt en zo in de stroming terecht komt.
En het leuke (zoals ook gezegd in het artikel): de koi (of andere vissen) vinden het ontzettend leuk om daarin te zwemmen :).

Je filter wordt de eerste dagen wat extra voorzien van vuil ;). Hou dit best in het oog.


   
ReplyQuote
guidogielen
(@guidogielen)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 11
Topic starter  

over welk soort pomp heeft u het dan om een stroming te crëeren onder water ,is dit ook een soort pomp van Oase of wat moet ik mij daarbij voorstellen.Ik zie dit wel als een eventuele oplossing voor mijn probleem,misschien kan je merk en type geven alvast bedankt

Guido


   
ReplyQuote
Sebastien
(@sebastien)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 24
 

Het gaat hier over een gewone pomp, om het even welk merk hoor (tenzij je wel rekening wil houden met het verbruik, heb gehoord dat dan een Messner misschien best is?) Misschien dan toch best een vuilwaterpomp (zodat je die pomp weinig tot nooit hoeft te reinigen). Een fonteinpomp zou ik niet nemen omdat die zeer vlug vuil komt (spreek uit ervaring 🙂 ) Er zijn hier andere mensen die waarschijnlijk wel beter weten welke pomp precies?

Van mij zit er voorlopig een 3000L fonteinpomp (van Oase) in, een die doet het niet slecht, alleen gebruiken we hem meestal voor onze schuimbronnen en is hij te licht en vervuilt hij te snel (zoals ik reeds zei).
Een pomp van 8000L zou voldoende moeten zijn voor jou denk ik. Plaats gewoon een bocht van 90° op het uiteinde van de pomp, zodat die evenwijdig pompt met uw grond. Eventueel kan je een vernauwing erop plaatsen (bv door zo'n trapsgewijze slangaansluiting) dan heb je een nog grotere stuwkracht, alleen moet je dan opletten dat je substraat niet meebeweegt ;).

Nu, dit zijn allemaal persoonlijke ervaringen (hoe ik het doe).
Kheb vlug even het artikel heropgezocht: http://www.koieagle.nl/content.php?article.779 -> onder 'Help: Ik heb zweefvuil in mijn vijver'
Hiervan haalde ik het idee. Jammer dat er wel net iets te weinig praktische uitleg bij staat. Misschien zijn er hier nog andere mensen die hetzelfde systeem toepassen?

Groetjes
Sebastien


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.