The Pond Library

Vraag en Antwoord

Algen of wat anders...
 
Notifications
Clear all




Algen of wat anders?

7 Posts
3 Users
0 Likes
3,213 Views
sherman
(@sherman)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Mijn vijver is opgestart sinds een week of 2.
Nu verschijnt er op de bodem een soort groen stof. ik kan het amper beetpakken, zo fijn. Wanneer ik met de hand door het water beweeg, zweven die groene dingetjes in het rond, waarna ze opnieuw zinken tot op de bodem. Zijn dit nu zweefalgen of draagalgen? Ik heb een uv-lamp continu aanstaan + een oase filter.
Kan iemand mij het een en ander verduidelijken?

Dank bij voorbaat!


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Waarschijnlijk zweefalg. Dit moet echter door de UV-lamp worden vernietigd. Je vijver moet wel eerst opstarten, ook je filter, dus geduld aub.
Ter info, hoe groot is de vijverinhoud en je UV-lamp. Waar staat hij geplaatst? En wat voor soort filtering heb je??

Hokie


   
ReplyQuote
sherman
(@sherman)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 6
Topic starter  

De vijver is 5000 l groot, ik heb een oasepomp 12000 met oppervlakteskimmer en een bijpassend filter 15000 met uv-lamp (ik geloof 12 Watt, kan dat?) De pomp ligt in de vijver, de filter staat er 8 m vandaan. Ik vind het alleen eigenaardig dat die zweefalgen op de bodem blijven liggen. Zo komen ze toch nooit in de filter terecht? Ik heb wel de pomp zo afgeregeld dat bijna alle zuigkracht naar de skimmer gaat. Ik heb ook al eens een tijdje de pomp de volledige kracht gegeven (dus niet naar de skimmer), maar de algen blijven gewoon op de bodem liggen. Moet ik misschien meer geduld hebben? De vijver is 10m lang en 1m breed. Dinlaat zit aan de ene kant en de pomp met skimmer aan het andere uiteinde...


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Als je eens een foto kunt plaatsen zou misschien wel helpen. Door je verhaal ben ik geneigd om het zweefalg als verleden te beschouwen. Als het echt op de bodem blijft liggen, kan het geen zweefalg meer zijn. Je UV-lamp is misschien aan de lichte kant. Is de lamp nog werkzaam?? Na een jaar verliest de lamp geleidelijk zijn kracht. Waar heb je de UV-lamp staan, is het pomp, lamp en dan het filter?
Indien dit zo is, is het mogelijk dat je een te lichte UV-lamp hebt. Door de grote toevoer van je pomp, en relatief kleine UV-lamp, kan het zijn dat "de alg" gewoon door de lamp gaat en door het filter. Voor 5000 liter vijver vind ik wel dat je pomp teveel doet. De regel is de helft van je vijver in een uur filteren. Jij jaagt er minstens 2 x de vijverinhoud door. Ben bang dat de werking van het filter en de Uv-lamp door de grote aanvoer verminderd wordt.
Is er een mogelijkheid in je systeem op de aanvoer te knijpen??
Heb zelf een 23000 liter koivijver met een 12000 Oasepomp erop. Prima, al jaren goed water en geen zweefalg, alleen wel een 55 Watt UV-lamp.
Voor de UV-lamp geldt 3 Watt per kuub, het liefst 4 Watt.

Hokie


   
ReplyQuote
sherman
(@sherman)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 6
Topic starter  

De uv-lamp is er eentje van 11 Watt (met reflector)
Ik heb enkele foto's bijgevoegd (hopelijk is dit gelukt...)
Zoals je ziet is de vijver groenig van kleur. Wanneer ik er water uitschep in een glas lijkt het echter kraakhelder.
Je ziet ook groenige afzetting op de bodem en op de slangen.
Het klit wat samen, maar wanneer ik het water manueel beweeg vliegt alles zo uit mekaar (stofferig).
Hoe kan ik die stofdeeltjes door de filter jagen, ze blijven gewoon op de bodem liggen...?

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
Jarrod
(@jarrod)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 12
 

Dit is een algenvorm, perfect normaal.Wij hebben dit ook in kleine mate in onze zwemvijver.Er is nu eenmaal een biologish evenwicht nodig, waarbij er algen,microben en andere microorganismen in je water terechtkomen.Ik hoor dikwijls van vrienden met een vijver dat er steeds vanalles en nog wat mee aan de hand is,afblijven en je vijver tijd gunnen is volgens mij de boodschap er zeker niet om de twee dagen in gaan rommelen.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Lijkt toch goed de vijver?? Water ziet er helder uit. De groene algen is heel normaal. Er zal niet 1 vijver zijn waar geen aanslag op de wanden, leidingen, skimmer of pomp zit. Je krijgt gewoon een algafzetting op de wanden en bodem. Dit is heel normaal. Kan geen kwaad, en zoals mijn voorganger heeft gezegd, een vijver moet zijn tijd hebben om op gang te komen. Dit is voor de meeste beginners een probleem, maar voor de mensen die al langer een vijver hebben een vast gegeven. Beginnende hobbyisten willen te snel en een heldere en schone vijver. Helaas gaat dit niet. Voordat het biologische evenwicht is bereikt voor een grotere vijver ben je een jaar verder. In het eerste jaar zullen de meeste problemen wat betreft de waterkwaliteit optreden. Is normaal, alleen het water wel regelmatig testen. Zo blijf je goed op de hoogte van je waterkwaliteit.
Zou me dus niet al teveel zorgen maken en gewoon genieten. Tevens is het weer van sterke invloed op het water in je vijver. En daar hebben we de laatste week niet echt veel succes mee gehad.
Maar het ziet er goed uit, je vijver, dus nogmaals; geniet ervan.

Hokie


   
ReplyQuote



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.