The Pond Library

Vraag en Antwoord

Groene vijver met k...
 
Notifications
Clear all
Groene vijver met koi's

8 Posts
5 Users
0 Likes
9,850 Views
gschrijvers
(@gschrijvers)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Een vraagje, een tijd geleden had ik ontzettende veel last van draadalgen. Bij mijn koi handelaar heb ik daar toen wit poeder voor gekregen. Dit heb ik er ingegooid en inderdaad mijn draadalgen stierven af.

Helaas werd mijn vijver niet meer helder maar bleef wittig. Dit kwam voornamelijk doordat de afgestorven draagalg wit bleef uitslaan op mijn vijver.

Vorige week heb ik mijn gehele vijver leeggehaald en mijn folie schoongemaakt. Echter slaat de vijver nu groen uit.

Is dit een teken dat de draagalg weer terugkomt????

Ik heb een vijver van +/- 8 m3, met het volgende systeem.
auqamax 10000
Biotec 10
Bitron 25
en een luchtfilter, zowel 1 in de vijver als in de filter

Tevens heb ik een moerasgedeelte van +/- 4 m2 met planten er instaan.

Heb ik nu nog meer geduld nodig of kan ik bv door meer planten te plaatsen hiervan afkomen. Nu staan er 11 planten in. Vraag me niet hoe ze heten.
Ik heb alleen geen mogelijkheid, op mijn 2 watelelies na, om planten in de vijver zelf te zetten. Mijn Koi's eten ze dan namelijk aan.

Graag jullie advies, want een vijver is er om van te genieten en niet om je er aan te ergeren.

Geert


   
Quote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

ja inderdaad een vijver is er om van te genieten .
Wat voor groen is het is het echte erwtensoep op is er nog iets zichtbaar
Nadat je hem het uitgekuist de vijver het je dan alles uitgekuist ook de filter want dan heb je een grote bacterieele houding gedood en mischien hierdoor planten mag je altijd bijzetten kan nooit kwaad en de UV lamp heb je het glas al eens gekuist dat rond de lamp zit mischien bevind zich daar vuil op en kan de Uv straling niet door . Zijn de waterwaardes in orde ? ook het nitriet ? dat is het zo wat

groetjes
tom


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

De vijver leegmaken is natuurlijk wel heel drastisch. Het is eigenlijk compleet opnieuw beginnen en je voelt me al komen. Nieuwe vijvers hebben nog meer kans op algengroei.

Dat je folie terug groen uitslaat is normaal. Dat is niet te voorkomen. De kans bestaat erin dat de draadalg terugkomt.

Je zou in ieder geval Gele lis als moerasplant moeten hebben.

Van draadalgen verlost geraken vraagt wat geduld. Het beste is maar het erg intensief is het manueel verwijderen van de draadalg met een stok. + moerasplanten + niet te veel koi uitzetten + eventueel water verversen als de moerasplanten de algen niet kunnen verdringen + niet teveel voederen.


   
ReplyQuote
Stefan R
(@stefan-r)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 55
 

Ik maak om de paar jaar ook mijn vijver leeg, om het slib van de bodem weg te halen, maar ik ga dan zoveel mogelijk water proberen te hergebruiken door het in enkele opblaasbare zwembadjes te pompen, na de schoonmaak gaat al dat water terug de vijver in en hoef je niet vanaf nul te beginnen vermits er maar een klein gedeelte van het water verloren gaat. Al het vuil is dan uit de vijver en de kans op algen is dan ook veel kleiner.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Het is inderdaad een pluspunt als je bestaand vijverwater kunt behouden voor een groot deel maar het gevaar schuilt hem in het feit dat de nitrificerende bacteriën een dreun krijgen bij zulke werken.


   
ReplyQuote
gschrijvers
(@gschrijvers)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 2
Topic starter  

In ieder geval weer iets geleerd, ik dien vooral dus meer geduld te hebben. Nu ga ik vandaag wel een aantaal gele lissen halen. Hebben jullie e.v.t. nog andere planten tips t.b.v. de zuivering.

Had op de site ook gelezen dat de Waterkers ook goed is voor de zuivering, klopt dit.

In het voorjaar wil ik trouwens bij mijn waterval ook een plantenfiltermaken, heeft iemand nog tips hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Bedankt alvast

Geert


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Algen zijn een normaal verschijnsel. Zij zijn de pioniers bij de zuivering van een nieuwe waterplas. Ze verwerken de overtollige nutriënten. Beetje bij beetje zullen de waterplanten de taak overnemen tot er een evenwicht komt en de algen langzaam zullen verminderen (en soms zelfs zullen verdwijnen). Bij een vijver zonder planten moeten de ntriënten en afvalstoffen kunstmatig verwijderd worden!
Draadalgen kun je best mechanisch verwijderen omdat veel van de middeltjes neveneffecten hebben op de gezondheid van de vissen. Zweefalgen kunnen makkelijk worden verwijderd door een UV lamp!


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Waterkers is een enorm groeien dus kan ook veel nitraten uit het water halen.
Waterkers kan woekeren


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.