The Pond Library

Vraag en Antwoord

kh en ph veel te la...
 
Notifications
Clear all
kh en ph veel te laag

2 Posts
2 Users
0 Likes
3,152 Views
Riksz
(@riksz)
New Member
Joined: 10 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hallo,

Ik heb sinds een jaar een zelf aangelegde zwemvijver van 100m3. Het water is kristalhelder, maar ik merk dat de planten in mijn moerasfilter beginnen te vergelen. Daarom kocht ik toch maar een testsetje en nu blijkt dat ik met vrij ongewone waterwaarden zit.

De gh is zeker op peil (16) maar de kh (1) en de ph (5,6!) is veel te laag. Dit zal dus de verklaring zijn van het vergelen van de planten (gele lis, die nochtans in het voorjaar goed uitschoot en nu zo'n 80 cm hoog is en in (bescheiden) bloei staat).

Mijn vraag: wat kan de oorzaak zijn van het probleem, en hoe los ik het structureel op? Is het toevoegen van natriumbicarbonaat een oplossing?

Groet,

Patrick


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Natriumbicarbonaat is inderdaad een oplossing, dit zal de kh verhogen waardoor de ph ook beter zou moeten worden. De gh is eigenlijk iets te hoog maar dit zou op natuurlijke manier langzaam minder moeten worden. Zelf zou ik gewoon water verversen (mits kh van leidingwater ok is) ipv middeltjes toevoegen maar 100m3 is wel erg veel 🙂

Natriumbicarbonaat is dus een snelle fix maar dus geen structurele oplossing. Als ik het goed begrepen heb draait het probleem vooral om de kh, de ph volgt deze waarde en de gh komt vanzelf wel goed. De Co2 (onderdeel van kh) zal waarschijnlijk te laag zijn, deze wordt vooral door bacteriën geproduceerd. Zijn er genoeg plekken gecreëerd voor bacteriën waar ze goed kunnen overleven? Is er iets gebeurd (schoonmaken/droog vallen) waardoor er (tijdelijk) minder bacteriën zijn?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.