The Pond Library

Vraag en Antwoord

tegenstrijdigheid i...
 
Notifications
Clear all
tegenstrijdigheid in tetrapond testkit-uitleg

6 Posts
3 Users
0 Likes
2,499 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo,
mijn testgegevens (zie vorig bericht) meet ik met een tetrapond testkit, waar een uitlegje bij zit. Meerbepaald de C02-meting vertroebelt mijn geest wat. Je bepaalt de C02-waarde door ze af te lezen uit een tabel met in absis en ordinaat PH en KH.

Nu staat er als uitleg bij:

de C02 zit best tussen 5 en 15
de PH zit best tussen 7,5 en 8,5

Als je echter in de tabel kijkt, is er geen enkele C02-waarde boven de 5 mogelijk van zodra de PH boven de 7,5 komt.

Hoe zit dit nu?


   
Quote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Herm,

Ga eens kijken naar de tread "pH continu te hoog". Daarin staat een uitgebreide uitleg in PDF dat ik geschreven heb over pH. De relatie tussen CO2 en KH is zeer ingewikkeld en het CO2 gehalte in het water heeft weinig belang want het is zeer makkelijk oplosbaar in water en is aanwezig in voeldoende hoeveelheid in de lucht.

CO2 is pH verlagend, maar een hoge pH maakt dat er weinig CO2 in het water kan zijn omwille van de recatie tussen CO2 en CaCO3. Veel leesgenot.


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

Hier ben ik weer 😀

Ik weet niet hoever die tabel van je gaat Herm maar als je de volgende tabellen bekijkt zie je dat je, als je de hardheid heel hoog maakt, het VRIJE CO2 gehalte toch nog hoger krijgt :
http://www.casema.net/~fkel/Alchemie.htm
http://home.planet.nl/~schut320/CO2_in_het_aquarium.htm
http://www.aquarium-holgen.nl/ainfo.html

Die pdf van Henri bestaat blijkbaar niet meer, maar de stelling dat het CO2 gehalte in het water niet van belang is, komt niet overeen met mijn mening! Tenzij er geen onderwaterplanten in de vijver aanwezig zijn.. CO2 kan onder twee vormen aanwezig zijn in water. De vrije vorm (C02) en de gebonden vorm (carbonaat). Bij tekort aan de vrije vorm zal de gebonden vorm aangesproken worden met carbonaat-assimilatie voor gevolg. Hierdoor daalt de hardheid (biogene ontkalking).
Ik ben al even bezig met CO2 toevoeging via vergisting. Ik hoopte zo het vrije en gebonden gehalte te doen stijgen, maar met zulk watervolume en onderwaterplantenbestand is dat bijna niet meetbaar. Ik zal mijn proefopstelling eens wat moeten verkleinen (minder watervolume).
CO2 gaat niet uit de lucht in het water diffunderen maar eerder omgekeerd. Vooral bij water in beweging.

groetjes, Timpie


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Timpie, Herm

Ik weet ook niet wat er gebeurd is met die PDF. Geef mij jullie directe e-mail adressen en ik mail jullie een kopij van dat bestand.

Versta mij niet verkeerd. CO2 is wel belangrijk, maar de meting ervan is dat veel minder. Als er geen planten in de vijver staan dan haalt het water de CO2 uit de lucht. In die tread over "pH continu te hoog" is dat allemaal uitvoerig besproken.

Wij komen hierop nog wel terug.

Groetjes,


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Bedankt voor de reacties, ik had de ph-thread gevolgd maar de pdf toen niet gelezen, Henri, dat email adres komt er aan.
Nu was mijn vraag eerder naar de effectieve na te streven waarden, dan wel de mechanismen achter deze waterwaarden. Ik bedoel hiermee: als de tetrapond handleiding vermeldt dat de ph tussen 7.5 en 8.5 ok is en tevens de C02 best boven 5 zit, dan is dat tegenstrijdig in een vijver omdat je daarvoor een niet realiseerbare hoge KH moet hebben bij ph 8.5.

Bij KH 5 mag de ph maximaal 7.5 zijn om boven C02 5 te blijven, bij KH 8 is dit 7,75.

Los daarvan blijkt nu dat mijn situatie ok, is, de ph-meting was niet correct, maar daar maak ik best een nieuwe thread van om het wat overzichtelijk te houden.


   
ReplyQuote
henri ringer
(@henri-ringer)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 270
 

Zuiver water in evenwicht met de atmosfeer bevat bij 20° ongeveer 7,9 mg/l CO2 en 8,6 mg/l zuurstof. De vorm waaronder CO2 aanwezig is in water is afhankelijk van de pH. Bij pH 4 is het 100% vrije CO2. Bij pH 8 is dat bijna 100% bicarbonaat. Naarmate de pH boven 8 stijgt wordt het carbonaat. Boven pH 12 heb je 100% carbonaat. In vijverwater met een pH tussen 7,5 en 8,5 zul je dus hoofdzakelijk bicarbonaat vinden. Ik begrijp niet waarom men streefwaardes aangeeft voor CO2. Het is in voldoende mate aanwezig in de lucht en zeer oplosbaar in water zodat er nooit een tekort kan zijn. Daarom blijf ik steeds aandringen op de noodzaak van een goede beluchting van de vijver. Om een goed evenwicht te hebben in een vijver heb je juist carbonaat nodig, en dat voeg je best toe in de vorm van bijvoorbeeld Bacta-Pur® LITHAQUA of BIOBALANCE of andere dergelijke producten.

Groeten,


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.