The Pond Library

Vraag en Antwoord

van draad alg naar ...
 
Notifications
Clear all
van draad alg naar zweef alg?

8 Posts
4 Users
0 Likes
3,580 Views
marco01
(@marco01)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 58
Topic starter  

hallo allemaal,
ik heb sinds een tijd last gehad van zweef alg tot het winter werd toen was die weg had er spul voor gebruik om het weg te krijgen.
toen de wintertijd een beetje beter werd kreeg ik draad alg.ben ze dagelijks er aan het uit scheppen geweest en verder niks gedaan.
in april ben ik planten gaan kopen omdat ik geen filter heb en de zuurstofplanten alles laat doen.dus ben ik weer planten er bij gezet.we hebben een tijdje de zon gehad toen lag elke dag veel draadalg boven op het water.later werd het minder en ging ik de wanden ook eens een beetje alg vrij maken. maar nu sinds ik met een wc borstel de wanden een beetje schoon heb gemaakt blijft het water troebel(groenig)zou dat nu weer die zweef alg zijn?is al meer dan 2 weken geleden dat ik met die wc borstel bezig ben geweest. de troebelen water is niet gelijk aan het water oppervlak maar een paas cm er onder weten jullie iets om dat weer weg te krijgen?

gr marco


   
Quote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

mischien een filter en wat meer info over de vijver grote , visbestand en dergelijke .
Probleem kan wa vanalles zijn e, zal vuil zijn dat altijd wordt opgewoeld


   
ReplyQuote
marco01
(@marco01)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 58
Topic starter  

hoi tommeke

ik heb geen filter systeem er in zitten.
de grote van mijn vijver is ongeveer 6 m lang 2.5m breed en diep 1m en een deel 0.8m
ik heb er 4 voorns in zitten(komen uit de sloot)die zitten er nu ongeveer een half jaar in en ik heb 5 Shubunkin die zitten er nu net een maand in.

ik ga van de week eens kijken of ik het met een pomp er uit kan krijgen dat ik ff het water filter door dat blauw schuim matten met een stuk oud dekbed overtrek.
is dat een idee om te proberen? want ik wil geen fliterpomp plaatsen want ik wil een natuurlijke vijver zonder pomp.ga daarom ook binnen kort zoet water mossels kopen om het water te filteren.

gr marco


   
ReplyQuote
mike2507
(@mike2507)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
 

zoetwater mosselen filteren ongeveer 10liter water per dag , die gaan echt het verschil niet maken. je zou tussen de 1200 en 1500 mosselen nodig hebben om je vijver 1 maal per dag te filteren


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi mike,

Een zoetwatermossel kan tot 150 l water per dag filteren en is dus wel degelijk een hulp. Maar om een natuurlijke vijver zonder filter of pomp is het wel belangrijk om voldoende waterplanten te hebben en een zeer lage visbezetting, ongeveer 10 cm vis per 1000 liter.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
marco01
(@marco01)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 58
Topic starter  

hallo allemaal
ik denk nu bijna zeker te weten dat het zweef alg is.
omdat ik steeds minder zicht heb in de vijver.of kan het zijn dat dat doden algen zijn?want ik heb al aardig wat zuurstof planten gekocht en moeras planten en drijf plantjes.wat denken jullie? ff het water proberen te filteren of iets er in doen tegen de zweef alg?

alvast bedankt.

gr marco


   
ReplyQuote
marco01
(@marco01)
Trusted Member
Joined: 14 years ago
Posts: 58
Topic starter  

ik heb nu net ff mijn water gecontroleerd.
die is KH 4 GH 6 PH 9 door de regen zijn mijn waarde KH GH gezakt en PH gestegen. want ik had deze waardes eerst KH 6 GH 8 PH 7
als ik GH toe voeg dan gaan de waardes KH en PH mee dan komt het goed maar zal ik ook nog we bacterieen ofzo er bijdoen? of hebben jullie andere tips?

gr marco


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Regenwater doet normaal je ph dalen aangezien regen in onze streken toch vrij zuur is, ph 4.5 tot 6.
Zweefalgen maken je water troebel en zorgt dat er te weinig licht bij je zuurstofplanten komt, waardoor deze kunnen afsterven.
Groen water is niet schadelijk voor je vissen, alleen zie je ze niet meer zwemmen en getuigt van veel voedingsstoffen in het water. Dit kan ontstaan door teveel voederen. Een te hoog nitraatgehalte kan de oorzaak zijn, ook teveel zonlicht.
Probeer de oorzaak te achterhalen en je vijver te beplanten met drijfplanten en waterlelie om meer schaduw te bekomen. Verder zijn er chemische middelen en uvc licht om de algen te verdrijven.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.