The Pond Library

Vraag en Antwoord

Water verversen wan...
 
Notifications
Clear all
Water verversen waneer, hoe veel?

4 Posts
4 Users
0 Likes
5,289 Views
Giel
 Giel
(@giel)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 15
Topic starter  

Gisteren was ik bij een koiliefhebber op bezoek, hij vertelde mij dat hij 2 maal per week water deed verversen +/- 1,5 m2 per keer, hij heeft een vijver van 18 m2 inhoud,nu
mijn vraag is als de nitriet en amoniak waarden goed zijn is dat wel nodig iedere week in deze hoeveelheden,lijkt mij een duur grapje te zijn,en dit zomer en winter door 52 weken lang per jaar maal 3 M2 per week lijkt mij erg veel.

Graag jullie reacties hier over
MVG Giel


   
Quote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Ja, dat kost je zeker € 200 op jaarbasis :rolleyes: :rolleyes:
Water is echt niet zo duur hoor.
Enkele pompen van 100 Watt en meer, 24/24uur kosten je een pak meer.
Kwaliteitsvoer van € 20 en meer per kilo wordt ook aan de vissen gegeven...
Je ziet , water is zeker niet het duurste in deze hobby. Maar misschien wel één van de belangrijkste zaken bij het houden van vissen.
Dus, zeker niet besparen met water verversen. En euh, in de winter mag je gerust een weekje overslaan.


   
ReplyQuote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Hi Giel,

Eerst en vooral, Koidream heeft groot gelijk, een beetje meer water verversen maakt niet echt een groot verschil qua kosten. Een mooie koi die de geest geeft kost meestal een pak meer 🙁

Ikzelf vervang per week ongeveer 10% van het vijverwater. Ik zet de afloop van de filter open en laat zo het water weglopen. Zo kan ik de filter ook uitspoelen en vang ik dus 2 vliegen in 1 klap.

gtjs,
Werner.


   
ReplyQuote
johantv
(@johantv)
Estimable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 99
 

Net als Werner hanteer ik ook 10% waterverversing per week.

Ik doe dit door 3x per week de slibafvoeren van mijn filter open te zetten en ca. 3 à 4 % per keer te vervangen. Zoals Werner aangeeft kun je op deze manier tegelijkertijd het afval in je filterkamers afvoeren.
Ik prefereer overigens deze gefaseerde waterverversing boven ineens 10% te vervangen (hoewel de koi hier in principe wel tegen kunnen).
De waterverversing dien je overigens nooit rechtstreeks n het filter te doen, maar via een slang met sproei/broeskop in de vijver te sproeien. Op deze manier ontsnapt een gedeelte van het schadelijke chloor uit het leidingwater. Hiernaast voeg ik tijdens de waterverversing ook nog koiprotect van Sera toe om de eventuele overgebleven schadelijke stoffen in leidingwater te neutraliseren.

In de winter ververs ik overigens zeer weinig water. De vervuiling is door het minimale voeren dan minimaal. Ik overweeg eens per week mijn afvoeren door te spoelen.

Hiernaast heb ik gelezen dat je bij goed gerijpte filters minder water hoeft te verversen. Echter de 3x per week bevalt mij en de koi goed.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.