Ondanks de gehele zomder een redelijk heldere vijver, is de vijver nu weer erg troebel aan het worden, wat ik wel curieus vind voor de koude tijde van het jaar. Is het een goed idee om de UVC lamp er weer voor een paar weken in te hangen? Of sterven de algen nu het kouder gaat worden vanzelf wel af?
Hoi Frederik,
die algen zijn nu vervelend, maar die verdwijnen met het verdere dalen van de temperatuur vanzelf. Een UV-C lamp inschakelen is niet bepaald aan te raden op dit moment, omdat je bacteriën dat nu echt niet aan kunnen.
Dennis
Zo'n vermoeden had ik al, vooral omdat die lamp er in de nazomer ook al 3 weken in heeft gehangen. Maar de helft van de waterplanten zie ik al nu meer. Dat t dan maar gauw mag gaan vriezen 😀
Bedankt voor je reaktie 😉
Het is inmiddels Februari, weinig vorst gehad, maar genoeg om geen groen water te hebben en toch ik dat nog steeds 😡 ondanks al mijn inspanningen van vorig jaar. Wat te doen: lamp er weer in hangen of vijver (23.000 liter water) leegpompen en opnieuw bijvullen ??? 😮
Hoi Frederik,
Je zou het enkele dagen kunnen proberen met de UV lamp aan te zetten. Maar heb je hinder van zweefalgen of van zweefvuil? In het laatste geval zal de lamp niet veel verhelpen. Probeer ander eens met het aanbrengen van een oude panty aan de uitgang van de filter. Deze zal veel klein zweefvuil opvangen. In het begin zal je "het lijk" dan ook regelmatig moeten uitkuisen.
Als je wil geef dan eens wat meer info over de vijver, oppervlak, diepte, inhoud, welke filter en welke pomp.
Met deze gegevens is het gemakkelijker om gericht te kunnen antwoorden.
Gr Bouleke
Ik weet vrijwel zeker dat het om zweefalgen gaat.
Vorig zomer dezelfde ellende gehad: https://pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?t=2722
In de herst is het weer begonnen tot op vandaag.
Ik heb in de nazomer al een panty in de skimmer gehangen maar dat is echt onbegonnen werk: na 3 uurtjes zit ie al helemaal verstopt.
Ik heb nu in het lavafilter 2 filter matten liggen en een laag van dat groene filterwol. Dat maak ik zo eens in de drie maanden helemaal schoon, maar ook dat blijkt niet voldoende.
Laat de zweefalgen nog maar een paar weken zitten.
Zweefalgen zijn de beste kleurversterkers voor je koi. Geen enkel voer kan daar tegenop.
Ik wou dat hier bij ons het water al groen was. zal spijtig genoeg nog een paar weken moeten wachten.
Ik heb helemaal geen Koi vissen in mijn vijver :rolleyes:
Algen geven aan andere vissen ook een sterkere kleur. Dit geld niet enkel voor koi. 😉
Hoi Frederik,
Ik heb uw vorige postings eens doorgenomen. Uw vijver is ongeveer een 21 tot 23 m³, je hebt een (kleine) filter van 70x70cm en een UV lamp.
Verder heb je een lage visbezetting en behoorlijk wat planten in de vijver.
Zonder te claimen dat dit "de" oplossing zou zijn toch even volgende bedenkingen.
Volgens mij is het toch echt nog wel wat vroeg om nu al zweefalgen te hebben. Het is te koud en er is nog niet genoeg zonlicht om echt al over algenbloei te kunnen spreken. Dit kan en zal zelfs waarschijnlijk wel in het voorjaar nog komen, ik denk ergens eind maart of begin april eens de zon terug van de partij is.
Wat ik nergens terug vind is welke pomp u gebruikt. Het zou goed kunnen dat je en te groot debiet hebt waardoor je het vuil geen kans geeft om neer te slaan. Op deze manier zal het zweefvuil constant gaan ronddwarrelen en ook het water vertroebelen. Je zegt zelf dat je al eens een panty hebt geprobeerd en dat deze na enkele uren reeds vol zat. Ook geef je aan dat het filter vrij vlug en veel vuil opspaart.
Daarom zou ik aanraden om bv het komende weekend nogmaals een panty te gebruiken en deze inderdaad regelmatig uit te kuisen. Volgens mij zal je zelfs op enkele uren al een verschil kunnen vaststellen. Zeker als je ook de UV laat meedraaien. Voor de UV lamp er wel erg in hebben dat je de lamp jaarlijks moet vervangen en de kwartsbuis ook enkele keren moet zuiver maken.
Voor wat uw filter aangaat dit is volgens mij te klein, ook al heb je een lichte visbezetting. Bovendien heb ik de indruk dat het meer als mechanisch filter werkt (maar nog onvoldoende) dan als bio filter. Ik zou eventueel proberen om in het voorjaar bij wat hogere watertemperatuur het bio filter uit te breiden. Dit kan je door een regenton (100-200l) of inderdaad zo een vat te instaleren waarin je dan een bio vulling plaatst die voldoende oppervlakte biedt om een goede bacterie cultuur in op te kweken. Eens het water een 12-15°c heeft is het inderdaad wel aan te raden om dit te enten met baccies om een snellere opstart te bekomen.
Nu de vraag hoe kom je aan die vervuiling? Een groot aandeel zal allicht komen van invallend blad en afgestorven resten van vijverplanten. Deze verwijder je best zo veel als mogelijk vooraleer ze de kans krijgen op rotten. Misschien heb je ook "instroming" van water van naast de vijver? Ook hierin zitten veel voedingsstoffen die verontreiniging kunnen doen ontstaan.
Dus in eerste instantie vergroot de mechanische filtering zodat je het meeste zweefvuil kan afvangen. En achteraf ook het bio filter vergroten.
Laat je ook eens weten welke pomp je gebruikt?
Gr Bouleke
Bouleke bedankt voor je uitgebreide verslag en antwoord 🙂
Ik heb een Aquamax 3500 vijverpomp die aangesloten is op een zgn skimmer en de pomp staat 24 uur per dag aan het gehele jaar door.
Het water wat de skimmer binnenkomt komt er onderin weer uit via een slang die het water doorvoert naar de lavabak waar een dik pak watten en filterwatten in ligt. Zo stroomt het gefilterde water dus weer terug in de vijver.
De vijver was na 3 weken UVC-lamp gebruik in de nazomer vorig jaar kraakhelder en in Oktober begon ie weer troebel te worden en dat is zo gebleven tot op de dag van vandaag. waarom ik aan zweefalgen denk, ook al zou dat niet mogelijk zijn in de winter, is dat het water gewoon groen kleurt.
Wat bedoel je precies met biovulling ? Stel dat ik naast de vijver een regenton zet met onderin een uitloop en ik stop die helemaal vol wat watten wordt het dan niet vanzelf een biovat?
Voor wat betreft de foto's vandaag gemaakt:
foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4
Hoi Frederik,
Graag gedaan hoor, daar dient dit forum immers voor.
Voor zover ik kan zien op de foto’s heb je inderdaad al last van zweefalgen. Normaal moet je al vrij snel verschil zien als je enkele dagen de UV lamp zou aanzetten.
Nogmaals ik claim helemaal niet dat dit 100% de oplossing zou zijn, maar het zal je mogelijk al een stuk op weg helpen.
Ik vermoed dat er een behoorlijke laag slib op de bodem van de vijver ligt. Mogelijk van externe vervuiling zoals ingewaaid blad maar ook een deel van afgestorven loof van de waterplanten. Ik zou proberen om dit zo veel mogelijk te verwijderen en ook zeker in de toekomst te voorkomen. Dit kan met bv gebruik te maken van een net tegen bladinval en tijdig wegsnoeien van planten in het najaar.
Als ik het goed begrijp gebruik je enkel de Aquamax 3500 als pomp op een skimmer? Ook hier zit een deel van het probleem. Je gebruikt enkel de pomp om het oppervlakte water af te vangen. Daardoor blijft het water in het diepere gedeelte onaangeroerd. Dit zorgt dan weer voor een opsparing van afvalstoffen en organisch materiaal.
Om goed te werken heb je nodig:
1é een behoorlijke pomp (6000L-10.000L) op de bodem van de vijver.
2é een behoorlijke mechanische voorfilter. Dit neemt de grotere vervuiling weg voordat dit het biofilter kan verstoren. Ik zou niet opteren voor een filter met watten omdat dit veel te vlug gaat dichtslibben. Dit resulteert in een onafgebroken verversen en uitspoelen van de watten. Wat al een veel beter resultaat zou geven is een voorfilter met verschillende lagen kunststof matten. Deze plaats je van grof naar fijn. Ook hier zal je vrij regelmatig moeten spoelen.
3é een bio filter. Dit kan bv een ton zijn die je vult met gletsjerrock, of honingraat, stukjes geribbelde elektra buis of Japanse matten. Door een buis met gaatjes sproei je het water hier van boven in. Onderaan op een 10 cm hoogte plaats je de uitloop. Als je helemaal onderaan nog een afsluitbare afloop aankoppelt kan je bezonken vuil ook regelmatig verwijderen.
Probeer deze opstelling al eens een paar weken met de pomp die je nu hebt. Ik ben vrij zeker dat je al een behoorlijk verschil zal merken. Ook de oplossing met de panty moet je daarbij een heel eind kunnen weghelpen. Het zal inderdaad zeker de eerste dagen vrij arbeidsintensief zijn maar dat moet je er wel even voor over hebben.
Gr Bouleke
Vermoedelijk heb ik vriesbestendige algen 😀
Voor wat betreft het bodemslib: dat zou minimaal moeten zijn omdat ik vorig najaar de hele bodem met een vijverstofzuiger heb schoongezogen en juist om dit gelzar te voorkomen heb ik alle plantenkorven van de herfst op de wal gehaald en al het dode materiaal verwijderd en planten gekortwiekt.
Daarom vindt ik het ook zo verbijsterend met al die algen die ik nu heb.
Ik zal de lamp een dezer dagen is aanzetten en een week laten branden, ben benieuwd hoe het er dan uit zal zien. Van t voorjaar ga ik wel met een filter aan de slag, is t me nu te koud voor 😮
Het is nu een week geleden dat ik de UVC lamp heb aangezet, de pomp halverwege de vijver heb kunnen plaatsen (skimmer eraf) en op het uiteinde van de uitloop een panty heb geplaatst (die ik iedere dag verwissel) en die in een grote bloempot hangt vol gepropt met vijverwatten, die ik iedere 3 dagen uitspoel en ik kan nu bijna tot aan de bodem kijken: ik zie alle vissen en het staat helemaal groen van de zuurstofplanten 🙂
Waar al die voedingsstoffen voor algenbloei (nota bene in de winter) vandaan komen, het blijft me een raadsel. De eerste keer dat dit me weer gebeurd pomp ik de hele vijver leeg en vul m gewoon opnieuw met leidingwater 😎
Frederik wrote: Het is nu een week geleden dat ik de UVC lamp heb aangezet, de pomp halverwege de vijver heb kunnen plaatsen (skimmer eraf) en op het uiteinde van de uitloop een panty heb geplaatst (die ik iedere dag verwissel) en die in een grote bloempot hangt vol gepropt met vijverwatten, die ik iedere 3 dagen uitspoel en ik kan nu bijna tot aan de bodem kijken: ik zie alle vissen en het staat helemaal groen van de zuurstofplanten 🙂
Waar al die voedingsstoffen voor algenbloei (nota bene in de winter) vandaan komen, het blijft me een raadsel. De eerste keer dat dit me weer gebeurd pomp ik de hele vijver leeg en vul m gewoon opnieuw met leidingwater 😎
heb jij je pomp dan uitgezet gedurende de winter/herfst??
en hem volledig leegpompen zou ik zeker niet doen hoor :p