The Pond Library

Vraag en Antwoord

geschikte planten k...
 
Notifications
Clear all
geschikte planten koivijver

6 Posts
4 Users
0 Likes
9,003 Views
'bas107850
(@bas107850)
Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
Topic starter  

Hallo,

Wij gaan volgend jaar een koivijver maken. Het lijkt ons wel mooi om er wat planten in te doen. Ik weet dat kois gaan vroeten in planten en dat de vijver dan vuil wordt. Weet iemand geschikte planten voor een koivijver?

Alvast bedankt.


   
Quote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

Eigenlijk zijn er niet echt geschikte planten voor een koivijver, ze zullen in de grond of in het substraat gaan wroeten en zo alles overhoop trekken, wat ze niet kunnen eten moet kapot in de vijver, hoewel dit wel een leuk gezicht is als ze bezig zijn, is het minder voor de helderheid van je water en sonde van je dure planten. Wat veel mensen doen is een plantenfilter maken, dit is een afgesloten zone met substraat waar planten in staan, daar laat je dan water door stromen. Het mooie is hiervan dat nitraat (het eindproduct van de uitwerpselen van je vissen) word opgenomen door de planten als voedingsstoffen. En je hebt natuurlijk ook de schoonheid van de waterplanten bij je vijver.

Hier thuis heb ik eerst een kleine verlaging aan de rand van de vijver, en daarna pas tot de bodem, waardoor de manden met planten net het wateroppervlak raken waardoor de vissen er niet meer bij kunnen, (zie foto) dit probeerden ze eerst wel vaak, maar inmiddels hebben ze dit afgeleerd.
In een nieuwe vijver zou ik dit nooit meer doen aangezien er wel vuil op blijft liggen... Nu maak ik de rand maar gewoon 1x in de week schoon...

Ik hoop dat je er wat aan hebt en laat vooral wat zien van je nieuwe vijver!

Grtz.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
'bas107850
(@bas107850)
Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
Topic starter  

bedankt,

We waren al van plan om achter de vijver langs een plantenfilter te maken. En misschien nog een plateau van een paar centimeter waar de koi zelf niet bij kunnen maar wel planten kunnen staan. Maar ik wou toch even weten of er ook wat in de vijver zelf kon.


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

proberen kan je het altijd. Ik ken mensen waar het goed gaat met bijvoorbeeld lelie's en andere planten. Maar de meeste vissen willen het slopen 😉

Grtz.


   
ReplyQuote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Ik heb al jaren een waterlelie in de vijver en de koi blijven eraf

Gr Cobuus


   
ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 104
 

ik heb geprobeerd met een lelie en een gele plomp van de lelie bleef niks van over de gele plomp wel dus het is gewoon proberen


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.