The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Hoornblad

4 Posts
3 Users
0 Likes
2,914 Views
Kritje
(@kritje)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 53
Topic starter  

Mijn Hoornblad (zuurstofplant) doet het niet goed !? na enkele dagen is ie naar de bodem gezakt en is ie helemaal geel geworden. Slechts enkele toppen zijn nog groen.
Op de bodem krijgt ie (denk ik) te weinig licht aangezien de vijver niet geheel helder is (beetje zweefalg). kan ik bv. de groene topjes afknippen en los laten drijven ??


   
Quote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Hi Kritje,

Hoelang zitten de platen al in de vijver en wat zijn de waterwaarden (ph, kh)? Gele bladen duiden op een gebrek aan bepaalde stoffen in het water, of een tekort aan voedingstoffen. Het laatste zal waarschijnlijk wel niet het geval zijn als er zweefalgen inzitten.

Ikzelf had een tijdje geleden enkel nog rode bladeren aan mijn waterlelies en heb een beetje rondgezocht naar mogelijke oorzaken; neem hier even een kijkje:
http://www.aqua-archief.nl/artikel74.htm
('t gaat wel om aquaria, maar het artikel is zeer duidelijk)

'k wist niet dat dit allemaal in de vijver zat 😉

grtjs,
Werner


   
ReplyQuote
Kritje
(@kritje)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 53
Topic starter  

Het hoornblad zit er sinds 21 juni in (anderhalve maand)
Er drijven ook 8 waterhycinten op, die doen het supergoed.
De waterwaardes heb ik getest die zijn allemaal goed.
Kan het aan de CO@ liggen ?? Hoe meet je de CO2 ??
Hoe meet je de O2 ?? De bodem is op 80-120 cm diep.

ps goede link !!


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Haal het hoornblad uit de vijver en knip de groene stukken eraf. Bind hier een elastiekje met een steentje aan en laat het voorzichtig in de vijver zakken, eerst op een ondiepe plaats en als hij gepakt is kun je hem dieper plaatsen.
Hoornblad is een gemakkelijke zuurstofplant maar schijnt in sommige vijvers moeilijk te willen groeien. Als het echt niet wil lukken, probeer dan eens een andere zuurstofplant.
Glanzend fonteinkruid en waterpest zijn ook goede zuurstofplanten.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.