The Pond Library

Vraag en Antwoord

zuurstofplanten ver...
 
Notifications
Clear all
zuurstofplanten verslijmen en sterven af.

7 Posts
5 Users
0 Likes
8,942 Views
turboke
(@turboke)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 64
Topic starter  

Hoi iedereen,ik had mezelf voorgenomen niet te vroeg te panikeren,maar er is duidelijk iets gaande,in mijn vijver,en ik weet niet wat...Ik heb dus last van draadalgen,dwz. het water is zo goed al kristalhelder,maar aan de zijkant,rond de vijverpompen,stikt het van de draadalgen.De zuurtstofplanten (glanzend fonteinkruid,en waterpest),zijn overwoekerd door draadalg,en verslijmen.Ook op de zeef van de filterinstallatie bevindt zich iedere dag een hoopje draadalg.Nochtans doen de vissen het uitstekend.Ik dus in volle paniek naar de vijverwinkel,met een testpot vol water.
Waarden:
ph=8.4
gh=10
o2=107%
kh=5
Ik heb krabbescheer meegebracht,samen met waterhyacint en watersla om een beetje meer schaduw te geven,en voedsel uit het water te halen.De persoon in de vijverwinkel heeft me een middel (PH-waarde minus van oase) meegegeven om de ph iets te laten zakken,maar gerust ben ik er niet zo in.Iemand een beetje raad? 🙁


   
Quote
17320anonymous
(@COPYMAN)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 1
 

Hallo,

Ik voel met je mee. Heb juist wa waterpest en hippuris vulgaris in mij vijver bijgeplaats. dacht met dat voedsel da er zullen mijn planten wel goed groeien. Maar tevergeefs, ze sterven af en gangen vol met draadalgen.
Versta er mij zelf niet meer aan. Heeft er iemand enig idee goe da komt??

THX


   
ReplyQuote
Roofingburner
(@roofingburner)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 57
 

Juistem, dat heb ik nou ook. Alles al geprobeerd maar zonder succes.


   
ReplyQuote
senna1
(@senna1)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 24
 

ik heb een i tonic geplaatst van velda .
🙂


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

yep idd, alleen sterven je vissen er van


   
ReplyQuote
turboke
(@turboke)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 64
Topic starter  

Hoi iedereen,na een week van verwijderen der draadalgen,waarna ze steeds weer terugkwamen,was ik het spel wel st***beu.Er was dus duidelijk iets mis met de vijver zonder dat ik wist wat.Na eerst naar een bekend vijvercenter (St-Niklaas) geweest te zijn,waar naar ik vond,men niet veel tijd vrijmaakt voor zijn klanten,liet ik me een minder bekend vijvercentertje aanraden (Beveren waas).Ik daar dus binnen met een pot vol vijverwater,en klachten dat mijn zuurstofplanten het niet goed deden.De test in de eerste winkel duurde ong. 4 min.,de test bij deze een 24 min.!En dan de uitslag...
Bij winkel nr. 1 enkel de waarde van ph,gh,kh,en o2.
Bij deze winkel =
ph=7.4
O2=113
us=255
gh=7
kh=3
En dan...nh3 + nh4 = 0.46 Dwz. 2.5 maal zoveel als toegelaten....
no2=0
no3=10
Ik heb daar met die persoon nog een uurtje aan het praten geweest over de oorsprong van draadalgen,hoe te bestrijden,de risico van de hoge ammoniakwaarde....enz.Dit was duidelijk een persoon die tijd maakte voor een duidelijke uitleg,en niet enkel uit was op geldgewin!
Ik kreeg van hem de raad om zo snel mogelijk de helft van de vijver leeg te pompen,vers leidingwater toe te voegen,en heb 3 produkten meegekregen die me veilig lijken.Zijn nl. alle 3 gebaseerd op bacterién.Ik kreeg tevens de raad om de uv-lamp gedurende een maand uit te laten,en binnen een maand terug te keren met een waterstaal.Ik houd jullie alvast op de hoogte,en de raad die ik nog mee kan geven,ga naar een vijvercenter dat aangeraden word,en laat jullie water daar testen,igv. problemen,het kost mss een beetje meer,maar zelf expirimenteren kan fataal zijn,net als gewoon afwachten,of zoals mijn lieve echtgenote goed bedoeld zei,de natuur lost het wel op.... :rolleyes: 😀


   
ReplyQuote
17650anonymous
(@COPYMAN)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 1
 

hallo

Ik ben ook eens naar een speciaalzaak geweest. water was goed. maar ik heb iets meegekregen voor draaidalgen te doden "filacid 30000". zit er ng zo een 5 tal dagen in. En de algen zijn gestopt met groeien. Nu verwijderd ik alle dode algen uit de vijver. Alle dagen wat wan het is een vijver van 30000 liter : )

hij vertelde mijn mee da het een rare start geweest is in het gegin. veel te koud snacht en overdag soms tot 30 gragen en meer. Dat daardoor de algen rapper zijn kunnen groeien dan mijn planten. tis nu het 2de jaar ik de vijver draaid en ik heb eigenlijk niet zo veel planten staan. zelf bijna geen zuurstofplaten. weet het veel te weinig voor zo een vijver. Maar al deze platen direct aankopen zag ik ook niet zitten. Veel te veel geld ; )
Heb er ondertussen er een hele hoop ingestoken. hopelijk groeien mijn planten nu eerst dan mijn algen... we zullen zien; Ik hou jullie op de hoogte. Hopelijk is het daar mee opgelost.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.