The Pond Library

De ghost koi of spookkarper ontdekken

ghostkoi-spookkarper

De ghost koi heeft de schoonheid van koi met de robuustheid van de wilde karper. De ghost koi valt op door zijn metaalkleurige schubben. Het is een sterke en snelgroeiende vis die gemakkelijk 60 centimeter lang kan worden. Omdat de ghost koi relatief goedkoop is qua aanschaf is deze ‘spookkarper’ erg populair.

Daarnaast is hij ook ziekteresistenter en eet hij relatief goedkoper voer dan de Japanse koi. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom de ghost koi in het Verenigde Koninkrijk onlangs is gekozen tot de meest populaire vijvervis!

Wat is een ghost koi?

De ghost koi, Israël koi of spookkarper is een kruising tussen gewone karper (Cyprinus carpio) en een Ogon koi (Purachina of platina Ogon en Yamabuki of gele ogon) en kenmerkt zich door zijn metaalkleurige schubben.

Het is een klein bekend feit dat ‘ghost’ koi een Britse ontdekking is. Ze werden per ongeluk gekweekt in de vroege jaren 80, toen een boer een spiegelkarper en een koi toeliet om samen te kuiten. De nakomelingen bevatten sommige vis met metallische hoogtepunten op hun hoofd en vinnen.

ghost-koi

Meest populaire vijvervis in de UK

In het Verenigd Koninkrijk is de ghost koi gekozen tot meest populaire vijvervis maar waarom is deze koi zo populair?
Als we de ghost koi gaan vergelijken met de Japanse koi dan zien we volgende redenen dat zijn populariteit verklaart:

  • De ghost koi is goedkoper dan een Japanse koi.
  • Het is een snelle groeier die zonder moeite 60 cm kan bereiken.
  • Het is één van de sterkste vissen voor de vijver en is beter ziekte resistent.
  • Stelt minder eisen aan kwaliteitsvoer.
  • Ghost koi zijn minder vatbaar voor kleur en patroon veranderingen zoals Japanse koi
  • Ghost koi zijn ideaal om de koi hobby mee te starten of wanneer het budget voor Japanse koi niet mogelijk is.

Een koivijver voor de ghost koi

Net zoals de Japanse koi stelt de ghost koi ook zijn eisen aan de vijver waarin hij zwemt. Ook deze koi kunnen grote vissen worden en hebben daarom ook, net als Japanse koi een grote vijver nodig. Spookkarpers hebben dus ook een koivijver nodig met een krachtig filter en extra zuurstof.

Ze horen dus niet thuis in de tuinvijver. Waterplanten kunnen enkel in afgeschermde plant zones waar koi niet bij kunnen.

Net zoals Japanse koi kunnen ghost koi ook handtam gemaakt worden al zal het misschien want langer duren dan bij een Chagoi koi (een bruinkleurige japanse koi). Ze vertonen ook hetzelfde gedrag zoals vinger zuigen en de mogelijkheid om ze te aaien.

Japanse koi stellen wel eisen aan kwaliteits voeder zodat ze in optimale conditie kunnen opgroeien voor hun fragile kleuren en patronen.
Ghost koi stellen veel minder hoge eisen aan het voeder dat je hen geeft. Dat hoeft echt niet het duurdere Japanse koi voeder te zijn.

Hoe herken ik een ghost koi?

Je herkent een ghost koi aan de zilveren en gouden glans met metallic schubben. Daarnaast zijn de spookkarpers letterlijk wat wilder dan gewone koi. Ze doorwoelen de bodem meer en springen soms zelfs boven het water.

Verder hebben deze koi een uitgesproken hoofd tekening, een soort van zwart (doods)masker rond de ogen.

Zoals je op bovenstaande foto ziet komen ghost koi ook voor in een aantal kleuren en verschillen hun patronen. De ene ghost koi is dus niet de andere. Er is best dus wel wat variatie.

Kopen.

Ghost koi zijn makkelijk te vinden, tegen een schappelijke prijs. In de handel wordt de ghost koi of spookkarper nogal eens als echte koi aangeboden en dat is niet helemaal correct, het is tenslotte maar 50% koi. Als de prijs van een echte koi wordt gevraagd dan wordt je bedonderd. Bijna elke tuincentrum biedt ze wel aan. Er zijn ook wel vijver speciaalzaken die deze koi verkopen. Zie je goedkope koi in de handel dan betreft het vrijwel altijd ghost koi, echter veel leveranciers weten het verschil zelf niet eens. Alleen koi specialisten zullen het je kunnen vertellen. Vaak wordt de ghost koi aangeboden onder de naam Israël koi, omdat daar de meeste exemplaren worden gekweekt.

Bron & Referenties

Rob’s vijver en vijverdieren

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.