The Pond Library

De koi variëteiten

Koi Variëteiten

De koi variëteiten indeling

Koi voor de hobbyist

Alvorens met de koi variëteiten te (her)beginnen, wil ik het eerst over enkele punten hebben die toch in acht moeten genomen worden. Over smaak valt niet te twisten en ieder moet voor zich uitmaken welke kant hij wil opgaan en welke vissen hij in zijn vijver wil. Er zijn liefhebbers die enkel een koi kopen om in hun tuinvijver te bewonderen. Deze mensen raad ik aan om die vissen te kopen die zij graag zien, en geen exemplaren aan te schaffen die opgedrongen worden door anderen. Voor hen zijn, volgens mijn bescheiden mening, de metaalkleurige en de gin rin variëteiten aan te bevelen. Bij zonlicht, wat niet altijd bevorderlijk is voor de waterkwaliteit, is de weerspiegeling van de kleur en de glinsteringen van de schubben een fascinerend schouwspel en lijken het echte parels die door het water klieven. Bovendien is de variatie van kleurschakeringen zo uitgebreid dat men er steeds unieke exemplaren tussen vindt.

Koi voor wedstrijden

Wil men zich gaan toeleggen om aan wedstrijden deel te nemen, dan kan men zich beter houden aan de standaardvariëteiten. Het is gebleken dat steeds een variëteit behorende tot de GO SANKE groep tot “GRAND CHAMPION” wordt uitgeroepen. Wat betekent nu de GO SANKE groep en welke variëteiten maken er deel van uit ?

Tot deze groep behoren KOHAKU, TAISHO SANKE, SHOWA SANSHOKU en de SHIRO UTSURI.

Deze vissen worden het meest gewaardeerd omdat ze afstammen van de MAGOI (een vis met zwarte huid), daar het zoveel moeite heeft gekost om tot een dergelijke kleurmutatie te komen en omdat het nog moeilijker is om de kwaliteit zo hoog te houden. Dit is ook de reden dat de prijs van deze standaardtypen even hoog of zelfs hoger ligt dan bij de metaalkleurige vissen, die dan in feite toch feller in het oog springen.

Ook de DOITSU versie van de verschillende variëteiten (vissen zonder schubben) worden minder gewaardeerd niettegenstaande de kleuren intenser zijn daar de kleur rechtstreeks aan het huidoppervlak zit en niet door de schubben moet doordringen. Deze onderwaardering heeft te maken met het feit dat deze vissen minder kwetsbaar zijn voor beschadigingen aan de huid bij eventuele transporten.

Liefhebbers die de bedoeling hebben om aan wedstrijden deel te nemen moeten met enkele punten rekening houden.

  • 70% van de keuring wordt gewijd “aan de lichaamsbouw en de huidkwaliteit.
    De overige 30% gaat naar het patroon. kleur en houding. Staar U dus niet blind op een bepaald patroon of tekening. De hoofdzaak is dat de huidkwaliteit perfect is en dat de patronen. of ze nu rood. zwart of wit zijn, gelijkmatig verdeeld zijn over het lichaam.
  • Een mooi gestroomlijnd lichaam met fel afgetekende patronen zijn van groot belang en geven grote kans op succes.

Eerst gaan we de standaardvariëteiten in verschillende artikels de revue laten passeren. Daarna gaan we ons bezig houden met de glanzende juweeltjes.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel ( overleden 15 april 2019), woonde in Antwerpen en maakte deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.