The Pond Library

15 éénkleurige koi die de koivijver in balans brengen

Eénkleurige koi komen in heel wat kleurschakeringen, met al dan niet een metaalglans erover of een denneappel effect (Matsuba), met of zonder schubben (Doitsu). Ze geven éénvoud en rust in de koivijver samen met de andere twee- of meerkleurige koi.

Eigenlijk wil ik zeggen dat er in een uitgebalanceerde koivijver toch minstens 1 éénkleurige koi aanwezig zou moeten zijn. Ze vallen zeker op. Platinum Ogon (wit) of Yamabuki (geel) uit de Hikari Mujimono variëteiteit zijn hier populair.

Eénkleurige koi zijn mooi en éénvoudig van kleur

Elke uitgebalanceerde koivijver zou 1 of meerdere éénkleurige koi moeten hebben

Ze bereiken enorme lichaamslengtes en bodies

Sommige éénkleurige koi variëteiten staan bekend om hun enorme potentieel om snel te groeien, groot te worden en een imposante lichaamsbouw. Eénkleurige koi kapen dan ook heel erg vaak de titel van Jumbo koi weg op koishows. Chagoi, Soragoi, Karashigoi zijn enkele variëteiten die deze eigenschappen toebedeelt krijgen.

Ze zijn sterk en lief

Veel éénkleurige koi zijn niet alleen mooi om naar te kijken door hun éénvoud, ze zijn ook nog eens sterk en kunnen tegen een stootje. Ik maak me minder zorgen om een wondje of beschadiging op een Chagoi dan op pakweg een Showa. Over Chagoi gesproken, deze koi is dan ook nog eens super tam te krijgen en kan soms een bijdrage leveren om ook andere koi rustiger en handtammer te krijgen.

Less is more met enkel en alleen éénkleurige koi

Al eerder sprak ik in dit foto galerij artikel over de uitgebalanceerde koivijver door meerkleurige koi te mixen met éénkleurige maar sommige koi houders gaan nog een stap verder en bevolken hun koivijver enkel en alleen met éénkleurige koi. Misschien iets voor u als je van de ultieme rust en éénvoud houdt of je beschikt over een moderne koivijver met huis en tuin?

De éénkleurige koi variëteiten op een rij

 • Shiro Muji -Kawarimono
  Geheel witte koi zonder glans, deze worden meestal uitgeselecteerd bij de kohaku-kweek
 • Shiro matsuba en Doitsu Shiro Matsuba
  Witte koi met een dennenappelpatroon op de schubben.
 • Platinum Ogon, Doitsu platinum ogon
  Hagelwitte koi met metallic glans eventueel met ginrin. De doitsu is grotendeels schubloos. De eerste is gekweekt uit een kruising Kigoi x Nezu Ogon. Wordt ook wel Purachina genoemd
 • Soragoi, Ginrin Soragoi, Doitsu Soragoi
  Muisgrijze koi, soms blauwachtig met een mooi netwerkpatroon over de schubben.
 • Gin Matsuba, Doitsu Gin Matsuba
  Metallic zilverwitte koi met dennenappelpatroon in de schubben
 • Cream ogon
  Creme tot zachtgele koi met metaalglanzende huid.
 • Mukashi ogon en doitsu mukashi ogon
  Rookgouden koi met metallic glans, afstammend van magoi.
 • Kigoi, doitsu kigoi en akame kigoi
  Maisgele koi, waarbij de akame kigoi rode ogen heeft. Alle variëteiten komen ook in ginrin voor.
 • Yamabuki ogon en doitsu yamabuki
  Heldergele ogon met metallic glanzende schubben. Ook deze wordt in doitsu en ginrin gekweekt.
 • Kin matsuba
  Goudglanzende ogon met dennenappel patroon op de schubben.
 • Karashigoi, Doitsu Karashigoi
  Exclusief gekweekt sinds 1997 door Joji Konishi uit een chagoi en een akame kigoi. Karashi betekend mosterdgeel. De karashigoi heeft een enorme groeipotentie en wordt snel heel groot. Deze variëteit is er ook met ginrin schubben.
 • Midorigoi
  De groengele midorigoi is ontstaan door het kruisen van een yamabuki ogon met een shusui. De varieteit komt ook als wagoi (geschubd) voor.
 • Chagoi, Doitsu chagoi, ginrin chagoi
  Bruine tot bruingroene koi met een aangenaam karakter. Ook de chagoi is zowel in doitsu als in ginrin vaak in de handel verkrijgbaar.
 • Kinporai
  Donkerbruine ogon met dennenappelpatroon in de schubben.
 • Orenji Ogon, Ginrin Orenji Ogon
  Oranjekleurige ogon, lichter van kleur dan de benigoi en aka muji. Ook deze koi zijn in ginrin verkrijgbaar.
 • Aka muji, Ginrin Aka muji
  Niet metallic, volledig rode koi. Behoort tot de Kawarimono’s. Minder diep van kleur dan Beni Goi.
 • Benigoi, ginrin Benigoi, Doitsu Benigoi
  Volledig rode koi. Lijkt op de Aka Muji maar heeft een diepere rode kleur. Behoort tot de Kawarimono variëteit.
 • Aka matsuba, Mizuho Ogon
  Officieel is de aka matsuba een rode niet metallic koi met een dennenappelpatroon op de schubben, echter de meeste vissen die als aka matsuba verhandeld worden zijn hi matsuba ogon, dat wil dus zeggen metallic rode vissen met het matsuba patroon. De mizuhu ogon is de doitsu versie van deze hi matsuba ogon.
 • Hi Kinbo, Kinbo en Ginbo
  De Hi kinbo is een zwarte metallic koi met een rode/bronzen glans op het lichaam. De Kinbo is een zwart metallic met een gouden glans en de Ginbo is zwart met een zilveren glans. Deze varieteiten hebben grote gelijkenis met de vaak verkochte Ghostkoi. Echter een echte ghostkoi is een kruising tussen een ogon en een wilde karper.
 • Karasugoi
  Zwarte koi, vrij vertaald kraaivis. Een fluweel zwarte huid zonder aftekeningen, eventueel met ginrin of als doitsu.
Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.