The Pond Library

Hikari Utsurimono

Gin Shiro

Hieruit vloeit voort dat deze koi naast een metaalglans en een goede lichaamsbouw, ook de identieke kenmerken van een goede SHOWA of UTSURI MONO moeten bezitten zoals:

  • De MOTOGURO of zwarte aanzetten op de borstvinnen
  • Goed afgetekende en afwisselende patronen
  • De MENWARE of het zwart INAZUMA (zigzag) teken op het hoofd zoals bij een SHOWA

Door de sterke metaalglans over de huid krijgt men de indruk dat de kleuren gaan vervagen, waardoor het zwart (SUMI) grijsachtig en het rood (HI) oranjeachtig goud gaat lijken.

In deze variëteit onderscheiden we volgende soorten:

  • KIN SHOWA: Dit is een kweekproduct uit een SHOWA met OGON waarbij een gouden glans,zit over het zwart/rode patronenkleed.
  • GIN SHOWA: Metaalglanzend zwart met rood, oranje en zilver. Het patronenkleed heeft meer een platina zilveren indruk.
  • GIN SHIRO UTSURI: Metaalglanzende SHIRO UTSURI.
  • KIN KI UTSURI: Deze koi beschikt over mooie helder gele patronen op een zuivere zwarte ondergrond. waar bij alles overgoten is met een metallic gouden glans.
  • KIN HI UTSURI: Zelfde eigenschappen als de KIN KI UTSURI, maar met dit verschil dat het rode patronen zijn op een diepzwarte huidskleur.

Een KAGE huid, dus overschaduwde zwarte schubben, mogen in deze groep voorkomen, zoals KAGE KIN KI UTSURI.

Een kwaliteit HIKARI UTSURI moet over een hoogwaardige glans beschikken met grote stevige zwarte tekening. In de gekleurde zones mogen zwarte stippen aanwezig zijn. De HI (rood) en het zwart (SUMI) zijn moeilijk naar voren te brengen. De HI is dikwijls verflauwd en de SUMI is eerder aan de grijze kant dan zwart.

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel

Louis Vanreusel ( overleden 15 april 2019), woonde in Antwerpen en maakte deel uit van ZNA Certified Local Judge en BKKS Judge Louis is schrijver van het boek "Nishikigoi; een Waaier van Kleuren". Louis zijn specialisatie kunnen we dan ook terugvinden in het keuren en beoordelen van koi variëteiten.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.